Sündmused
Kaisa Pungas
Pärnumaal Koonga vallas Pikavere külas asuva
Sepa mahetalu perenaine Nele Tamm jättis palgatöö ning pühendus
täielikult talupidamisele. Tema kliendid on õnnega koos, sest tervislik
talutoit tuuakse tellijale koju kätte.
Töö kõrvalt talu pidamine tõi 16-tunnised tööpäevad
Nele Tamme sõnul sai tema tegevus talus alguse 1995. aastal, mil ta koos vanematega pulle kasvatatas. Üleminek mahetootmisele ja ametlik registreerimine toimus märksa hiljem - aastal 2000.
„2009. aastal pühendusin tõsisemalt talule ning ostetud sai lihaveiste põhikari. Möödunud aastal aga tulin palgatöölt, Paikuse valla lastekaitse spetsialisti kohalt, ära ja hakkasin ainult taluga tegelema. Miks? Sest ei jõudnud enam töö kõrvalt talu pidada, käisin üle 50 kilomeetri kaugusele tööle ja koju jõudes hakkasin lüpsma ja piimatooteid tegema. See tähendas 16-tunniseid tööpäevi. Loobusin tööst, sest talust pole võimalik loobuda," rääkis Nele Tamm.
Praegu on talul neli lüpsilehma, kuus ammlehma, 16 erinevas vanuses noorveist, 70 munakana ja kuus mesilasperet. Sepa
mahetalu toodab mahepiima, mahemune, sõira, kohupiima, jogurtit, võid,
kodujuustu, toorjuustu ja jäätist. Lisaks müüakse küttepuid, tulevikus
ka veiseliha. Nele Tamme sõnul talul eraldi müügikohta ei ole, tooteid
müüakse talus kohapeal ning kaks korda nädalas teeb perenaine kaubaringi
Pärnus viies kauba inimestele koju kätte. Samuti saab Sepa mahetalu
toodangut osta Viljandis läbi toiduvõrgustiku OTT ning taluturgudel,
laatadel ja kohalikel festivalidel (Võilille-, Räime-, Hapukurgi-,
Seenefestival). Loe edasi: eestielu.delfi.ee, 14.01.2012