Sündmused
Pressiteade
13.
september 2012
Pühapäeval
kuulutatakse välja selle aasta parim mahetootja ja -toode
Tänavu
valiti kolmandat korda Eesti parim mahetootja ja parim mahetoode. Võitjad
kuulutatakse välja pühapäeval, 16. septembril kell 15.00 Eesti Vabaõhumuuseumis
Rocca al Mares Eesti leiva päeval, mille alateema on „Leiba ja tsirkust".
Parima
mahetoote konkursil kandideerisid töödeldud mahetooted, iga töötleja sai
esitada kuni kolm toodet. 14 talu ja töötlemisettevõtet esitasid konkursile
kokku 30 toodet.
Parima
toote väljaselgitamist juhtis Dimitri Demjanov Eesti Kulinaaria
Instituudist, kes kinnitas: „Hindajad oli ühel meelel, et 2012 konkursil
esitletud tooted olid võrreldes eelmiste aastatega enim läbimõeldud nii
terviklahenduste - sisu ja pakend - osas kui ka peamise omaduse - maitse -
esiletõstmise poolest. Arenguruumi on aga tarbimisväärtuse tõstmisel ja
sihtgrupi leidmisel. Eesti mahetooted on positiivse trendiga ja turule tuleb
aina rohkem nii uusi tegijaid kui ka tooteid," rääkis Dimitri Demjanov
Parima
mahetootja konkursile esitasid maheorganisatsioonid üheksa kandidaati.
„Nagu varasematel aastatelgi, polnud parimate väljavalimine kerge ülesanne.
Ettevõtted olid küllaltki erinevad nii suuruse kui ka tegevusvaldkonna
poolest," sõnas Airi Vetemaa Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutusest.
„Eriti rõõmustab see, et enamik kandidaatidest olid noored ettevõtjad, kellel
on olemas visioon ja tahe oma ettevõtteid arendada. See annab lootust, et
maaelul ja mahetootmisel on tulevikku," tõdes Airi Vetemaa.
Vabaõhumuuseumisse
tulekuks tasub mahetoidu huvilistel varuda terve päev. Leivapäeva ürituste seas
on mahetoidul tähtis roll. Näiteks peetakse Sassi-Jaani talu õuel mahetoodete
laata, kus saab maitsta Eestimaist mahetoitu ja seda otse tootjatelt osta. Lastele
mõeldud mahetoidu töötubades valmistatakse maitsvaid mahesnäkke. Ka külastajad
saavad konkursil osalenud mahetoodetest valida oma lemmiku, hindamine toimub
Sassi-Jaani talu õuel kell 12.00-13.00.
Konkursid
korraldas Põllumajandusministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse
Sihtasutus koostöös Eesti Kulinaaria Instituudi ja Mahepõllumajanduse
Koostöökoguga.
Lisainfo:
Mahetoidu
programm 16. septembril
10.00
- 17.00 Eestimaise mahetoidu laat ja degusteerimine
12.00 - 13.00 Leivapäeva külastajate lemmikmahetoote valimine
13.00 - 14.00 ja 15.00 - 16.00 Avatud on mahetoidu valmistamise töötoad
lastele, läbi viib Marina Koho
15:00
Konkursside „Parim mahetootja 2012" ja „Parim mahetoode 2012" võitjate ning
leivapäeva külastajate lemmikmahetoote väljakuulutamine
Lähem
info Eesti leiva päeva kohta www.evm.ee
Lisainfo:
Airi
Vetemaa
Eesti
Mahepõllumajanduse Sihtasutus
www.maheklubi.ee
mahepm[A]gmail.com
5039802