# #

2018. aasta parima mahetootja ja -toote konkursid

5. juunil kuulutati välja 2018. aasta parima mahetootja ja -toote konkursid. Konkursile „Parim mahetootja 2018“ oodatakse kandidaate kuni 1. juulini ja konkursile „Parim mahetoode 2018“ kuni 10. augustini.

Mahetootmine on jätkuvalt populaarsust kogumas, kasvavad nii esmatoodangu kui ka töödeldud toodangu mahud, tõusuteel on ka mahetoidu eksport. 2017. aastal jõudis Eestis mahepõllumajandusliku maa osa juba 20%ni kogu põllumajandusmaast: kokku 199 947 hektarit, kasv võrreldes 2016. aastaga oli 8%. Ettevõtteid, kes tegelesid mahepõllumajandusega, oli kokku 1888.

„Me näeme iga aastaga, et mahe mõtteviis ja mahepõllumajanduslikud tehnoloogiad võetakse omaks järjest suurema arvu ettevõtjate poolt. Mahe võikski olla Eesti suund, see on kvaliteedimärk, millega saab konkureerida tihedal toiduturul. Vastutustundlikule ettevõtlusele pööratakse maailmas järjest suuremat tähelepanu ning mahepõllumajandus ja mahetöötlemine on selles kindlasti eeskujuks teistelegi ettevõtetele,“ tõdes konkursi üks korraldajatest Airi Vetemaa Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutusest.

Parima mahetootja ja mahetoote konkursid toimuvad üheksandat korda. Konkursi eesmärk on tutvustada avalikkusele parimaid tooteid ja tootjaid ning tunnustada ja innustada maheettevõtjaid.

Konkursile „Parim mahetootja 2018“ saavad kandidaate esitada nii organisatsioonid kui ka üksikisikud, sh kandideerija ise. Konkursile oodatakse hea tootmistasemega mahetootjaid, kelle ettevõte on mahepõllumajanduslikult majandanud vähemalt 2 aastat. Kandidaadi esitamiseks tuleb täita ankeet, tähtaeg on 1. juuli.

Konkursile „Parim mahetoode 2018“ esitavad oma ettevõttes valmistatud tooteid ettevõtted ise. Tingimuseks on, et mahetoode oleks ankeetide esitamise tähtajaks müügil. Toodete ankeetide esitamise tähtaeg on 10. august.

Ankeedid tuleb saata aadressile mahepm[A]gmail.com. Parima tooja ja toote valivad välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.

Võitjad kuulutatakse välja 16. septembril Tallinnas, Eesti Vabaõhumuuseumi Leivapäeval, mille raames toimub mahetoodete laat ja kus külastajad saavad konkursil osalenud toodete hulgast valida oma lemmikmahetoote.

2017. aastal kuulutati Eesti parimaks mahetootjaks Lauri-Jaani OÜ Läänemaalt, parim mahetoode oli Sirloin OÜ verivorst. 

Konkursse korraldab Maaeluministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga.

Konkursi "Parim mahetootja" statuudi ja ankeedi leiab SIIT ja konkursi "Parim mahetoode" statuudi ja ankeedi SIIT

Lisainfo:
Airi Vetemaa
Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
tel. 522 5936
airi.vetemaa[A]gmail.com
http://www.maheklubi.ee/Konkurss-2018

2017. a parima mahetootja ja mahetoote konkursside võitjad on selgunud

Eesti parim mahetootja 2017 on Lauri-Jaani OÜ Läänemaalt. Parim mahetoode 2017 on SirLoin OÜ valmistatud verivorst. Vabaõhumuuseumi leivapäeva külastajad valisid oma lemmikuks Biomenu OÜ prantsuse šokolaadikoogi. 

„Täna oli meil võimalus tunnustada pühendunud inimesi, kes teavad, mida nad teevad. Just nemad viivadki mahepõllumajandust edasi,“ ütles Maaeluministeeriumi taimetervise osakonna juhataja Sigmar Suu.

„Parimaks mahetootjaks valitud Lauri-Jaani talu on ligi 300 hektaril toimetav väga mitmekesise tootmisega mahetalu, kus tegeletakse taime- ja loomakasvatuse ning oma toodangu töötlemisega,“ ütles konkursi korraldaja Airi Vetemaa Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutusest. „Pea kolm aastakümmet tegutsenud mahetalu juhib Tiit Mansberg, kes võttis talu üle oma vanematelt ning otsib võimalusi, kuidas tugevale vundamendile rajatud talu saaks veelgi paremini toimida.“

Parima mahetootja konkursi esikolmik, keskel võitja Tiit Mansberg, vasakul Raimo Mihkelson ja paremal Ivar Baumann.

Parima mahetootja konkursi esikolmik, keskel võitja Tiit Mansberg, vasakul Raimo Mihkelson ja paremal Ivar Baumann.

Seekord paistsid silma Pärnumaa mahetalud. Teisele kohale tuli Saareõue OÜ, kus talu peremees Ivar Baumann kasvatab lihaveiseid ja põllukultuure ning kolmandale kohale Raimo Mihkelsoni mesindustalu Aasa Mesi OÜ.

Tänavuse parima mahetoote, OÜ Sirloin verivorsti kohta ütles tooteid hinnanud restoran Wicca peakokk Angelica Udeküll: „Hea meel on tõdeda, et seni üsna tagasihoidlik mahelihatoodete valik on saanud igati väärika täienduse verivorsti näol. Antud toote maitseomadused peaksid jõuluajal rõõmustama nõudlikumagi tarbija maitsemeeli ja rikastama Eesti traditsioonilisest toidust lugupidavate tarbijate söögilauda.“ 

Teise koha saavutanud Pajumäe Talu OÜ ghee on toidukaup, mis Eestis võib tunduda uudne, kuid seda on laias maailmas tuntud juba aastasadu. „Tegemist on puhta piima rasvaga, mis pakub laialdast kulinaarset kasutusvõimalust, andes roogadele suurepärase kergelt pähklise maitsenüansi,“ ütles Udeküll.

Magusasõpradele soovitas Udeküll kolmanda koha pälvinud Pagar Võtaks OÜ tatranööpe šokolaadiga: „Küpsise krõbe tekstuur ja suurepärane maitse võivad tekitada sõltuvust! Lohutuseks võib mõelda, et tatar on tervisele kasulik.“

Lisaks märgiti konkursil ära järgmised mahetootjad ja -tooted: 

 Andruse mahe- ja turismitalu OÜ, Madis Tiik, Saaremaa – tunnustus lambaliha eduka turustamise eest toitlustusse ja mahetootmise tutvustamise eest turismi kaudu.
• Raismikuoja OÜ, Märtin Rõõmussaar, Järvamaa – tunnustus teravilja- ja õlikultuuride oskusliku väärindamise eest.
• Vormsi MT OÜ, Ege ja Gert Kanarbik – tunnustus tublile pereettevõttele väga heal tasemel lihaveisekasvatuse ning rannaniitude taastamise ja hooldamise eest väikesaarel.
• Tubri Kitsekasvatustalu toodetud kitsepiimavahukoor – tunnustus erilise ja hea kulinaarse väärtusega toote eest.
 Sepa mahetalu OÜ piimatooted – tunnustus väga heade piimatoodete turuletoomise eest.
• Salvest AS toodetud Põnn ökotooted – tunnustus mahe beebitoitude turuletoomise ja eduka ekspordi eest.
• Roosiku OÜ toodetud mustikašokolaad – tunnustus väga hea maitse ja tekstuuriga toote eest.

Parima mahetoote valmistaja Lauri Bobrovski SirLoin OÜst

Parima mahetoote valmistaja Lauri Bobrovski SirLoin OÜst

Leivapäeva külastajate lemmikmahetooteks valiti prantsuse šokolaadikook Biomenu OÜ-lt, teisele kohale tulid Luha Lihatööstuse maheveisepallid, kolmandale kohale kaneeliga maitsestatud mahemesi Pure Concepts OÜ-lt.

Tootjakonkursile kandideeris kuus mahetootjat üle Eesti. Parima mahetoote konkursile esitati kokku 41 toodet 21 töötlejalt. Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.

Konkursid korraldas Maaeluministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parima mahetoote valimisel tehti koostööd Eesti Kulinaaria Instituudiga. Parimat mahetootjat ja -toodet valiti kaheksandat korda.

Eesti Vabaõhumuuseumis korraldatud leivapäev on osaks tähistatavast Eesti toidu kuust, mille raames toimub septembri jooksul üle 30 kodumaisele toidule pühendatud sündmuse. Eesti toidu kuu jooksul toimuva kohta loe lähemalt veebilehel www.eestitoit.ee.

VAATA FOTOGALERIID MAHEKLUBI FACEBOOKIST!

Konkursside osalemise tingimused ja ankeedid:

Lisainfo:
Airi Vetemaa
Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
tel. 522 5936
airi.vetemaa[A]gmail.com