# #

Mahetootmise edendamine: Jätkusuutlikud praktikad ja innovatsioonid

25.09.25

Koht: Räpina Aianduskool, Aianduse 6, Räpina
Aeg: 25.09. – 10.10.2025

Õppepäevad on 25.-26.sept., 2.-3.okt. ja 9.-10.okt. Õpiväljundite saavutamiseks on vajalik osaleda kõigil kuuel õppepäeval. Esimene paarispäev algab kell 10:00, teine kell 9:00.

Maht: 48 ak h (40 kontakttundi), 1,5 EKAP

Hind: Osalejale tasuta, rahastatakse Euroopa Liidu taasterahastu NextGenerationEU vahenditest “Roheoskused ettevõtete rohepöörde toetamiseks” meetme raames haridus- ja teadusministri 23.01.2025 käskkirja nr 1.1-2/25/10 alusel.

Koolitaja: Kaarel Pent, Eesti Maaülikool, Põllumajandus- ja keskkonnainstituut nooremteadur, põllumajandusettevõtja.
Koolitusjuht: Elina Oeselg, 56671936, elina.oeselg@aianduskool.ee

Sihtgrupp

  • Põllumajandustootjad ja aiapidajad, kes soovivad üle minna mahetootmisele või parandada oma praeguseid mahetootmispraktikaid.
  • Põllumajandusnõustajad, kes otsivad uusi teadmisi ja oskusi mahetootmise alal.
  • Noortalunikud ja alustavad ettevõtjad põllumajandussektoris, kes soovivad alustada mahetootmisega.
  • Põllumajandus ja aiandus huvilised, kes soovivad laiendada oma teadmisi jätkusuutlikust põllumajandusest.

Õpiväljundid

Koolituse läbinu:

  • Mõistab mahetootmise põhimõtteid ja standardeid ning oskab rakendada jätkusuutlikke põllumajanduspraktikaid.
  • Kavandab ja juhib mahetootmist, sealhulgas mulla viljakuse säilitamist, kahjurite ja haiguste bioloogilist tõrjet ning kultuuride vaheldumist.
  • On teadlik mahetootmise sertifitseerimisprotsessist ja oskab ette valmistada vajalikke dokumente sertifitseerimiseks.
  • Tunneb mahepõllumajanduslike toodete turustamise strateegiaid ja loob lisaväärtust.

Õppe sisu

A: Auditoorne õpe (28 tundi)

  1. Mahetootmise põhimõtted ja standardid.
    1. Sissejuhatus mahetootmisse
    2. Standardid ja sertifitseerimine
  2. Mulla viljakuse säilitamine ja suurendamine mahetootmises.
    1. Mulla bioloogiline aktiivsus
    2. Kompostimine ja mulla tervis
  3. Bioloogiline kahjurite ja haiguste tõrje.
    1. Bioloogilise mitmekesisuse roll kahjurite kontrollis
    2. Looduslike tõrjevahendite kasutamine
  4. Kultuuride vaheldumine ja mitmekesistamine.
    1. Põllukultuuride vaheldumise planeerimine
    2. Agrobiodiversiteedi suurendamise strateegiad

B: Praktiline õpe (12 tundi)

  1. Praktilised näited ja harjutused
    1. Mulla viljakuse hindamise meetodid
    2. Kahjurite identifitseerimine ja looduslik tõrje
  2. Külastused ja demod
    1. Mahetootmise talud
    2. Räpina Aianduskooli õppeaed

C: Iseseisev töö (8 tundi)

  1. Mahetootmise plaani koostamine
    1. Planeerimine ja eesmärkide seadmine
  2. Sertifitseerimiseks vajalike dokumentide ettevalmistamine
    1. Dokumentide koostamise juhised
  3. Mahepõllumajanduslike toodete turustamiskava loomine
    1. Turuanalüüs ja strateegia väljatöötamine

Lisateave

Koolitushinnas ei sisaldu toitlustus ega majutus. Einestada on võimalik kooli sööklas, umbes 1 km kauguse koolist on linna avalikud toitlustusasutused ja toidukauplused.
Majutuse võimalus lisatasu eest kooli õpilaskodus, Nooruse 1, Räpina, kui on kohti. Täienduskoolituse kursuslasele maksab majutus soovides olla üksinda toas 22€/öö, kui oled valmis jagama tuba tulevase kursusekaaslasega (kahekesi toas) 12€. Hinna sees on voodipesu ja köögi kasutamise võimalus (kööginurk igas kahetoalises boksis).

Registreeru koolitusele SIIT