# #

Uudised

Eesti mahetootjad ja parimad kokad arutasid koostöövõimalusi

08.05.15
Juba mõnda aega on tähelepanelikud kliendid märganud, et mitmetes paremates restoranides on mõne tooraine juures märge, kust talust või ettevõttest see pärit on. Sageli on tegu just maheettevõtetega.

Mahetoitu pakub Eestis 20 toitlustusettevõtet

06.05.15
Ligi 16 protsenti põllumajandusmaast majandatakse Eestis mahedalt. Mahepõllumajandusega tegelevaid ettevõtteid on üle 1500 ning mahetoitu pakkuvaid söögikohti 20.

Öko müüb ülihästi: maheda tööstuse kasum suurenes aastaga hüppeliselt

05.05.15
Märjamaa lihatööstus valmistab muu hulgas ma­hetooteid: hakkliha, fileed ja karbonaadi. Müük kasvas aastaga hüppeliselt.

Krõpsutootja kirjeldab elu maal: aasta jooksul käis mind kontrollimas 22 VTA inspektorit

04.05.15
Võrumaal mahedaid marjakrõpse, mahla ja moosi tootva Taarapõllu talu peremehe Edgar Koltsi värvikas kirjeldus väikeettevõtja tragikoomilisest elust pani toiduliidu aastakonverentsil saalitäie kuulajaid pisarateni naerma ja pakkus tõsist konkurentsi püstijalakomöödia vallas.

OÜ Loodusvägi toob esmakordselt Eestis poelettidele ökosmuutid

04.05.15
Alates 6ndast maist jõuavad esmakordselt Eestis poelettidele ökosmuutid. Müügile tuleb kolme sorti mahesmuutisid: maasika-banaani, mango-apelsini-passionvilja ning õuna-mustika-jõhvika smuutid.

Maaelu arengukava panustab mahepõllumajandusse 92,2 miljonit eurot

04.05.15
Maaeluminister Urmas Kruuse allkirjastas Eesti maaelu arengukava 2014–2020 raames mahepõllumajanduse toetuse määruse, millega said selgeks mahepõllumajandusele üleminekuks ning mahepõllumajandusega jätkamiseks antavate toetuste tingimused.

Parim maakarjakasvataja on Liia Sooäär Saaremaalt

28.04.15
Uustla talu perenaine Liia Sooäär Kaarma vallast Saaremaalt pälvis Eesti Maakarja Kasvatajate Seltsi (EK Seltsi) kõrgeima tiitli –hõbekarika.

Taluperenaine: kolme lehmaga elab ära küll!

23.04.15
Need, kes ütlevad, et mõne lehmaga ei saa ära elada, teevad liiga vähe tooteid, sest praeguse piimahinnaga ei ela loomulikult ära,” ütles Pärnumaal asuva Sepa mahetalu perenaine Nele Tamm.

Kuressaare Rimi võttis müüki väiketootjate kauba

21.04.15
Kuressaarest sai esimene linn väljaspool Tallinna, kus koostöös osaühinguga Talu Toidab avati Rimi kaupluses kohalike väiketootjate toidukaupu pakkuv müügiala.

Parima lihaveisekasvataja sõbralikud maheveised

21.04.15
Kohtusime Reet ja Targo Pikkmetsaga vihmasel reedehommikul kolme šaroleepulli sulu juures, kui perekond asutas end just loomi söötma. „Kas sa traktoriga oled varem sõitnud,“ küsis Reet. Targo lõi traktorikabiinis väikese kõrvalistuja istme lahti ning intervjuu lõpuks maiustasid väiksemad ja suuremad lihaveised juba mahereeglitele vastavalt valmistatud siloga.

Kalamatsi meierei katsetab uusi maitseid

09.04.15
Järvamaal Esna külas tegutsev Eesti esimene tunnustatud kitsepiimameierei tuleb kevadel turule uute juustudega. „Liigume lihtsamatest keerulisemate poole ja tahame täiesti uusi maitseid pakkuda," lubab meierei perenaine Aita Raudkivi

Ilmus mahepõllumajanduse leht nr 69

06.04.15
Uues mahepõllumajanduse lehes nr 69 antakse ülevaade mahepõllumajanduse seisust maailmas aastal 2013, tutvustatakse Liina Edesi doktoritöö „Erinevate viljelusviiside mõju mikroobide koosseisule ja aktiivsusele mullas“ tulemusi ja lugeda saab loomkasvatuse keskkonnamõjude hindamisest.

Helenius sukeldub mahetoiduärissse

02.04.15
Trigon Capitali nõukogu esimees ja tegevjuht Joakim Helenius plaanib aianduskeskus Hortese juurde rajada tervisliku toidu keskuse, mis tuleb Eestis suurim omataoline.

Liha päritolu esitamine muutub kohustuslikuks

02.04.15
Alates tänasest, 1. aprillist 2015. aastal on kohustuslik värske, jahutatud ja külmutatud sea-, lamba-, kitse- ja kodulinnuliha päritolu märgistamine toidu pakendil. Esitama peab looma kasvatamise ja tapmise riigi.

Mida peab teadma mahetalu pärija, et mahetoetus jätkuks?

01.04.15
Lugeja küsib: Mahetalu peremees suri ootamatult. Jäin leseks ja edastasin PRIA-le teate talu peremehe surmast ning sellest, et talu jätkab põllumajanduslikku tootmist.