Sündmused
Pressiteade
15.
detsember 2011
Mahetoodete
tarbimine Eestis kasvab hoolimata majanduslangusest kiiresti
Täna
Tallinnas varsti avatava restorani „Kukeke" ruumides toimunud mahetoitu ja
-tootmist tutvustaval seminaril tõdeti, et tänu teadlikkuse kasvule on mahetoit
üha nõutum nii Eestis kui ka maailmas. Inimesed väärtustavad järjest rohkem oma
tervist ja elukeskkonda: looduslike vahenditega ja loodusega kooskõlas
majandamine on märksa keskkonnasäästlikum kui tavapõllumajandus.
„Kaasaegne
tööstuslik toidutootmine ja intensiivne põllumajandus on keskkonnale suureks
koormaks: näiteks kasutatakse igal aastal Euroopas umbes 200 000 tonni
taimekaitsevahendeid, kokku umbes 1200 erinevat toimeainet, lisaks miljonite
tonnide viisi sünteetilisi mineraalväetisi, mille tootmine põhineb
taastumatutel ressurssidel," ütles Eesti Maaülikooli Mahekeskuse juhataja Sirli Pehme. „Kõik see mõjutab elukeskkonda ja inimeste tervist. On väga
tähtis, et toitu toodetaks keskkonda säästvalt - selleks tuleb edendada
mahepõllumajanduslikku tootmist ja töötlemist, kus sünteetilisi
taimekaitsevahendeid ja mineraalväetisi ei kasutata. Mahepõllumajanduse
eeliseks on see, et tootmine põhineb kohalikel ressurssidel, see aitab
säilitada ökoloogilist tasakaalu," lisas Sirli Pehme.
„Mahetoodete
turg kasvab üle maailma jätkuvalt ka majanduslikult keerulistel aegadel.
Inimesed, kes on juba mahetoitu tarbima hakanud, ei loobu sellest
kergekäeliselt. Pigem soovitakse toidukorvi järjest suuremat valikut
mahetooteid," ütles Merit Mikk Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskusest.
„Ka Eestis suureneb huvi mahetoidu vastu kiiresti. Peamiseks põhjuseks on tervis
- üha rohkem on teadlikke tarbijaid, kes hindavad puhast ja tervislikku toitu,
aga samas ka neid, kellele näiteks allergiate tõttu tavatooted lihtsalt ei
sobi."
Merit Miku
sõnul kasvas maailma suurimal maheturul (USA) mahetoodete müügikäive 2010. aastal
8% , samas kui tavatoidu müük kasvas vaid 1%. Ka enamikes Euroopa riikides
kasvas mahetoidu müügikäive, nt Belgias 20%, Rootsis 13%. Ka 2011. aasta
esimesel poolel jätkus mahetoidu turu kasv, nt Saksamaal 8% ja Hollandis 29%.
„Euroopa suurim mahetoidu turg on Saksamaal. Kõige suurem mahetoidu turuosa
toiduturust on aga Austrias (8%), Taanis (7%), Šveitsis ja Rootsis. Mõnede
tootegruppide osas on mahetoidu osa juba märkimisväärne, nt Taanis müüdavast
joogipiimast on peaaegu kolmandik mahe", rääkis Merit Mikk.
MTÜ Ethical
Links juhatuse liige ja GMO-vaba Eesti endine koordinaator Nastja Pertšjonok rääkis, et
geneetiliselt muundatud kultuuride kasvatamine toob kaasa mitmeid ohte.
„Resistentsed umbrohud ja kahjurid, kas me ikka tahame neid? Rääkimata võimalikest
GM toidu mõjudest inimeste ja loomade tervisele, mille kohta keegi ei tea
midagi, sest pikaajalised põhjalikud uuringud puuduvad," ütles Nastja
Pertšjonok. „Peamised geneetiliselt muundatud kultuurid maailmas on soja,
puuvill ja mais. Neist soja esineb kõikvõimalikes igapäevastes toidutoodetes,
samuti põhineb tavaloomakasvatus geneetiliselt muundatud soja sisaldaval
jõusöödal. See tähendab, et tavatoitu süües ei ole meil võimalik kunagi kindel
olla, kas ja kui palju on selles kasutatud GM kultuure," lisas Nastja
Pertšjonok.
Mahetoitu
ja -tootmist tutvustavat seminari toetas Põllumajandusministeerium
turuarendustoetuse raames, üritus oli suunatud ajakirjanikele.
Lisainformatsioon:
Merit Mikk,
Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskus
meritoko[A]gmail.com; 5039802
www.maheklubi.ee