# #

Uudised

Aasta disaini rakendaja on mahejäätiste tootja La Muu, aasta piirkonna ettevõte Loodusvägi OÜ

12.10.14
Auhinnagalal Eesti Parimad Ettevõtted 2014 tunnustati koguni kahte maheettevõtet. Aasta disaini rakendaja tiitli sai mahejäätiste tootja La Muu OÜ ning aasta piirkonna ettevõtte tiitli mahesnäkkide ja -jookide tootja Loodusvägi OÜ. La Muu silmatorkav disain ja maitsvad jäätised on lühikese ajaga võitnud maiasmokkade südamed. Tänavusel Eesti Vabaõhumuuseumi Leivapäeval valisid külastajad oma lemmikmahetooteks just La Muu pistaatsiajäätise. Loodusvägi tooted paistavad samuti silma nägusa pakendi poolest. Soovime La Muule ja Loodusvägile õnne ja edu edaspidiseks!

Talu Toidab müügialasid tunnustati Aasta Kaubandusteo konkursil

11.10.14
Kaupmeeste Liidu korraldatud konkursil Aasta Kaubandustegu 2014 pälvis äramärkimise Eesti päritolu mahe- ja talukaupade müügiala Talu Toidab läbilöök Rimi Kauplustes.

Uuest aastast plaanitakse muuta mahepõllumajanduse ja seemnetootjate riigilõive

11.10.14
Alates 2015. aastast plaanitakse korrigeerida põllumajandusvaldkonna riigilõive ja viia need kulupõhisemaks. Muudatused puudutavad sordikaitse ja sortide registreerimise, seemnete sertifitseerimise ja mahepõllumajanduse valdkonda.

Tõnise talu paistis silma mahekonkursil

08.10.14
Peremees Arne Kokla (56) varub sööta ja peab põldu, loomadega tegelevad põhiliselt abikaasa Marianne (55) ja tütar Anni. Kuna talus liha ei väärindata ja lõpptoodangut seega pole, jäi neil vaid mõni punkt esikohast puudu. “Ei suuda kõike ise teha,” nentis Marianne Kokla.

Eesti Maaülikoolis algab uus maheloomakasvatuse kursus

06.10.14
Eesti Maaülikoolis algab 7. oktoobril uus maheloomakasvatuse kursus, kus osaleb 20 inimest.

20 aastat Vändra Ökopagari leiba

06.10.14
2. oktoobril tähistas Vändra Ökopagar oma tegevuse 20. aastat ja avas samal päeval piduliku lindi lõikamisega uue leivatootmise tsehhi, mille maksumuseks kujunes paar miljonit eurot.

Toortatar maitseb hea nii pudrus kui smuutis

02.10.14
Kui harjumuspäraselt on tatar pruuni värvi, siis toortatar näeb välja roheline. Tegemist on siiski sama taimega, kuid toortatra puhul on kestad eemaldatud kuivkoorimisega ehk tatart ei ole kuumutatud. Tänu sellele on toortatras säilinud rohkem kasulikke aineid ja elujõudu.

Taimekaitsevahendite jäägid kahjustavad tervist

30.09.14
Meie terviseseisund sõltub suurel määral toidust. Selleks, et olla terve, peab sööma kvaliteetset ja ohutut toitu. Tänapäeva intensiivpõllumajanduses hävitatakse umbrohte, taimehaigusi ja -kahjureid suure hulga erinevate sünteetiliste taimekaitsevahendite ehk pestitsiididega. Paraku aga võivad nende kemikaalide jäägid jääda taimedesse ning sattuda toidulauale ja lõpuks meie organismi.

Toetage vahva lasteraamatu "Karli ja Linda lood" valmimist!

28.09.14
Raamatust leiab lugusid lastest, loomadest ja söögitegemisest. Raamat pakub ka lihtsaid retsepte, mille järgi laps saab iseseisvalt või koos vanematega sööke valmistada. Autoriks on mahemaiustuste valmistaja Katrin Seppa-Silmere.

Maaülikoolis pakutakse taas mahetoitu

25.09.14
22. septembrist saab Eesti Maaülikooli peahoone kohvikust terve sügissemestri vältel osta mahetoitu. 24. septembril toimus kõrgkoolis roheline filmiõhtu, kus vaadati filmi „Tume šokolaad“.

Läänemere-sõbralikus põllumajandamises näitavad tänavu eeskuju lätlased

24.09.14
Maailma Looduse Fond (WWF) kuulutas eile Varssavis välja rahvusvahelise Läänemere-sõbraliku põllumajandustootja 2014, milleks osutus Mežacīruļi talu Lätis, mida peavad Juris Cīrulis ja Vija Cīrule. Eestit esindas üheksa riigi vahelisel konkursil kohaliku vooru võitja, mahetootja Aivar Pikkmets Mätiku talust.

Koksvere veskile annavad leiba pagarid ja terviseteadlikud tarbijad

20.09.14
Viljandimaal asuv Koksvere veski on sisuliselt ühemehefirma. Selle peremees Ants Tamme teeb peaaegu kõike ise – varub vilja, käib Ukrainast veskile varuosi ostmas, jahvatab, sõidutab kauba poodidesse laiali. Vaid pakkimisel võtab abikäsi lisaks.

Eesti toidutootjad kutsuvad väärtustama kohalikku toitu

18.09.14
Sügise jooksul viivad Eesti toidutootjate esindusorganisatsioonid läbi hulganisti teavituskampaaniaid, millega kutsuvad tarbijaid üles väärtustama kohalikku toitu. Kampaaniatega juhitakse tähelepanu Eesti toidu eripäradele ning kodumaise toidutoomise olulisusele.

Euroopa poliitikud: mahe on Euroopas kestliku põllumajanduse võtmesektor

18.09.14
Mahevaldkonna esindajad kogunesid möödunud nädalal Itaaliasse Barisse 8. Euroopa mahekongressile, et kohtuda Euroopa Komisjoni ja Parlamendi esindajatega ning arutada ELi mahetoidu ja -põllumajanduse võimalusi ning probleeme. Põhitähelepanu oli uuel maaelu arengukaval, Euroopa innovatsioonipartnerlusel ja ELi uuel mahemäärusel.

Parim mahetootja 2014 on Konju mõisa talu

14.09.14
Eesti parimaks mahetootjaks 2014 kuulutati 14. septembril Eesti Vabaõhumuuseumis toimunud leivapäeval Konju mõisa talu Ida-Virumaalt, mis tegeleb põhiliselt kitsepiimatoodete valmistamisega. Parimaks mahetooteks valiti Urvaste Külade Seltsi toodetav Urvaste kama.