Sündmused
Tallinnas on laste ja õpilaste tervislikule toitumisele tähelepanu pööratud juba aastaid, seda nii koolituste, konkursside kui ka muu tegevuse kaudu. Tallinna Haridusameti, haridusasutuste ja mahetootjate koostöös käivitunud projekt on esimene samm mahetoidu eelistamise suunas.
Töötubades toimus praktiline toidu valmistamine ja degusteerimine, jagati kasulikke kööginippe ning tutvustati maheliha kasutamise võimalusi.
Menüüs oli neli rooga: saida juustuga omlett peedist ja röstitud seemnetest salatiga; tallelihakotletid kõrvitsa-kartulipudru ja tartarkastmega; räimepihvid saida juustu ja ürdisisuga ning ahjujuurikate ja tartarkastme lisandiga; lasanje veisehakklihaga.
Kõik toidud valmisid eranditult mahetoorainetest. Selles osas on õla alla pannud projekti koostööpartnerid Vändra Leib OÜ (teraviljatooted), Mahetalu OÜ (juurviljad), Pajumäe Talu (piimatooted), Märjamaa Lihatööstus OÜ (lihatooted), Koplimäe Talu (teraviljatooted) ja TÜ Eesti Mahe (mahlad, moosid).
Kuna kokkade meisterlikkuse igapäevased hindajad on
lapsed, kutsuti mahetoite maitsma 1. klassi õpilane Laura ja 7. klassi õpilane
Hanna-Maria. Mõlemad jäid pakutuga väga rahule. Laurale maitses kõige enam
omlett, Hanna-Mariale aga meeldisid röstitud juurviljad. „Kõik oleneb ju
sellest, kuidas need tehtud on," arvas ta.
Menüüde vastavust sotsiaalministri määrusele
kontrollis Laine Parts (Tallinna Tervishoiukõrgkooli farmaatsiaõppetooli
biokeemia ja toitumisõpetuse lektor, Eesti Toiduravi Konsultantide Ühing).
Töötubades osalesid ka põllumajandusministeeriumi esindajad.
Projektis
osaleb kokku 15 haridusasutust. Algatajate hulgas olid pealinnas
toimunud toitlustamisalastel konkurssidel edukalt osalenud Pelgulinna
Gümnaasium (toitlustaja OÜ Flosse), Tallinna Kelmiküla Lasteaed, Tallinna
Padriku Lasteaed, Tallinna Lepatriinu Lasteaed, Tallinna Päikesejänku Lasteaed
ja Muumipere Lastesõim. Liitunud on ka Tallinna Sikupilli Lasteaed, Tallinna
Vormsi Lasteaed, Tallinna Endla Lasteaed, Tallinna Muinasjutu Lasteaed,
Tallinna Lasteaed Pääsusilm, Tallinna Lasteaed Nõmmekannike, Tallinna Rännaku
Lasteaed, Tallinna Lastesõim Hellik ja Tallinna Lasteaed Vesiroos.
Kõik osalejad leidsid üksmeelselt, et projekti
jätkamine on oluline ja vajalik. Ehkki mahetoit tuleb hinnalt kallim, on kõige
hinnalisem vara siiski inimese tervis, mille hoidmisel on suur osa just
toidul.
Projekt ei keskendu aga ainult mahetoidu pakkumisele.
Kavas on ka mahepõllunduse tutvustamine lastele - parim viis õpetada lapsi
väärtustama inimest ja keskkonda. Augustis algavad pilootprojektis osalevate
asutuste õppekäigud mahetaludesse. Lapsed näevad, kuidas valmib jahu, kuidas
lüpstakse kitse ja palju muud.
Iga teekond saab alguse esimesest sammust. See teekond
on nüüd alanud.
Korraldajad: Tallinna Haridusamet,
Põllumajandusministeeriumi Mahepõllunduse büroo, Ökoloogiliste Tehnoloogiate
Keskus, Harju Mahetoodete Liit, Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus,
Ökosahver ja Mahetalu OÜ.
Pildialbum
Lisainfo:
Eve Levand, terviseedenduse
vanemspetsialist
Tallinna Haridusamet, tel: 6404981, eve.levand [ät] tallinnlv.ee