# #

Tänapäeva taluelu Sepa mahetalus: blogi pidamine tekitab usaldust

18.01.12

Kaisa Pungas

Pärnumaal Koonga vallas Pikavere külas asuva Sepa mahetalu perenaine Nele Tamm jättis palgatöö ning pühendus täielikult talupidamisele. Tema kliendid on õnnega koos, sest tervislik talutoit tuuakse tellijale koju kätte.

Töö kõrvalt talu pidamine tõi 16-tunnised tööpäevad

Nele Tamme sõnul sai tema tegevus talus alguse 1995. aastal, mil ta koos vanematega pulle kasvatatas. Üleminek mahetootmisele ja ametlik registreerimine toimus märksa hiljem - aastal 2000.

„2009. aastal pühendusin tõsisemalt talule ning ostetud sai lihaveiste põhikari. Möödunud aastal aga tulin palgatöölt, Paikuse valla lastekaitse spetsialisti kohalt, ära ja hakkasin ainult taluga tegelema. Miks? Sest ei jõudnud enam töö kõrvalt talu pidada, käisin üle 50 kilomeetri kaugusele tööle ja koju jõudes hakkasin lüpsma ja piimatooteid tegema. See tähendas 16-tunniseid tööpäevi. Loobusin tööst, sest talust pole võimalik loobuda," rääkis Nele Tamm.

Praegu on talul neli lüpsilehma, kuus ammlehma, 16 erinevas vanuses noorveist, 70 munakana ja kuus mesilasperet.

Sepa mahetalu toodab mahepiima, mahemune, sõira, kohupiima, jogurtit, võid, kodujuustu, toorjuustu ja jäätist. Lisaks müüakse küttepuid, tulevikus ka veiseliha. Nele Tamme sõnul talul eraldi müügikohta ei ole, tooteid müüakse talus kohapeal ning kaks korda nädalas teeb perenaine kaubaringi Pärnus viies kauba inimestele koju kätte. Samuti saab Sepa mahetalu toodangut osta Viljandis läbi toiduvõrgustiku OTT ning taluturgudel, laatadel ja kohalikel festivalidel (Võilille-, Räime-, Hapukurgi-, Seenefestival).

Loe edasi: eestielu.delfi.ee, 14.01.2012