# #

Uudised

Maaülikoolis arutletakse mahepõllumajanduse tuleviku üle

19.11.14
Neljapäeval, 20. novembril toimub Eesti Maaülikoolis konverents „Eesti mahepõllumajandus täna ja tulevikus“. Konverentsiga tähistatakse ühtlasi mahepõllumajanduse 25. aastapäeva Eestis.

Eesti ime – mahe kodumaine toit

17.11.14
Miks süüa orgaanilisi asju, kui need on kallimad, raskemini kättesaadavad ega pruugi olla nii veatu välimusega kui tavaline supermarketi kraam?

Selgusid mahepõllumajandusalaste teadustööde stipendiaadid

12.11.14
Eelmisel reedel premeeris Eesti Maaülikooli Mahekeskus juba kuuendat korda parimaid maaülikooli tudengeid mahepõllumajanduse teemaliste lõputööde ja noorteadlasi publitseeritud teadusartikli eest eraalgatuslikult kogutud rahalise stipendiumiga.

Mahetootja Loodusvägi tuleb välja uute toodete ja ühtlustunud disainiga

04.11.14
Eesti mahetootja OÜ Loodusvägi on toonud turule lisaks juba populaarsust kogunud mustika-mustsõstraglögile veel kaks uut imemaitsvat glögi: astelpaju- ja pohlaglögi. Kõik nimetatud glögid on valmistatud marjadest pressitud täismahlast.

Põllumajandustoetuste infopäevad „2015: otsetoetused ja uus maaelu arengukava"

04.11.14
Põllumajandusministeerium kutsub tänavu novembris ja detsembris osalema põllumajandustoetuste infopäevadel, kus jagame infot otsetoetuste kohta aastateks 2015–2020 ning maaelu arengukava 2014–2020 võimalustest.

Ülemaailmse mahepõllumajandusorganisatsiooni IFOAM maailmakongressil arutati, kuidas laiendada mahetootmist ja kasvatada mahetoodete mainekust

24.10.14
Ülemaailmse mahepõllumajandusorganisatsiooni IFOAM 18. maailmakongress toimus 13.–15. oktoobrini Istanbulis. Kongressi raames toimus ligi 100 üritust. Kongressil keskenduti taime- ja loomakasvatusele, seadusandlusele, mahekontrollile, kaubandusele ja tootjate-tarbijate ühendustele.

Eesti teadlaste mahepõllumajandusuuringuid said Euroopa Liidult toetust

17.10.14
Euroopa Liidu mahepõllumajanduse teaduskoostöövõrgustik ERA-Net CORE Organic Plus valis välja üksteist teadusuuringute projekti, mida rahastatakse kokku 11,3 miljoni euroga. Toetust said ka kolm Eesti teadlaste projekti.

Kodumaal auhinnatud Loodusvägi pürgib puhta toidu tootjana Euroopa turule

15.10.14
Eesti suurimal ettevõtluskonkursil "Aasta piirkonna ettevõte 2014" auhinna pälvinud OÜ Loodusvägi tahab lähiaastatel kujuneda arvestatavaks puhta toidu tootjaks Euroopas.

Aasta disaini rakendaja on mahejäätiste tootja La Muu, aasta piirkonna ettevõte Loodusvägi OÜ

12.10.14
Auhinnagalal Eesti Parimad Ettevõtted 2014 tunnustati koguni kahte maheettevõtet. Aasta disaini rakendaja tiitli sai mahejäätiste tootja La Muu OÜ ning aasta piirkonna ettevõtte tiitli mahesnäkkide ja -jookide tootja Loodusvägi OÜ. La Muu silmatorkav disain ja maitsvad jäätised on lühikese ajaga võitnud maiasmokkade südamed. Tänavusel Eesti Vabaõhumuuseumi Leivapäeval valisid külastajad oma lemmikmahetooteks just La Muu pistaatsiajäätise. Loodusvägi tooted paistavad samuti silma nägusa pakendi poolest. Soovime La Muule ja Loodusvägile õnne ja edu edaspidiseks!

Talu Toidab müügialasid tunnustati Aasta Kaubandusteo konkursil

11.10.14
Kaupmeeste Liidu korraldatud konkursil Aasta Kaubandustegu 2014 pälvis äramärkimise Eesti päritolu mahe- ja talukaupade müügiala Talu Toidab läbilöök Rimi Kauplustes.

Uuest aastast plaanitakse muuta mahepõllumajanduse ja seemnetootjate riigilõive

11.10.14
Alates 2015. aastast plaanitakse korrigeerida põllumajandusvaldkonna riigilõive ja viia need kulupõhisemaks. Muudatused puudutavad sordikaitse ja sortide registreerimise, seemnete sertifitseerimise ja mahepõllumajanduse valdkonda.

Tõnise talu paistis silma mahekonkursil

08.10.14
Peremees Arne Kokla (56) varub sööta ja peab põldu, loomadega tegelevad põhiliselt abikaasa Marianne (55) ja tütar Anni. Kuna talus liha ei väärindata ja lõpptoodangut seega pole, jäi neil vaid mõni punkt esikohast puudu. “Ei suuda kõike ise teha,” nentis Marianne Kokla.

Eesti Maaülikoolis algab uus maheloomakasvatuse kursus

06.10.14
Eesti Maaülikoolis algab 7. oktoobril uus maheloomakasvatuse kursus, kus osaleb 20 inimest.

20 aastat Vändra Ökopagari leiba

06.10.14
2. oktoobril tähistas Vändra Ökopagar oma tegevuse 20. aastat ja avas samal päeval piduliku lindi lõikamisega uue leivatootmise tsehhi, mille maksumuseks kujunes paar miljonit eurot.

Toortatar maitseb hea nii pudrus kui smuutis

02.10.14
Kui harjumuspäraselt on tatar pruuni värvi, siis toortatar näeb välja roheline. Tegemist on siiski sama taimega, kuid toortatra puhul on kestad eemaldatud kuivkoorimisega ehk tatart ei ole kuumutatud. Tänu sellele on toortatras säilinud rohkem kasulikke aineid ja elujõudu.