# #

Maheturg on sigadest tühi

20.08.16

Liisi Kanna

Vinni Vallas tegeleb perefirma mahepõllumajandusliku seakasvatusega, mis on nii Eestis kui mujal küllaltki vähelevinud, sest nõuab palju ruumi ja ressursse. Ettevõtjad Laura Pahk ja Karmo Jürgenson leiavad, et rõõmsalt kasvanud sea liha on maitsvam ning mahetoodangtervislikum.

Laura Pahk ja Karmo Jürgenson tegelevad põllumajandusega juba 15 aastat, sigu hakati kasvatama 10 aastat tagasi. Mahetootjateks saadi aga kuue aasta eest. „Tegelikult kasvatasime ka enne seda küllaltki mahedalt. Paljud nõuded olid meil juba täidetud ja üleminek läks üsna kergesti,“ rääkis perenaine Laura.

Mõned probleemid on siiski ette tulnud. Ametlik ökomärgis on sigadel olnud vaid paar aastat, sest varem ei leitud sobivat tapamaja. „Sead olid küll mahedalt kasvatatud, kuid neile nõuetele vastavat tapmiskohta polnud,“ sõnas Laura.

Lisaks rääkis Karmo, et mahedatele põrsastele ei saa sellist särtsu sisse, nagu vaja oleks. „Põrsas kipub jääma vinduma.“

Loe edasi: www.kuulutaja.ee, 19.08.2016