# #

Pelgulinna Gümnaasiumi õpilased võistlevad homme maheda koolitoidu valmistamises

26.11.12

Teisipäeval, 27. novembril toimub Tallinnas Pelgulinna Gümnaasiumis mahetoidu päev, mille raames valmistavad õpilased omatehtud retseptide alusel mahedast toorainest koolitoitu. Söögitegemist juhendab Eesti Kulinaaria Instituudi liige, Laulasmaa SPA peakokk Angelica Udeküll, mahetoidu päeva korraldab Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskus koostöös Harju Mahetootjate Ühinguga.

Mahetoidu valmistamise võistlus  pärast koolitundide lõppu kell 14.00. Esmalt tutvustatakse õpilastele mahepõllumajandust ja mahetoidu temaatikat, seejärel valmistavad viis 7. ja 8. klassi võistkonda põhiroa ning magustoidu. Igasse võistkonda kuulub neli õpilast, kes on ise retseptid ette valmistanud – kokku osaleb mahetoidu valmistamise võistlusel 20 last.

Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskuse juhataja Merit Mikk ütles, et maheda koolitoidu võistluse ettevalmistamiseks anti õpilastele mahetoorainete nimekiri. “Toorainete põhjal pidid nad välja pakkuma selliste toitude retseptid, mida nad ise koolis süüa sooviksid. Välja pakuti väga toredad toidud, üks klass valmistab ka taimetoitu,”rääkis Mikk.

Söögitegemist juhendab Laulasmaa SPA peakokk ja Eesti Kulinaaria Instituudi liige Angelica Udeküll, kes aitab lastel ka retsepte vajadusel natuke kohendada. Kui kõik mahetoormest toidud tehtud, asub neid hindama žürii, kuhu kuulub viis õpilast ja viis täiskasvanut (kolm kooli esindajat, kokk Angelica Udeküll ning mahesektori esindaja). Žürii valib välja kõige rohkem meeldinud prae ja magustoidu ning need retseptid avaldatakse ka maheda koolitoidu retseptiraamatus.

Pelgulinna Gümnaasium on olnud aktiivne mahetoidu temaatika teadvustamisel. Kooli toitlustaja OÜ Flosse on osalenud mitmetel mahetoidu koolitustel ning Pelgulinna Gümnaasiumis toimus ka 2011. aasta kevadel koostöös Tallinna Haridusametiga mahevõileiva konkurss.

Pelgulinna Gümnaasiumi mahetoidu päeva korraldab Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskus koostöös Harju Mahetootjate Ühinguga, partneriks Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus. Ettevõtmist toetab Põllumajandusministeerium turuarendustoetuse kaudu.

Oktoobris toimus samalaadne mahetoidu päev Põlva külje all tegutsevas Johannese Koolis ja Lasteaias Rosmal, seal oli teemaks „Mahetoidu pidulaud“ ning osa võttis kogu kool koos õpetajate ja vanematega, kokku 100 inimest.

10. detsembril toimub mahetoidu päev Saku vallas Kurtna Koolis, kus toitu valmistavad 2. ja 4. klass, samuti on kaasatud õpetajad ja lapsevanemad. Nii Rosma kui ka Kurtna Koolis juhendab söögitegemist Ööbiku gastronoomiatalu peremees Ants Uustalu koos kondiiter Kertu Lukasega.

Lisaks toimub 28. novembril Rakvere Vanalinna Koolis koos Ants Uustaluga maheliha tutvustav koolitoidupäev, kus osalevad 1. ja 2. klassi lapsed.

Mahetoidu järjest laiem levik võimaldab seda pakkuda ka suurele tarbijaskonnale mõeldud toitlustusasutustes, nt koolide, lasteaedade, haiglate ja hoolekandeasutuste sööklates. Mitmes Euroopa riigis on riiklikul (nt Rootsi, Taani) või omavalitsuste (nt Kopenhaagen, Malmö, Helsingi) tasandil seatud eesmärgid mahetoidu kasutuselevõtu suurendamiseks koolide ja lasteaedade toitlustuses. Ka Eesti lasteasutused on hakanud mahetoidu peale mõtlema. Juba leidub mitmeid lasteaedu ja koole, kus mahetoitu vähemal või suuremal määral kasutatakse. Peamine murekoht on mahetoidu kõrgem hind ja vähene kättesaadavus. Kogemused aga näitavad, et nendest probleemidest on võimalik hea tahtmise korral üle saada.

Info:

tel 503 9802, e-post: merit.mikk[A]gmail.com