Sündmused
Birgit Itse
Esnas, ühes vanas majas elab üks väga tore perekond: Aita (28), Jaan (34) ja Hugo (2). Teistest peredest eristab neid see, et nad tegelevad millegagi, mida teised Eestis ei tee - toodavad tunnustatult mahetoodanguna kitsejuustu.
Algus Kui plaanid võtsid rohkem jumet, müüdi viis kitse maha, et
keskenduda tõsisemalt „päris" asjale. Nii juhtuski, et kui me umbes
aasta tagasi Jaaniga kitsekasvatusest rääkisime, siis jäi ta üsna
tagasihoidlikuks ja soovitas kevade poole uuesti ühendust võtta, kui
rahataotluste osas on ka asi selgem. Aasta on möödunud ruttu. Selle
aasta kevadel poegisid 28 noort rootsi maatõugu kitse esimest korda ning
alustati juustu valmistamist suuremas mahus. Eesmärgiks kõik järele
proovida, katsetada ja kohaneda, luua süsteemid ja rütmid. Uue hooaja
alguses on toodang juba suurem ja siis tahavad nad paremini
ettevalmistatud olla. „Aprillis peaks sündima uued talled, millele
eelneb kinnisperiood," selgitab Aita. Edaspidi aga soovivad tootma jääda
aastaringselt. Loe edasi: eestielu.delfi.ee, 26.12.2011
Esialgu oli
neil viis kitse, aga nagu Aita ütleb, pole suurt vahet, kas omada viit
või viitkümmet kitse - lüpsmisele ja talitamisele kuluv aeg on peaaegu
sama. Kogemus, mis viie kitse pidamisest saadi, andis aga inspiratsiooni
edasiseks. Samuti külastused teistesse suurematesse kitsekasvatuse ja
juustutootmisega tegelevatesse taludesse nii Eestis kui ka väljaspool.
Selles vallas leiab mujalt Euroopast palju häid eeskujusid.