Sündmused
Aive Sarjas
Taani mahelihaettevõte soovib oma siinselt partnerilt Märjamaa Lihatööstuselt hakata ostma lisaks veise- ja lambalihale ka mahedat sealiha.
 Märjamaa Lihatööstuse juhataja Olavi Libliku sõnul on nad 
2009. aastal alanud koostöö raames Hanegal ASiga saatnud Hamleti 
kodumaale ühe tonni mahedat lamba- ja kuus tonni veiseliha kuus. Edaspidi
 on plaanis hakata eksportima ka sealiha. Et see teoks saaks, tuleb nii 
seakasvatajatel kui lihatööstusel teha vajalikud investeeringud. 
 Mahedat sealiha poest ei saa Hiljuti
 Eestit väisanud Hanegal ASi delegatsioon käis vaatamas farme, kus 
kasvatatakse maheloomi, kes lõpuks tõenäoliselt Taani jõuavad. “Meie 
jaoks on väga tähtis loomade heaolu ja liha kvaliteet. Seetõttu 
otsustasimegi Eesti mahetootjaid ise külastada,” ütlesid taanlastest 
eksperdid Fie Graugaard ja Ulrich Kern-Hansen. Farmides nähtuga jäid nad
 rahule. 
 Siinse maheseakasvatuse järjele aitamiseks 
plaanivad Hanegal ASi vahendusel abikäe ulatada ka Taani nõustajad. Kasu
 saaksid sellest kohalikudki mahelihasõbrad. Märjamaa Lihatööstus
 on Eestis üks väheseid ettevõtteid, mis pakub turule mahelihatooteid. 
Kohapeal realiseeritavad maheda lamba- ja veiseliha kogused on Taani 
saadetavatest umbes poole väiksemad, mahedat sealiha ei saa aga 
siinsetest kauplusest üldse osta. “Sealiha osas teeme koostööd 
Atria Valga lihatööstusega. Hakkame neilt mahesigade tapmise teenust 
ostma. Varsti peaks paberid korda saama,” annab Liblik maheda sealiha 
huvilistele lootust. Märjamaa lihatööstusel endal sigade tapmise 
võimalus hetkel puudub. Praegu ostavad kohalikud maheliha vähe, 
sest toodete hind on küllalt kõrge. See tuleneb eelkõige loomade 
kasvatamisele tehtud kuludest. Maheliha töötlemise protsess Märjamaal 
tavalise liha omast kallim ei ole. Küll tuleb neis tapamajades, kus 
töödeldakse ka tavalist liha, maheliha tegemine ette võtta eraldi 
päeval. Hinda lisab seegi, et sageli tuleb loomad tapale vedada kauge 
maa tagant. Olavi Libliku sõnul on Märjamaa Lihatööstuse kohaliku
 müügi rahaline maht tänavu, võrreldes eelmise aastaga, küll samaks 
jäänud, kuid kogused on siiski veidi suurenenud — seda just odavamate 
toodete, näiteks hakkliha arvelt. Loe edasi: Maaleht, 18.07.2011

