02.11.12
|
GMO-d muudavad põllumajanduse üha intensiivsemaks |
Tihti arvatakse, et GMO-de keelamine
mahepõllumajanduses põhineb emotsionaalsel seisukohal „tehislik = halb".
Tegelik küsimus seisneb, kuhu tahame ühiskonnana areneda ning mis
sellega kaasneb. Kui suuri riske oleme valmis aktsepteerima ja milliseid
eeliseid riskivõtmine annab.
Levinuimaks
argumendiks GMO-de vastu on terviseriskid. Kuid need riskid, mida täna
hinnatakse tihti läbipaistmatult, ebapiisavalt ja madalatest
standarditest lähtudes, moodustavad vaid murdosa suuremast probleemide
kogumist.
Geneetiliselt muundatud (GM) taimi
on kasvatatud maailmas üle 20 aasta. See aeg on näidanud nendega seotud
arenguid ja toonud välja probleemid. Lühidalt: GMO-d on muutnud
põllumajanduse vähem õiglaseks, riskantsemaks ning ei ole aidanud
maandada põlumajandusest tingitud keskkonnakahjusid, pigem vastupidi.
Kemikaalifirmade haardes GM-põllukultuuride arendamise taga on kitsas nn
top-down lähenemine põllumajandusele, mis on koondanud seemneturu suuresti
kemikaalifirmadele kontrolli alla. See on aheldanud põllumehed
lakkamatusse herbitsiidide ja kallite seemnete ostmise ringi ning
vähendanud alternatiive seemneturul. Sortide kadumine vähendab
põllumajanduslikku mitmekesisust ja võib tulevikus kurjalt kätte maksta.
GMO-sid
kasvatatakse valdavalt monokultuurina, mis muudab põllumaa roheliseks
kõrbeks ja põllumajanduse aina intensiivsemaks. Põllumehi sunnib see
tegelema üha suurema hulga herbitsiidiresistentsete umbrohtudega.
Enamikus
GMO-sid kasvatavates riikides suurenevad intensiivpõllumajandusega
kaasnevad nähtused: keskkonnareostus ning sõltuvus kunstlikest
sisenditest ja taastumatutest ressurssidest.
Kuna
GM-kultuuride puhul leidub palju potentsiaalsete riskide allikaid, on
nende edasist otsest ja kaudset mõju loodusele raske ennustada ka
teadlastel.
Ühtede õiguste rikkumine teiste arvelt GMO-de
turuletoomise üks argumente on vaba valiku võimaldamine põllumeestele
ja tarbijatele: mida kasvatada ja tarbida. Kuna avatud ökosüsteemis on
geneetiliselt muundatud ja mitte-GM taimede kõrvuti kasvatamine
sisuliselt võimatu, käib ühtedele valikuvõimaluse pakkumine aga teiste
õiguste rikkumise arvelt.
Hispaanias on
piirkondi, kus ei ole enam majanduslikult mõttekas kasvatada mahemaisi.
Kanadas leidub regioone, kus GMO-vaba rapsi kasvatamine ei ole enam
võimalik - avatud süsteemis on saastumine paratamatu.
Teine
levinud argument on „helgem tulevik". Piiratud ressursside tingimustes
peab aga hoolega valima, millesse panustada. Siiani on
GMO-põllumajandust iseloomustanud tendents lubada liiga palju ja teha
liiga vähe, pole ka näha selle muutumist.
GMO-de
arendamise asemel saaks rahastada põllumajanduse muutmist
jätkusuutlikumaks, aga siiani on tehnokraatlik maailm finantseerinud
aina uusi lahendusi, mis kahjustavad nii inimest kui keskkonda.
- Ajakirja
Environmental Sciences Europe andmetel on GMO-de kasutuselevõtt
suurendanud umbrohumürkide osakaalu: 2011. aastal kasutati geneetiliselt
muundatud kultuuridel 20% rohkem herbitsiide kui tavakultuuridel.
- GMO-de
kasutuselevõtuga kaasnenud glüfosaadi ületarbimine on kaasa toonud nn
superumbrohtude ehk herbitsiidiresistentsete umbrohtude tekke: näiteks
USAs on neid praeguseks juba 20 liiki ja mitmed levivad kiiresti,
suurendades nii herbitsiidikasutust kui ka põllumeeste kulutusi.
- Ajakirjas
Food and Chemical Toxicology äsja ilmunud uurimuse kohaselt avaldus
glüfosaadiresistentset GM maisi NK603 tarbinud rottidel suurem soodumus
kasvajateks kui kontrollgrupi katseloomadel.
|
Loe mahepõllumajanduse ja mahetoidu kohta lähemalt aadressil www.maheklubi.ee.
Allikas: Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus, MTÜ Ethical Links