# #

Uudised

Aasta konsulent 2017 on Jüri Mets

13.12.17
8. detsembril kuulutati Viljandimaal Vana-Võidus aasta konsulendiks 2017 Jüri Mets, kes nõustab ka maheloomakasvatuse valdkonnas

Konverentsi "Mahepõllumajandus ja keskkond" videosalvestus

06.12.17
28. novembril 2017 Eesti Maaülikoolis toimunud konverents "Mahepõllumajandus ja keskkond" on järelvaadatav veebis.

Lihuniku äri: arvukatest veisekasvatajatest esimene avas oma restorani

01.12.17
Selleks et Mõniste vallas mahedalt kasva­tatud lihaveised jõuaksid otse sööjateni, avas Sentafarm Tartu kesklinnas ainulaadse Lihuniku äri.

Selgusid 2017. aasta mahestipendiumi stipendiaadid

30.11.17
​Eesti Maaülikooli Mahekeskus premeeris 28. novembril juba üheksandat korda parimaid maaülikoolis kaitstud mahepõllumajanduse teemaliste lõputööde ja avaldatud artiklite autoreid rahalise stipendiumiga.

Nitraaditundlikul alal hakatakse soodustama mahetootmist

29.11.17
Maaeluministeerium saatis kooskõlastusringile mahepõllumajanduse toetuse määruse muutmise eelnõu, mille üks eesmärke on soodustada mahepõllumajandusmaa osakaalu suurenemist nitraaditundlikul alal.

Mahekonverentsil tutvustakse erinevaid keskkonnahoiu võimalusi

27.11.17
Homme, 28. novembril toimub Eesti Maaülikoolis konverents „Mahepõllumajandus ja keskkond“, mis keskendub keskkonnahoiule ja mahetootmise praktikatele. Otseülekannet saab vaadata aadressil: video.emu.ee

Euroopa Liidu uus mahemäärus vajab ühiseid jõupingutusi

24.11.17
Sel nädalal EL Nõukogu põllumajanduse erikomitee ja Euroopa parlamendi põllumajanduse ja maaelu arengu komisjoni poolt heaks kiidetud uus Euroopa Liidu mahemäärus maheorganisatsioone eesotsas IFOAM EUga väga ei rõõmusta.

Euroopa Liidu uue mahemäärusega astuti suur samm edasi

24.11.17
Uue Euroopa Liidu mahemääruse kiitsid sel nädalal heaks EL Nõukogu põllumajanduse erikomitee ja Euroopa parlamendi põllumajanduse ja maaelu arengu komisjon. Järgmisena peavad selle allkirjastama Euroopa parlament ning EL põllumajanduse ja kalanduse nõukogu.

Endale töökoha loonud Mätiku Talumeierei perenaine lähtub klientide eelistustest

23.11.17
„Ma ei tahtnud mingil juhul kodukülast ära kolida ja hakata tööle suurtööstuses või kodunt kaugel õpetajana. Pärnumaal asuv Oidrema küla on suurepärane koht talumeierei arendamiseks ja nii lõingi endale ise töökoha. Siin elavad mu neli venda, õde ja ema ning üldse on siin väga mõnus kokkuhoidev ja aktiivne kogukond,” räägib Õisu toiduainetööstuse tehnikumi ja EMÜ lõpetanud Mirjam Pikkmets naeratades ja kiigutab põlvedel kahte last.

Analüüs: inimkond saab mahetootmisega söönuks, kuid sellel on oma hind

15.11.17
Inimkonda on võimalik mahepõllundusega ära toita ka juhul, kui planeedil elab üheksa miljardit inimest, selgub uuest teadustööst. Tootmisviisi populariseerijatel on aga vara rõõmustada. Põlde laiendamata on eesmärk saavutatav vaid juhul, kui prügikasti jõudva toidu hulk väheneb poole võrra ja loomsetest allikatest saadava valgu hulk enam kui kolm korda.

Ahjal tehakse lihaveise- ja ulukilihast suupoolist

13.11.17
Endisest Luha Lihatööstusest sai Liivimaa Lihasaaduste Wabrik ja sortiment muutus tundmatuseni.

Airi Külvet - avatud muutustele ja uuendustele

10.11.17
Airi Külveti tegevus Eesti lihaveiseturul on viimasel neljal aastal muutunud ainult olulisemaks. Endiselt juhib ta MTÜ-d Liivimaa Lihaveis, endiselt harib ta tarbijaid ning osaleb aktiivselt kodumaa mahepõllumajanduse teaduslikus aretamises ja arendamises.

Aparaaditehases tegi uksed lahti Mahemarket

06.11.17
Tallinnas aastaid tegutsenud mahekaupu müüv Mahemarket on mitu aastat plaaninud Tartusse laieneda, et siinsetele mahetoidu armastajatele rõõmu pakkuda. Suvel algasid ettevalmistustööd ja oktoobri lõpus tegi pood Aparaaditehase uksed lahti.

Sepa mahetalus on peamine lehmade õnn

04.11.17
Sepa mahetalus peetakse lehmi ja igast viimasest kui piimatilgast valmib midagi maitsvat.

Mahetoodete eelistamine kasvab aja jooksul

03.11.17
Kui inimesed on juba hakanud mahetooteid tarbima, siis nad suure tõenäosusega enam tavatoodete juurde tagasi ei pöördu. Sellisele tulemusele jõudsid Taani teadlased.