# #

Soome farmerite eksperiment: toitained ja energia ringlevad kohapeal

08.12.19

Lii Sammler

Seda, et sõnnik kasutatakse ära põllu väetamiseks, on farmerid teadnud sajandeid. Tänapäevaks on mitu pikka sammu edasi astutud ja seda nimetatakse nüüd ringmajanduseks – kõik, mis tootmisest järele jääb, leiab samas farmis taas kasutust.

Põllumehed seisavad silmitsi keeruliste väljakutsetega – ühelt poolt kasvab maailmas nõudlus toidu ja energia järele, teisalt hävib loodus ning muutub kliima.

Üks koht, kus sellele dilemmale lahendusi otsitakse, on meile päris lähedal – Soomes Hyvinkää piirkonnas. Seal tegutseb omapärane kooslus, mida nimetatakse Palopuro agroökoloogiliseks sümbioosiks.

Sealne kogukond on endale eesmärgiks seadnud toota toitu ja energiat keskkonda säästval ning jätkusuutlikul viisil. Võtmesõnadeks on isevarustatus, kohaliku ressursi kasutamine ja taaskasutus.

Tähtsamad koostööpartnerid on Knehtilä teraviljafarm, Mäntymäe mahekanala ning Lehtokumpu aiandustalu. Lisaks on ehitatud pagaritöökoda. Mahetoodangu realiseerimiseks tegutseb Knehtilä taluturg. Mullu, kui tsüklisse lisandusid Palopuro biogaasitehas ja bio­gaasitankla, sai ring kokku.

Loe edasi: maaleht.delfi.ee, 05.12.2019