# #

Tutvume parima mahetootja konkursil osalejatega

22.08.22

Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus, Mahepõllumajanduse Koostöökogu

Konkurss "Parim mahetootja 2022" toimub tänavu juba kolmeteistkümnendat korda. Hindamiskomisjon tutvus taludega augusti alguses, võitja kuulutatakse välja sügisel.

Kadri Tali, foto: Tiit Efert

Kadri Tali, foto: Tiit Efert

Muhumaalt osalevad parima mahetootja konkursil Kadri Tali ja Katrin Põld mittetulundusühinguga MuhuMaaLammas. Tegemist on ettevõttega, mis hoiab alles kohalikku kultuuri, piirkonna traditsioone ja taastab kunagist elukeskkonda. Naised on tulihingeliselt edendanud eesti maatõugu lammaste aretust ja pühenduvad kohalike pärandkoosluste taastamisele ja hooldamisele. Eesmärk on au sisse tõsta nii lambavilla kasutus kui ka turule tuua mahemärgi all lambaliha. 

 

Reigo Ojamets, foto: Tiit Efert

Reigo Ojamets, foto: Tiit Efert

Raplamaalt osaleb parima mahetootja konkursil Reigo Ojamets ettevõttega BalticFarmer. Põhilised kultuurid, mida kasvatatakse, on küüslauk ja sibul. Tänavu kasvab põllul ka tatar, millest loodetakse head saaki. Küüslaugu ja sibulakasvatuse eesmärk on kasvatada suurel pinnal ning optimeerida tehnoloogiat, et toodangu hind tuleks tarbijale taskukohane. 

 

 

Margo Kütt, foto: Tiit Efert

Margo Kütt, foto: Tiit Efert

Viljandimaalt osaleb parima mahetootja konkursil Margo Kütt ettevõttega MK Loodusravi. Maitse- ja ravimtaimi on mahedalt kasvatatud alates 2010. a. Pikaajalisest kogemusest annavad aimu umbrohupuhtad põllud ja heas kasvujõus ravimtaimed. Taimede kõrge kvaliteet on tähtis, kogu kasvatatud toodang läheb töötlemisse oma ettevõttes. Ürditeedele on lisandunud ka tinktuurid ja siirupid. Kvaliteet ja teaduspõhisus on märksõnad, millest peremees oma tegevustes lähtub. 

Siim Sooäär, foto: Tiit Efert

Siim Sooäär, foto: Tiit Efert

Saaremaalt osaleb parima mahetootja konkursil Siim Sooäär ettevõttega Saare Maakari. Peetakse ohustatud tõugu maakarja lehmi, kes pole küll suure piimaanniga, aga see-eest on piim rasva- ja valgurikas. Sööt kasvatatakse lehmadele suuremalt jaolt ise, tänavu rõõmustas peret taliodra hea saagikus. Kari on väike ja pea kogu toodang väärindatakse kohapeal grilljuustuks. Eelmisel aastal võideti grilljuustuga parima mahetoidu tiitel. Energiat annab päikesepark.

Karmo Haas, foto: Tiit Efert

Karmo Haas, foto: Tiit Efert

Pärnumaalt osaleb parima mahetootja konkursil Karmo Haas ettevõttega Tori-Jõesuu Siidri- ja Veinitalu. Talus kasvatatakse nii puuvilju kui ka marju ja aed üha laieneb, võttes enda alla juba üle 10 hektari. Samas tuleb oma aiast vaid osa toorainest, millest kohapeal siidrit ja muid hõrke jooke valmistatakse. Õunaaias on sordivalik lai – ikka selleks, et selgitada parimaid sorte, millest häid jooke valmistada. 

 

Parima mahetootja konkurss toimub kolmeteistkümnendat korda, seda korraldab Maaeluministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parim mahetootja kuulutatakse välja sügisel.

Fotod: Tiit Efert

Pikemalt saab konkursi osalejate kohta lugeda: Konkurss: parimad mahetalud avasid uksed (maaelu.postimees.ee, 18.08.2022)