# #

Algas parima mahetootja ja mahetoote konkurss 2022

Alates 20. juunist saab esitada kandidaate 2022. aasta parima mahetootja ja -toote konkursile. Konkursile „Parim mahetootja 2022“ oodatakse kandidaate kuni 4. juulini ja konkursile „Parim mahetoode 2022“ kuni 19. augustini. Parima mahetootja ja mahetoote konkursid toimuvad kolmeteistkümnendat korda. Konkursi eesmärk on tunnustada maheettevõtjaid ning edendada mahepõllumajandust.

„Parima mahetootja ja -toote konkurss on hea võimalus esile tõsta Eesti mahetootjad, kes panustavad enim kestliku toidusüsteemi edendamisse,“ ütles Maaeluministeeriumi toiduohutuse asekantsler Hendrik Kuusk.

Kohvikud ja restoranid, aga ka näiteks koolitoidu pakkujad võtavad toiduainete hankimisel üha rohkem arvesse kestlikkuse põhimõtteid. „Toidutootmise kestlikkuse tagavad eelkõige mahepõllumajanduslikust tootmisest pärineva tooraine kasutamine, kohaliku ja lühikesest tarneahelast pärineva toidu pakkumine ning tooraine sesoonsuse arvestamine,“ lisas Hendrik Kuusk.

Konkursile „Parim mahetootja 2022“ saavad kandidaate esitada nii organisatsioonid kui ka üksikisikud, sh kandideerija ise. Konkursile oodatakse mahetootjaid, kes ei ole varem konkurssi võitnud ja on mahepõllumajandusega tegelenud vähemalt kaks aastat. Esitamiseks tuleb täita ankeet. Kandidaatide ankeetide esitamise tähtaeg on 4. juuli.

Konkursile „Parim mahetoode 2022“ esitavad oma tooteid mahetöötlejad ise, esitada saab kuni kolm toodet. Tingimuseks on, et mahetoode oleks ankeetide esitamise tähtajaks müügil. Toodete ankeetide esitamise tähtaeg on 19. august.

2021. aastal pälvisid parima mahetootja tiitli köögiviljakasvatajad Piret ja Matthew Hill ettevõttega Väike Mahetalu OÜ. 2021. a parim mahetoit oli Saare Maakari OÜ küüslauguga grilljuust ja parim mahejook Wilawander OÜ rabarberi täismahl.

Parima tootja ja toote valivad välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid. Konkursside võitjad kuulutatakse välja sügisel.


Parima mahetootja konkursi statuut ja ankeet

Parima mahetoote konkursi statuut ja ankeet

Ankeedid tuleb saata aadressile mahepm[A]gmail.com.

 

Konkursse korraldab Maaeluministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga.

Info: Airi Vetemaa, Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
airi.vetemaa[A]gmail.com
5225936
 

Parim mahetootja 2021 on Väike Mahetalu

Novembris toimunud mahepõllumajanduse aastakonverentsil kuulutati välja 2021. aasta mahekonkursside parimad. Selle aasta parim mahetootja on Piret ja Matthew Hilli Väike Mahetalu Läänemaalt. Aasta parim mahetoit on Saare Maakari OÜ Uustla talu grilljuust Küüslauk ja parim mahejook Wilawander OÜ rabarberi täismahl.

„Eestlased on aina teadlikumad ja soovivad üha enam tarbida tervist toetavat kodumaist mahetoitu. Rõõm on tõdeda, et võimalusi selleks on aasta-aastalt üha rohkem – meil on palju häid mahetootjaid ja mitmekesine mahetoodete valik. Aitäh kõigile, kes on mahepõllumajanduse valdkonda panustanud," sõnas maaeluminister Urmas Kruuse mahekonkursside parimaid tunnustades. 

Hindamiskomisjoni esimehe Angelica Udekülli sõnul teeb tarbija tihti ostuotsuse selle järgi, kas toote pakend teda kõnetab. „Tuleb öelda, et pakendid on läinud väga pilkupüüdvaks, eriti jookide kategoorias. Iga aastaga lähevad tooted järjest põnevamaks ja toodete valik mitmekesisemaks. Esiletõstmist väärib see, et mõlema kategooria võidutooted on valminud mahetaludes, kes ise oma toorainet väärindavad,“ rõõmustas Angelica Udeküll konkurssi kokku võttes.

Parima mahetootja tiitli pälvinud Piret ja Matthew Hilli Väike Mahetalu tegeleb köögiviljakasvatusega väga väikesel pinnal, põllul kasvatatakse erinevaid salateid ja sisetingimustes aasta ringi võrseid. Talus on kasutusel uuenduslik tehnoloogia, kus harimisel mulda ei pöörata, et muld ja mullaelustik toetaksid väga kvaliteetse köögivilja kasvatamist nii avamaal kui ka kasvuhoonetes. Talupere on pühendunud just toodangu kõrgele kvaliteedile ja on selleks teadmisi hankinud maailma eri paigust. 

Parim mahetootja 2021 – Piret ja Matthew Hill, Väike Mahetalu OÜ

Parim mahetootja 2021 – Piret ja Matthew Hill, Väike Mahetalu OÜ

 

Parimaks mahetoiduks valitud Uustla talu grilljuustu Küüslauk valmistas Saare Maakari OÜ. Ettevõttes peetakse ohustatud tõugu eesti maakarja lehmi, kes annavad küll vähem piima, kuid kelle piim on rasva- ja valgurikkam. Juustuga tuldi turule alles selle aasta esimeses pooles, kuid juba on leitud lojaalne tarbijaskond, kes toodet kõrgelt hindab. Hindajad tõid esile toote head tekstuuri ja tasakaalus maitset, ka toote pakend on tore ja lihtne ning kujundus eristuv. 

Parim mahetoit 2021 – Uustla talu grilljuust Küüslauk, Saare Maakari OÜ

Parim mahetoit 2021 – Uustla talu grilljuust Küüslauk, Saare Maakari OÜ

Parima mahejoogi tiitli pälvis Wilawander OÜ rabarberi täismahl. Toote puhul hinnati väga head puhast ja tugevat maitset, mistõttu saaks jooki lausa kasutada nt restoranis šotina, aga ka marinaadides, salatikastmetes. Tootel on välja toodud isegi rabarberi sort. 

Parim mahejook 2021 – Wilawander OÜ, Rabarberi täismahl

Parim mahejook 2021 – Wilawander OÜ, Rabarberi täismahl

Parim mahejook 2021 – Wilawander OÜ, Rabarberi täismahl ja Parim mahetoit 2021 – Uustla talu grilljuust Küüslauk, Saare Maakari OÜ

Parim mahejook 2021 – Wilawander OÜ, Rabarberi täismahl ja Parim mahetoit 2021 – Uustla talu grilljuust Küüslauk, Saare Maakari OÜ

Parima mahetootja ja -toote konkurss toimub kaheteistkümnendat korda. Konkursse korraldab Maaeluministeeriumi tellimisel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Konkursi tulemused kuulutati välja mahepõllumajanduse aastakonverentsil, kus veebi vahendusel oli osalejaid ca 400.

Lisainfo

Airi Vetemaa
Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
tel 522 5936
airi.vetemaa[A]gmail.com

 

Konkursi tulemused

Parim mahetootja 2021 – Piret ja Matthew Hill, Väike Mahetalu OÜ

II koht - Kaire Vannas, Lepaniidi talu

III koht - Martin Laansalu, Mahe Eeriksaare OÜ

  • Eriauhind elurikkuse taastamise ja maheloomakasvatuse oskusliku sidumise eest - Mario Talvist, Saaremaa Mägiveis OÜ, Saaremaa Mahelammas OÜ, Saaremaa Aberdeen OÜ
  • Eriauhind julge pealehakkamise ja maheteavitustöö eest - Tanel Tang, Tang OÜ
  • Eriauhind mahetalu traditsioonide jätkamise eest - Mari-Liis Männik, Sandre talu

 

Parim mahetoit 2021 – Uustla talu grilljuust Küüslauk, Saare Maakari OÜ

II koht - La Muu AS, Karamelli - meresoolajäätis

III koht - Eco Flora OÜ, Gazpacho supp

 

Parim mahejook 2021 – Wilawander OÜ, Rabarberi täismahl

II koht - Öun Drinks OÜ, funktsionaalsete jookide tooteseeria

III koht - Manor Spirits OÜ, VON EST Wheat Vodka

  • Disaini ja sisu kooskõla eripreemia – Jaanihanso OÜ, Jaanihanso purgisiidrite tooteseeria Naturel
  • Kvaliteetsete juustude arenduse eripreemia – Metsavenna Turismitalu OÜ, Tuhatriip juust ja sõir
  • Tervist toetava uudse maitsega toote eripreemia – Pajumäe Talu OÜ, Kohupiimakreem maapirniga
  • Läbimõeldud funktsionaalse toidu eripreemia – Tõrvaaugu Mahe Talu OÜ, Tatraleivasegud
  • Selge maitsebuketi eripreemia - Mahe Eeriksaare OÜ, Tee Tervise Vägi
  • Kohalikust toorainest maitsva beebitoidu eripreemia – Saaregurmee OÜ, Sügavkülmutatud õuna - mustikapüree kuubikud

 

Mahetoidusõprade lemmiktoiduks valiti Facebookis toimunud hääletusel Saare Maakari OÜ Uustla talu grilljuust Originaal ja lemmikjoogiks Mahe Eeriksaare tee Tervise Vägi. Kokku anti mahetoodete  hääletusel üle 4000 hääle

Mahepõllumajanduse Koostöökogu

Parim mahetootja 2020 on mesindusettevõte Ehe Mesi OÜ

2020. a mahekonkursside parimad on selgunud. Selle aasta parim mahetootja on Harro Rannametsa mesindusettevõte Ehe Mesi OÜ. Aasta parim mahetoit on Eco Flora OÜ päikesekuivatatud tomatid oliiviõlis ja parim mahejook Öun Drinks OÜ rabarberi-kuuse vahujook.

„Parima mahetootja konkursi esikolmiku ettevõtted on küll väga erineva profiiliga, kuid nad kõik paistsid silma väga hästi läbimõeldud, oma võimekusest ja kohalikest oludest lähtuva optimaalse tootmissüsteemiga,“ ütles Airi Vetemaa Mahepõllumajanduse Koostöökogust.

„Tänane tunnustus aitab esile tõsta nii konkreetseid tootjaid ja tooteid kui ka mahetootmist tervikuna. Sestap tänan kõiki mahetootjaid, kes on andnud oma panuse Eesti mahepõllumajanduse arendamisse,“ ütles Maaeluministeeriumi taimetervise osakonna juhataja Sigmar Suu mahepõllumajanduse aastakonverentsil.

Parima mahetootja konkursi võitnud Harro Rannamets ettevõttest Ehe Mesi OÜ on Eesti suurim mahemesinik, kelle 400 mesitaru asuvad peamiselt Pandivere kõrgustiku looduslikel korjealadel. 

Konkursside võitjad Juhan Kanemägi (Õun Drinks), Sandro Batisto Rossi (Eco Flora)  ja Harro Rannamets (Ehe Mesi). Foto: Tarmo Pihelgas

Konkursside võitjad Juhan Kanemägi (Õun Drinks), Sandro Batisto Rossi (Eco Flora) ja Harro Rannamets (Ehe Mesi). Foto: Tarmo Pihelgas

„Tunne on loomulikult ülev. Võit on suur tunnustus kogu meie meeskonnale ja tegelikult ka kogu mesindussektorile tervikuna. Tulevikku vaadates näeme, et tuleb arenda tootmist ja teha investeeringuid. Samas laiemalt mõeldes on vaja arendada turgu, et müük saavutaks stabiilsuse ja kasvaks – selle pealt saaks ka teistele mesinikele signaali anda, et on mõtet mahedalt toota küll, turustuskanal on olemas,“ sõnas Harro Rannamets.

Mahetooteid hinnati kahes kategoorias – parim mahetoit ja parim mahejook. Parima mahetoidu tiitli sai Eco Flora toodetud kuivatatud tomatid ekstra neitsioliiviõlis. Tootes kasutatav mahetooraine kasvatatakse peamiselt talus kohapeal. Parimaks mahejoogiks valiti Öun Drinks OÜ rabarberi-kuuse vahujook, mis sobib hästi pidulikul puhul mekkimiseks. Ka selle toote puhul on kõik tasakaalus ja viimistletud – nii maitse kui ka pakend. 

2020. a parimad mahetooted. Foto: Tarmo Pihelgas

2020. a parimad mahetooted. Foto: Tarmo Pihelgas

Fotod parimate mahetootjate ja –toodete valimisest: https://cloud.agri.ee/s/aT2fyz59TZBkCFT

 

Konkursi tulemused

Parim mahetootja 2020

I koht – Ehe Mesi OÜ, Harro Rannamets, Lääne-Virumaa

II koht – Lalluka OÜ, Kuldar Kuld, Jõgevamaa

III koht – Kolotsi Talu OÜ, Merle ja Mart Leibur, Võrumaa

Parim mahetoit 2020

I koht – Eco Flora OÜ kuivatatud tomatid ekstra neitsioliiviõlis         

II koht – Kolotsi Talu OÜ Kolotsi valgehallitusjuust kitse- ja lehmapiimast

III koht – Koplimäe Mahe Talu OÜ maherukki-šokolaadiküpsised 

Parim mahejook 2020

I koht – Öun Drinks OÜ rabarberi-kuuse vahujook     

II koht – Jaanihanso OÜ Cassis mustasõstravahuvein 2018

III koht – Mahe Eeriksaare OÜ ürditee Rahu Vägi

 

Eriauhinnad

Eriauhind pastöriseeritud mahepiima turule toomise ja keskkonnasäästliku pakendi eest – Saaremaa Piimatööstus AS, mahetäispiim

Eriauhind parimal moel tasakaalus maitsega teeseenejoogi eest – Gut Feeling OÜ, Mjuk klassikaline mahe-kombucha

Eriauhind maitsva lastetoidu eest, mis võidab populaarsust ka täiskasvanute hulgas – Salvest AS, Muuti ökoloogiline pohla-mustika-rukkipuder

 

Konkursist

Aasta parima mahetootja konkursile kandideeris kuus mahetootjat üle Eesti. Aasta parima mahetoote konkursile esitati kokku 52 toodet 23 ettevõttelt. Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.

Konkursid korraldas Maaeluministeeriumi tellimisel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parima mahetoote valimisel tehti koostööd Eesti Kulinaaria Instituudiga. Aasta parimat mahetootjat ja -toodet valiti üheteistkümnendat korda.

Mahepõllumajandusest annab teavet www.maheklubi.ee.

 

Lisainfo

Airi Vetemaa
Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
tel 522 5936
airi.vetemaa[A]gmail.com

2019. aasta parimad mahetootjad ja -tooted on selgunud

Mahekonkursside parimad on selgunud. Käesoleva aasta parim mahetootja on Tiina ja Ivo Tomsoni ettevõte Vilsi OÜ. Aasta parim mahetoit on Saaregurmee OÜ tootesari BabyCool ja parim mahejook Peenjoogivabrik Nudist OÜ vahuvein Rabarbra Brut Organic. Vabaõhumuuseumis toimunud leivapäeval valisid külastajad oma lemmikuks La Muu AS Piparmündi-Stracciatella jäätis.

Maaeluministeeriumi tellimisel tänavu juba kümnendat aastat toimunud konkurss näitas mahetootjate väga head taset ja oli tasavägine. Parima mahetootja konkursi võitnud lihaveisekasvatajad Tiina ja Ivo Tomson Valgamaalt paistsid eelkõige silma väga professionaalse aretustööga. Nad on loomade heaolule pühendunud uuendusmeelsed farmerid, kes on rajanud kõrgel tasemel tootmiskompleksi. „Tore, et meie tegemisi hinnatakse. Soovimegi, et rohkem pöörataks tähelepanu sellele, et meil on suurepärased looduslikud võimalused maheda rohumaaveise kasvatamiseks. Loodame, et lõpuks hakkab ka tarbija selliselt toodetud liha väärtust mõistma ja hindama. Täname ka Liivimaa Lihaveist rohumaaveise liha propageerimise eest,“ ütles Tiina Tomson. 

Teisele kohale tulnud Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalu tegeleb õuna- ja viinamarjakasvatusega ning on juba tuntust kogunud omavalmistatud siidrite ja muude jookidega, 2016. a võideti siidriga ka parima mahetoote auhind. Karmo ja Veronika Haasi sõnul on nende jaoks väga oluline väärindada kohalikku toorainet ja tõsta Eesti siidrikultuuri. Kolmandale kohale tulnud Niliske talu perenaine Krista Kanniste kasvatab lihaveiseid ning puuvilju ja marju. Koduõuele rajatud töötlemishoones on võimalik liha lõigata ning talu oma toorainest valmivad mahlad ja siirupid.

Mahetooteid hinnati kahes kategoorias – parim mahetoit ja parim mahejook. Beebitoitude sarjaga BabyCool parima mahetoidu tiitli võitnud Saaregurmee OÜ tegevjuht ja üks asutajatest Annika Vestel sõnas: „Täname tunnustuse eest, see paneb terve BabyCooli pere silmad särama ja näitab, et tegeleme õige asjaga. Meile on väga tähtis, et meie ettevõtmisest võidavad kõik – nii tootjad, tarbijad kui ka keskkond. Oma toodetes kasutame vaid kodumaist mahetoorainet ja loodame suuremale koostööle paljude väikeste mahekasvatajatega üle Eesti, et koos kasvada.“

Konkursi tulemused

Parim mahetootja 2019 – Vilsi OÜ / Vilsi Angus, Tiina ja Ivo Tomson 

Parim mahetootja 2019: Vilsi OÜ. Foto: A.Vetemaa

Parim mahetootja 2019: Vilsi OÜ. Foto: A.Vetemaa

II koht – Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalu OÜ, Karmo ja Veranika Haas

III koht – Wilawander OÜ / Niliske talu, Krista Kanniste                          

 

Parim mahetoit 2019 – Saaregurmee OÜ tootesari BabyCool            

II koht – Pagar Võtaks OÜ sepik peedi ja tüümianiga  

III koht – Pajumäe Talu OÜ mahevõi musta küüslauguga         

 

Parim mahejook 2019 – Peenjoogivabrik Nudist OÜ vahuvein Rabarbra Brut Organic        

II koht – Mahlametsa OÜ õuna-ebaküdooniamahl

III koht – Öun Drinks OÜ tikrilimonaad             

Põneva toote eriauhind – Kuusikaru OÜ Piesta õunastroop    

Toote sisu ja disaini väga hea kooskõla eriauhind – Eco Flora OÜ Rand & Rossi kastmete tootesari

 

Leivapäeva külastajate lemmik – La Muu AS piparmündi-stracciatella jäätis

II koht – Minna Sahver OÜ Minna mahe astelpaju marmelaad

III koht – Kuusikaru OÜ Piesta õunastroop

 

Parimad mahetooted 2019. Foto: L. Laan

Parimad mahetooted 2019. Foto: L. Laan

Aasta parima mahetootja konkursile kandideeris seitse mahetootjat üle Eesti. Aasta parima mahetoote konkursile esitati kokku 50 toodet 24 ettevõttelt. Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.

Konkursid korraldas Maaeluministeeriumi tellimisel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parima mahetoote valimisel tehti koostööd Eesti Kulinaaria Instituudiga. Aasta parimat mahetootjat ja -toodet valiti kümnendat korda.

Eesti Vabaõhumuuseumis korraldatud leivapäev on osa tähistatavast Eesti toidu kuust, mille raames toimub septembri jooksul üle 30 kodumaisele toidule pühendatud ürituse. Eesti toidu kuu jooksul toimuvast saab rohkem teavet veebilehelt www.eestitoit.ee.

Lisainfo:
Airi Vetemaa
Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
tel 522 5936
airi.vetemaa[A]gmail.com 

Eesti toidu kuu: 2018. a parim mahetoode on tume kasesiirup

Mahekonkursside parimad on selgunud. Eesti aasta parim mahetootja on Tammejuure Mahetalu. Aasta parim mahetoode on Kasekunst OÜ tume kasesiirup. Täna Vabaõhumuuseumis toimunud leivapäeval valisid külastajad oma lemmikuks Mätiku Talumeierei OÜ küpsetusjuustu.

„On rõõm tõdeda, et huvi tuua turule uusi mahetoiduaineid aasta-aastalt üha kasvab,“ ütles Maaeluministeeriumi toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai. „See on oluline nii mahepõllumajanduse arengu seisukohalt kui ka laiemalt Eesti kui puhta keskkonna ja hea toidu ning turvalise elukeskkonnaga riigi kuvandis.“

Komisjoni liige tippkokk Angelica Udeküll oli võidutootest, Kasekunst OÜ valmistatud tumedast kasesiirupist, vaimustuses: „Selles realiseeruvad kodumaine puhas loodus ja vanad traditsioonid täiesti uues võtmes. Tume kasesiirup on laia kasutusvõimalusega ning sobib maitsenüansi lisamiseks näiteks salatitele, dessertidele ja köögiviljadele. See võiks olla hea alternatiiv Itaalia köögist tuntud palsamiäädikale.“ Tippkokal jätkus häid sõnu ka teistele konkursile esitatud toodetele: „Tooted on läinud põnevamaks ja ka väiketootjate pakendid on järjest pilkupüüdvamad.“ 

Aasta parim mahetoode on Kasekunst OÜ tume kasesiirup, teise koha pälvis Mätiku Talumeierei OÜ mahe või ja kolmanda koha La Muu OÜ maasika-kohupiimajäätis.  Leivapäeva külastajate lemmikmahetooteks valiti OÜ Mätiku Talumeierei küpsetusjuust. Teise koha saavutas La Muu OÜ maasika-kohupiimajäätis ning kolmandale kohale tulid võrdselt kaks Biomenu OÜ toodet – nisujahu vaba banaanileib ning snikers vegan maiustus.

Aasta parim mahetoode on Kasekunst OÜ tume kasesiirup, teise koha pälvis Mätiku Talumeierei OÜ mahe või ja kolmanda koha La Muu OÜ maasika-kohupiimajäätis. Leivapäeva külastajate lemmikmahetooteks valiti OÜ Mätiku Talumeierei küpsetusjuust. Teise koha saavutas La Muu OÜ maasika-kohupiimajäätis ning kolmandale kohale tulid võrdselt kaks Biomenu OÜ toodet – nisujahu vaba banaanileib ning snikers vegan maiustus.

Aasta parim mahetoode on Kasekunst OÜ tume kasesiirup, teise koha pälvis Mätiku Talumeierei OÜ mahe või ja kolmanda koha La Muu OÜ maasika-kohupiimajäätis. Leivapäeva külastajate lemmikmahetooteks valiti OÜ Mätiku Talumeierei küpsetusjuust. Teise koha saavutas La Muu OÜ maasika-kohupiimajäätis ning kolmandale kohale tulid võrdselt kaks Biomenu OÜ toodet – nisujahu vaba banaanileib ning snikers vegan maiustus.

 

Parimaks mahetootjaks valiti tänavu peamiselt kanepikasvatusele ja -töötlemisele keskendunud Tammejuure Mahetalu, kus on mahedalt majandatud juba ligi 20 aastat. Teisele kohale tuli puhtatõulisi aberdiini-anguse lihaveiseid kasvatav Sentafarm, kes peab Tartus ka Lihuniku äri ja restorani. Kolmanda koha saavutas tatra- ja lambakasvatusega tegelev Tõrvaaugu Mahe Talu, kus samuti oma toodangut väärindatakse.

Konkursi korraldaja Airi Vetemaa Mahepõllumajanduse Koostöökogust tõdes, et sel aastal oli paremusjärjestuse koostamine eriti keeruline: „Kõik esikolmiku talud on omas valdkonnas teedrajavad ettevõtted, kus ühiselt tegutseb mitu põlvkonda, kes loorberitele puhkama ei jää – pidevalt otsitakse võimalusi veelgi paremaks majandamiseks. Oma tegevusvaldkonda on laiendatud toodangu väärindamisega.“ 

Konkursi "Parim mahetootja 2018" tulemused:

  • Tammejuure Mahetalu OÜ – Parim mahetootja 2018.
  • Sentafarm OÜ/Lihuniku äri ja restoran – konkursi "Parim mahetootja 2018" II koht.
  • Tõrvaaugu Mahe Talu – konkursi "Parim mahetootja 2018" III koht.
  • Pajo Ranch OÜ – tunnustus maheettevõtte kiire ja teadliku arendamise eest.
  • Taavi Eigo FIE – tunnustus mitmekesiste poollooduslike koosluste taastamise ja hooldamise eest.
  • Vainu Agro OÜ – tunnustus heal tasemel maheteraviljakasvatuse eest.

Konkursi "Parim mahetoode 2018" tulemused:

  • Kasekunst OÜ tume kasesiirup – Parim mahetoode 2018.
  • Mätiku Talumeierei OÜ mahe või – konkursi "Parim mahetoode 2018" II koht.
  • La Muu OÜ maasika-kohupiimajäätis – konkursi "Parim mahetoode 2018" III koht.
  • BirchLagoon OÜ kergelt hapendatud mahe kasemahl Kasesõstar – „Parim mahe jook 2018“.
  • Mätiku Talumeierei OÜ piimatooted – parim uus tulija 2018.
  • Liisi Laos FIE rohelised läätsed – tunnustus uudse kaunviljakultuuri kasvatamise ja turule toomise eest.
  • Pagar Võtaks OÜ pagaritooted – tunnustus järjepidevalt kõrge kvaliteediga pagaritoodete valmistamise eest.

 

Konkursside "Parim mahetootja 2018" ja "Parim mahetoode 2018" tunnustatud ettevõtjad

Konkursside "Parim mahetootja 2018" ja "Parim mahetoode 2018" tunnustatud ettevõtjad

Konkursside "Parim mahetootja 2018" ja "Parim mahetoode 2018" tunnustatud ettevõtjad

 

Leivapäeva külastajate lemmikmahetooteks valiti OÜ Mätiku Talumeierei küpsetusjuust. Teise koha saavutas La Muu OÜ maasika-kohupiimajäätis ning kolmandale kohale tulid võrdselt kaks Biomenu OÜ toodet – nisujahu vaba banaanileib ning snikers vegan maiustus.

Aasta parima mahetootja konkursile kandideeris kuus mahetootjat üle Eesti. Aasta parima mahetoote konkursile esitati kokku 42 toodet 21 töötlejalt. Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.

Konkursid korraldas Maaeluministeeriumi toetusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parima mahetoote valimisel tehti koostööd Eesti Kulinaaria Instituudiga. Aasta parimat mahetootjat ja -toodet valiti üheksandat korda.

Eesti Vabaõhumuuseumis korraldatud leivapäev on osa tähistatavast Eesti toidu kuust, mille raames toimub septembri jooksul üle 30 kodumaisele toidule pühendatud sündmuse. Eesti toidu kuu jooksul toimuva kohta loe lähemalt veebilehel www.eestitoit.ee.

Fotod: mahetoidu õu 2018

Mahekonkursside parimad on selgunud. Eesti 2018. aasta parim mahetootja on Tammejuure Mahetalu. Aasta parim mahetoode on Kasekunst OÜ tume kasesiirup. Vabaõhumuuseumis toimunud leivapäeval valisid külastajad oma lemmikuks Mätiku Talumeierei OÜ küpsetusjuustu.

Fotod: Maheklubi

VAATA FOTOSID MAHEKLUBIST

2018. aasta parima mahetootja ja -toote konkursid

5. juunil kuulutati välja 2018. aasta parima mahetootja ja -toote konkursid. Konkursile „Parim mahetootja 2018“ oodatakse kandidaate kuni 1. juulini ja konkursile „Parim mahetoode 2018“ kuni 10. augustini.

Mahetootmine on jätkuvalt populaarsust kogumas, kasvavad nii esmatoodangu kui ka töödeldud toodangu mahud, tõusuteel on ka mahetoidu eksport. 2017. aastal jõudis Eestis mahepõllumajandusliku maa osa juba 20%ni kogu põllumajandusmaast: kokku 199 947 hektarit, kasv võrreldes 2016. aastaga oli 8%. Ettevõtteid, kes tegelesid mahepõllumajandusega, oli kokku 1888.

„Me näeme iga aastaga, et mahe mõtteviis ja mahepõllumajanduslikud tehnoloogiad võetakse omaks järjest suurema arvu ettevõtjate poolt. Mahe võikski olla Eesti suund, see on kvaliteedimärk, millega saab konkureerida tihedal toiduturul. Vastutustundlikule ettevõtlusele pööratakse maailmas järjest suuremat tähelepanu ning mahepõllumajandus ja mahetöötlemine on selles kindlasti eeskujuks teistelegi ettevõtetele,“ tõdes konkursi üks korraldajatest Airi Vetemaa Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutusest.

Parima mahetootja ja mahetoote konkursid toimuvad üheksandat korda. Konkursi eesmärk on tutvustada avalikkusele parimaid tooteid ja tootjaid ning tunnustada ja innustada maheettevõtjaid.

Konkursile „Parim mahetootja 2018“ saavad kandidaate esitada nii organisatsioonid kui ka üksikisikud, sh kandideerija ise. Konkursile oodatakse hea tootmistasemega mahetootjaid, kelle ettevõte on mahepõllumajanduslikult majandanud vähemalt 2 aastat. Kandidaadi esitamiseks tuleb täita ankeet, tähtaeg on 1. juuli.

Konkursile „Parim mahetoode 2018“ esitavad oma ettevõttes valmistatud tooteid ettevõtted ise. Tingimuseks on, et mahetoode oleks ankeetide esitamise tähtajaks müügil. Toodete ankeetide esitamise tähtaeg on 10. august.

Ankeedid tuleb saata aadressile mahepm[A]gmail.com. Parima tooja ja toote valivad välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.

Võitjad kuulutatakse välja 16. septembril Tallinnas, Eesti Vabaõhumuuseumi Leivapäeval, mille raames toimub mahetoodete laat ja kus külastajad saavad konkursil osalenud toodete hulgast valida oma lemmikmahetoote.

2017. aastal kuulutati Eesti parimaks mahetootjaks Lauri-Jaani OÜ Läänemaalt, parim mahetoode oli Sirloin OÜ verivorst. 

Konkursse korraldab Maaeluministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga.

Konkursi "Parim mahetootja" statuudi ja ankeedi leiab SIIT ja konkursi "Parim mahetoode" statuudi ja ankeedi SIIT

Lisainfo:
Airi Vetemaa
Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
tel. 522 5936
airi.vetemaa[A]gmail.com
http://www.maheklubi.ee/Konkurss-2018

2017. a parima mahetootja ja mahetoote konkursside võitjad on selgunud

Eesti parim mahetootja 2017 on Lauri-Jaani OÜ Läänemaalt. Parim mahetoode 2017 on SirLoin OÜ valmistatud verivorst. Vabaõhumuuseumi leivapäeva külastajad valisid oma lemmikuks Biomenu OÜ prantsuse šokolaadikoogi. 

„Täna oli meil võimalus tunnustada pühendunud inimesi, kes teavad, mida nad teevad. Just nemad viivadki mahepõllumajandust edasi,“ ütles Maaeluministeeriumi taimetervise osakonna juhataja Sigmar Suu.

„Parimaks mahetootjaks valitud Lauri-Jaani talu on ligi 300 hektaril toimetav väga mitmekesise tootmisega mahetalu, kus tegeletakse taime- ja loomakasvatuse ning oma toodangu töötlemisega,“ ütles konkursi korraldaja Airi Vetemaa Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutusest. „Pea kolm aastakümmet tegutsenud mahetalu juhib Tiit Mansberg, kes võttis talu üle oma vanematelt ning otsib võimalusi, kuidas tugevale vundamendile rajatud talu saaks veelgi paremini toimida.“

Parima mahetootja konkursi esikolmik, keskel võitja Tiit Mansberg, vasakul Raimo Mihkelson ja paremal Ivar Baumann.

Parima mahetootja konkursi esikolmik, keskel võitja Tiit Mansberg, vasakul Raimo Mihkelson ja paremal Ivar Baumann.

Seekord paistsid silma Pärnumaa mahetalud. Teisele kohale tuli Saareõue OÜ, kus talu peremees Ivar Baumann kasvatab lihaveiseid ja põllukultuure ning kolmandale kohale Raimo Mihkelsoni mesindustalu Aasa Mesi OÜ.

Tänavuse parima mahetoote, OÜ Sirloin verivorsti kohta ütles tooteid hinnanud restoran Wicca peakokk Angelica Udeküll: „Hea meel on tõdeda, et seni üsna tagasihoidlik mahelihatoodete valik on saanud igati väärika täienduse verivorsti näol. Antud toote maitseomadused peaksid jõuluajal rõõmustama nõudlikumagi tarbija maitsemeeli ja rikastama Eesti traditsioonilisest toidust lugupidavate tarbijate söögilauda.“ 

Teise koha saavutanud Pajumäe Talu OÜ ghee on toidukaup, mis Eestis võib tunduda uudne, kuid seda on laias maailmas tuntud juba aastasadu. „Tegemist on puhta piima rasvaga, mis pakub laialdast kulinaarset kasutusvõimalust, andes roogadele suurepärase kergelt pähklise maitsenüansi,“ ütles Udeküll.

Magusasõpradele soovitas Udeküll kolmanda koha pälvinud Pagar Võtaks OÜ tatranööpe šokolaadiga: „Küpsise krõbe tekstuur ja suurepärane maitse võivad tekitada sõltuvust! Lohutuseks võib mõelda, et tatar on tervisele kasulik.“

Lisaks märgiti konkursil ära järgmised mahetootjad ja -tooted: 

 Andruse mahe- ja turismitalu OÜ, Madis Tiik, Saaremaa – tunnustus lambaliha eduka turustamise eest toitlustusse ja mahetootmise tutvustamise eest turismi kaudu.
• Raismikuoja OÜ, Märtin Rõõmussaar, Järvamaa – tunnustus teravilja- ja õlikultuuride oskusliku väärindamise eest.
• Vormsi MT OÜ, Ege ja Gert Kanarbik – tunnustus tublile pereettevõttele väga heal tasemel lihaveisekasvatuse ning rannaniitude taastamise ja hooldamise eest väikesaarel.
• Tubri Kitsekasvatustalu toodetud kitsepiimavahukoor – tunnustus erilise ja hea kulinaarse väärtusega toote eest.
 Sepa mahetalu OÜ piimatooted – tunnustus väga heade piimatoodete turuletoomise eest.
• Salvest AS toodetud Põnn ökotooted – tunnustus mahe beebitoitude turuletoomise ja eduka ekspordi eest.
• Roosiku OÜ toodetud mustikašokolaad – tunnustus väga hea maitse ja tekstuuriga toote eest.

Parima mahetoote valmistaja Lauri Bobrovski SirLoin OÜst

Parima mahetoote valmistaja Lauri Bobrovski SirLoin OÜst

Leivapäeva külastajate lemmikmahetooteks valiti prantsuse šokolaadikook Biomenu OÜ-lt, teisele kohale tulid Luha Lihatööstuse maheveisepallid, kolmandale kohale kaneeliga maitsestatud mahemesi Pure Concepts OÜ-lt.

Tootjakonkursile kandideeris kuus mahetootjat üle Eesti. Parima mahetoote konkursile esitati kokku 41 toodet 21 töötlejalt. Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.

Konkursid korraldas Maaeluministeeriumi tellimusel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parima mahetoote valimisel tehti koostööd Eesti Kulinaaria Instituudiga. Parimat mahetootjat ja -toodet valiti kaheksandat korda.

Eesti Vabaõhumuuseumis korraldatud leivapäev on osaks tähistatavast Eesti toidu kuust, mille raames toimub septembri jooksul üle 30 kodumaisele toidule pühendatud sündmuse. Eesti toidu kuu jooksul toimuva kohta loe lähemalt veebilehel www.eestitoit.ee.

VAATA FOTOGALERIID MAHEKLUBI FACEBOOKIST!

Konkursside osalemise tingimused ja ankeedid:

Lisainfo:
Airi Vetemaa
Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus
tel. 522 5936
airi.vetemaa[A]gmail.com