# #

Konverents „Maheturg 2018: tooraine tootjast mahetoodete edukaks eksportijaks”

16.03.18

Konverentsil osalemiseks palume registreerida kuni 13. märtsini vormil: https://goo.gl/forms/AjrrcysN2En3YRAw2

Mahtoidu tootmine on Eestis kiiresti arenev tegevusala. Konverentsi eesmärgiks on analüüsida sektori arenguid ning valikuid tulevikuks. Konverentsil analüüsitakse Eesti olukorda rahvusvahelises kontekstis ning otsitakse võimalusi, kuidas suudaksime üha enam liikuda mahetooraine tootjast mahetoodete väärindajaks ja mahetoodete eksportijaks. Konverentsil on olulisel kohal ettevõtjate praktilised kogemused. Osalejatele antakse ülevaade turusuundumustest mahetootmise erinevates sektorites: teravili, veiseliha, marjad ning puu- ja köögivili, piimatooted.

Konverents on ühtlasi ajendatud Eesti mahemajanduse tervikprogrammist 2018–2021, milles seatakse põllumajanduse ja toidu valdkonnas eesmärgiks, et ekspordi suurenemise eelduseks olev mahetootmine laieneb Eestis ja on konkurentsivõimeline, mahetoodangut väärindavate ettevõtete arv ning väärindatud mahetoodangu maht suureneb ja tarbijad hindavad mahetooteid kõrgelt. Sihtriikides suureneb Eesti mahetoodete tuntus ja usaldusväärsus. Mahetootmise stabiilsuse tagamiseks on mahetoodangu ja -toidu kättesaadavus ja tarbimine suurenenud ka koduturul. Eesmärgiks on selle näitajaga jõuda ELi keskmisele tasemele. Soovitakse, et eksporditud ja teistesse riikidesse turustatud mahetoodangu ekspordikäive on 2021. aastaks suurenenud 50 miljoni euroni (2015. aasta ekspordikäive oli 15,6 miljonit eurot).

Päevakava

09.45 Osalejate registreerimine ja tervituskohv

10.30 Konverentsi avamine

10.40 Sigmar Suu (Maaeluministeerium): Mahemajanduse tervikprogramm ja ekspordi arendamine

11.10 Bioland esindaja: Biolandi erastandardi nõuded ja sertifitseerimine mahetoodete turustamiseks Saksamaale

11.40 Hardo Vahemäe (Wiru Vili): Maheviljaturu väljavaated. Biolandi nõuded Eesti praktikas

12.00 Sven Ivanov (Estonian Spirit): Mahetoodete arendamine alkoholitööstuses

12.20 Anu Hellenurme (Anu Ait): Mahesööda tootmise võimalused ja kitsaskohad Eestis

12.40 Küsimused ja arutelu

12.50 Lõuna

13.30 Veiko Paalma (Positsioon OÜ): Eesti toidu turundamisest eksportturgudel

13.50 Katrin Noorkõiv (Liivimaa Lihaveis): Maheveiseliha väärtusahela arendamine ja ekspordipotentsiaal

14.20 Ülo Kivine (Saaremaa Piimatööstus): Mahepiima tootmisest ja mahejuustu ekspordivõimalused

14.40 Siim Kabrits (Chaga): Mahemarjade ja -puuvilja tootearendus ja turustus

15.00 Kohvipaus

15.20 Merit Mikk (Talu Toidab): Mahetooted Rimi Talu Toidab müügialal

15.40 Tiia Karu (Prisma): Mahetoodete jaeturg Eestis Prisma näitel

16.00 Küsimused ja arutelu ning konverentsi kokkuvõte (kavandatud lõpp kl 16.30)

 

Lisainfo: Roomet Sõrmus, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, tel 600 9349, roomet.sormus[A]epkk.ee

Konverentsil osalemine on tasuta. Palume infot huviliste seas levitada!

Konverentsi korraldamist toetab Euroopa Liit.