# #

Toomas Leedu – mahelembene Saaremaa kokk

14.11.12

„Olen veendunud, et hea toit tuleb metsast, põllult ja merest, mitte laboratooriumist,” ütleb Toomas Leedu, kes on kokaametit pidanud 1989. aastast mitmetes restoranides nii Tallinnas, Tartus kui ka Pärnus. Nüüd on ta pidama jäänud Saaremaale.

Mahelembese koka tiitli vastu pole Toomasel midagi, sest oma söögikohtades (ta on hooajarestorani Ku-Kuu, samuti Sadhu ja GOSpa peakokk) kasutab ta mitmesuguseid mahetooteid. Näiteks on temaga seotud restoranides tarvitusel mahejahu, mahelambaliha, maheõunad, mahemesi ning proovitud on ka mahepiima.

Peale saarele omase kalavaliku, mille Toomas on mõnikord lausa isiklikult kinni püüdnud, on GOSpas näiteks omal kohal ka road Saaremaa talumeeste mahelammastest. Samas tõdeb ta, et mõnikord on klientide nõudlus pakutavate mahetoodete vastu nii suur, et kohalikel tootjatel saavad näiteks lambad tema jaoks otsa. Nii ongi väga tähtis, et mahetalud, kellega koostööd tehakse, suudaksid tema restorane vajaliku toorainega pidevalt varustada.

Loe edasi: Eesti Ekspress