Sündmused
Sel aastal juba üheteistkümnendat korda toimuv TalveAkadeemia konverents keskendub toidutootmise globaalsele süsteemile.
Konverentsil uurime, millised on meie praegu toimiva toidusüsteemi
erinevate etappide (kasvatamine, töötlemine, transportimine, tarbimine
jm) mõjud erinevatele valdkondaldele (looduskeskkond, sotsiaalolud,
kultuur, majandus).
Konverents toimub 1.-3 märtsil Pärnu Tervis Spas.
Kandideerida saab kuni 16.veebruarini TalveAkadeemia veebilehel www.talveakadeemia.ee
Osalemistasu, 25 € üliõpilastele ja 40 € kõigile teistele, sisaldab
korraldatud transporti konverentsipaika ja tagasi (nii Tallinnast kui
Tartust), ööbimist, toitlustamist ning konverentsi ajakirja.
Meie võrdlemisi laia teemavaliku eesmärgiks on süsteemne ja globaalsetele seostele mõtlemapanev käsitlus.
Talveakadeemik ei taha muidugi ainult teada, mismoodi on asjad praegu,
vaid ta küsib ka, mis juhtub tulevikus. Kas 50 aasta pärast sööme me
tõesti laboris kasvatatud liha, vetikamassi ja putukaid? Kas on meie
söök siis puha geenmuundatud? Kas me hakkame jätkuva linnastumise
tulemusel oma toitu linnas kasvatama? Või suundume hoopis tagasi oma
juurte juurde ja tulevikus toidab meid maheköök?
TalveAkadeemia kolme päeva jooksul toimuvad huvitavad ettekanded, diskussioon ja grupitööd.
TalveAkadeemia kolme päeva jooksul toimuvad huvitavad ettekanded, diskussioon ja grupitööd.
Ettekannete osas astuvad üles:
- Siim Tiidemann, Eesti esindaja ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioonis
- Anne Luik, Eesti Maaülikooli professor
- välisesineja Morgaine Gaye, toidu futuroloog
- Jaanus Välja, Õiglase Kaubanduse Eesti eestvedaja
- Piret Raudsepp, noorteadlane
- Oma töid esitlevad ka TalveAkadeemia 2013 konkursipäeva võitjad
Diskussioonis küsime “Mis toidab tulevikus?”
Meid huvitab, milline saab olema toidu tootmine tulevikus nii maailmas
kui Eestis. Millised on võimalikud jätkusuutlikud lahendused ja millised
teele jäävad takistused? Diskussiooniosa modereerib teadusajakirjanik Arko Olesk ning diskuteerivad Mati Koppel, Ants-Hannes Viira, Roomet Sõrmus ja Margo Mansberg.
Grupitöödes on võimalik oma oskusi ja teadmisi täiendada näiteks
geneetiliselt muundatud organismide, meretoidu, toote elutsükli,
juhtimise või toidutehnoloogia valdkondades.