Sündmused
Vivika Veski
Üha rohkem inimesi vastab selle küsimusele jaatavalt – vaatamata majanduslikult keerulisele ajale. Seda tõdeti mahetoitu ja -tootmist tutvustaval seminaril, mis peeti Tallinnas varsti avatavas mahetoidurestoranis Kukeke.
Merit Mikk Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskusest tõdes, et
mahetoodete turg maailmas kasvab ja ka Eestis suureneb huvi mahetoodete
vastu kiiresti. Kõige sagedamini
eelistavad inimesed mahetoitu
tervislikel põhjustel – mõni lihtsalt hindab puhast ja tervislikku
toitu, kuid on ka neid, kellele tavatooted ei sobi allergia tõttu. Mure
keskkonna pärast on ostuotsuse tegemisel tagasihoidlikumal kohal.
Igaüks, kes ostab Eestis mahetoitu, esitab endale peagi küsimuse, miks peab see olema nii kallis. Mõningane hinnavahe oleks mõistetav, kuid Eestis võivad mahepõllunduse tooted maksta tavapõllunduse omadest poes ligi kaks korda rohkem.
Merit Miku sõnul tuleneb peamine põhjus sellest, et Eesti mahetoit valmib väiketootmises, palju on käsitsitööd. Jääb ära mastaabiefekt, mis suurtootmise puhul võimaldab langetada hinda.
Loe edasi: Maaleht, 08.01.2012