# #

Mahedalt kasvatatud speltanisu pakub tervist terves teras

07.02.12

Piret Koorep, Sakala

Kord kõneles üks prooviküpsetaja, et ega spelta pannkookides eriti haakunud, aga kui need valmis said, söödi kõik kohe ära. Teine, kes oli speltajahust sagedamini küpsetanud, ütles selle olevat sepikujahu moodi.

Marjapirukas tulevat eriti hea, kui lisada taignale paar lusikatäit halvaad.
Katsetajate jutu järgi ei tule tervislikest jahudest saiakesed esimesel korral kõige kaunimad ja maitsvamad. Vanasõnagi kinnitab, et esimene vasikas läheb ikka aia taha.

Ei taha kerkida

Samamoodi kipuvad lood olema antiikajast pärit speltajahuga, millest räägitakse nii mõneski internetifoorumis. Ühed kurdavad, et ei oska sellest midagi valmistada, kuigi on kuulnud, et pidavat hea asi olema. Teised kiidavad seda taevani ning jagavad valmistusnippe ja retsepte.

«Sega pärm käesooja veega. Lisa sool, suhkur ja seemned, siis jahud ja kliid. Sõtku, kuni tainas kausi küljest lahti lööb. Vajaduse korral lisa veel speltajahu. Puista taignapall jahuga üle ja lase 40 minutit kerkida. Küpseta 200 kraadi juures 40 minutit,» kõlab Toidutare foorumis seemnesepiku valmistamise õpetus.

Küsimusele, miks isegi retsepti järgi toimijad pole alati esimeste küpsetistega rahul, vastas speltanisu kasvatav Everti talu perenaine Kadri Vollmann, et põhjus peitub speltajahu väheses kerkimismaterjalis.

Loe edasi: www.pikk.ee, 07.2012