# #

Koolides toimunud mahetoidupäevadel õppisid lapsed toite valmistama mahetoorainest

17.12.12

 

Viimase paari kuu jooksul toimusid kolmes Eesti koolis mahetoidupäevad, kus lapsed valmistasid tippkokkade juhendamisel ise mahetoorainest toite ja said ka lähemat teavet, mida mahetoit endast kujutab.
Mahetoidupäevad toimusid Põlva lähedal Rosmal asuvas Johannese Koolis ja lasteaias, Tallinna Pelgulinna Gümnaasiumis ja Saku valla Kurtna koolis.

„Eesti lasteasutustes ollakse üha teadlikumad tervisliku toidu tähtsusest ja vajalikkusest. Tänu sellele leiab ka mahetoit järjest suuremat poolehoidu ja kasutust. Mitmetes koolides ja lasteaedades juba ka pakutakse vähemal või suuremal määral mahetoitu,“ ütles Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskuse juhataja Merit Mikk. „Mahetoidupäevad koolides õnnestusid väga hästi – lapsed ja koolipersonal olid väga huvitatud mahetemaatikast ning tahtsid proovida nii mahetoitude tegemist kui ka nende maitset,“ lisas Merit Mikk.

10. detsembril Kurtna koolis toimunud mahetoidupäeval valmistasid lapsevanemate koostatud retseptide alusel toite 2. ja 4. klass, kaasatud olid õpetajad ja lapsevanemad. Söögitegemist juhatas Ööbiku gastronoomiatalu peremees ja Eesti Kulinaariainstituudi liige Ants Uustalu.
Kurtna Kooli direktori kohusetäitja Priit Jõe sõnul oli mahetoidupäev Kurtna koolis tore koosolemise ja ühistegemise üritus, mille kõrvalväärtusena kinnistus nii mõnelegi lapsele teadmine mahetoodete olemusest. „Mahepäev oli väga hea võimalus suurendada õpilaste keskkonnateadlikkust läbi kõiki meeli haarava praktilise tegevuse,“ rääkis Priit Jõe.
Kurtna kooli 2. klassi lapsed külastasid sügisel ka Kiltsimäe talu, kelle köögivilju mahetoidu päeva toitude valmistamisel kasutati. Lastele meeldis väga kanapesadest mune korjata ja põllul porgandeid üles võtta. 

27. novembril Pelgulinna Gümnaasiumis toimunud mahetoidu päeval võistlesid 8.-9. klassi võistkonnad mahetoitude valmistamises. Anti välja parima põhiroa preemia, parima magustoidu preemia ja auhind stabiilse kvaliteedi eest mõlema toidu valmistamisel. Igasse võistkonda kuulus neli õpilast, kes olid ise retseptid ette valmistanud – kokku osales mahetoidu valmistamise võistlusel 20 last. Pelgulinna gümnaasiumis lapsi juhendanud Eesti Kulinaaria Instituudi liige, Laulasmaa SPA peakokk Angelica Udeküll ütles, et need lapsed, kes võistlusel osalesid ja mahetoorainest süüa valmistasid, said olulise kogemuse võrra rikkamaks. „Oli näha, et lastele on maheteema uus info ja kindlasti aitas taoline võistluse vormis kokkamine neis tekitada huvi ka mahetoidu vastu. Noored olid tõesti väga tublid!“ rääkis Angelica Udeküll.
Pelgulinna Gümnaasium on olnud aktiivne mahetoidu temaatika teadvustamisel. Kooli toitlustaja OÜ Flosse on osalenud mitmetel mahetoidu koolitustel ning Pelgulinna Gümnaasiumis toimus ka 2011. aasta kevadel koostöös Tallinna Haridusametiga mahevõileiva konkurss.

17. oktoobril Johannese Koolis toimunud mahetoidu päeva teemaks oli „Mahetoidu pidulaud“. Ants Uustalu ja kondiiter Kertu Lukase juhendamisel valmistasid 2.-9. klassi lapsed, õpetajad, kooli toitlustajad ja huvilised lapsevanemad suure valiku mahetoite. Pärast ühist pidusööki toimus mahetoidu teemaline juturing. Koolis pakub lastele toitu OÜ Alternatura, mida tuntakse rohkem nime all Kolme Sõsara Hõrgutised. Toitlustaja proovib lastele pakkuda võimalikult palju kohalikku ja mahetoitu. Rosma Haridusseltsi juhatuse esimehe ja mahetaluniku Tiina Länkuri sõnul võeti uuenenud menüü lasteaias ja koolis sedavõrd hästi vastu, et lapsed hakkasid rohkem sööma. Vanemad väljendavad oma tunnustust sellega, et tellivad ka endale köögist lõunasöögi ning samuti tellitakse kooke, leiba ja muud toitu koju.

Mahetoidu päevad korraldas Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskus koostöös Harju Mahetootjate Ühinguga. Ettevõtmist toetab Põllumajandusministeerium turuarendustoetuse kaudu.


 
Info:
Merit Mikk, Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskus
tel 503 9802, e-post: merit.mikk@gmail.com
www.maheklubi.ee

Galerii