# #

Uudised

Parimate mahetoodete valmistajad loodavad müügiedule

10.12.23
Kui läinud kuul peetud mahepõllumajanduse konverentsil selgusid parimad mahetootjad ja mahetooted, arutleti ka selle üle, kuidas tunnustus müügiedule kaasa aidaks.

Kalkunid tõid Karusaare mahetalule eripreemia

02.12.23
Kui Karusaare mahetalu perenaine Elen Põdra vastu sügist kasvuhoonest jalapenokaunad kokku korjas ja suurde pesukaussi katte alla varju pani, ta veel ei teadnud, et seda saaki ta rohkem ei näe. Kasvuhoonesse talvituma kolinud kalkunid leidsid pesukausitäie teravamaitselisi pipraid üles ja pistsid nahka nii, et midagi alles ei jäänud.

Rimi: huvi kodu- ja välismaiste mahetoodete vastu suureneb vaikselt hinnatõusu kiuste

27.11.23
Rimi mahedate omamärgitoodete sarja „I love eco“ müüginumbrid suurenevad aasta-aastalt vaikselt, aga kindlalt. Populaarsust koguvad mahetooted ka kodumaise talukauba „Talu toidab“ lettidel, mille leiab 38 Rimi kauplusest.

Parimad mahetootjad ja -tooted on selgunud

20.11.23
Laupäeval, 18. novembril Kultuurikatlas koos festivaliga Maitsev Eesti toimunud mahepõllumajanduse aastakonverentsil kuulutati välja parimad mahetootjad ja -tooted. Tänavuse parima mahetootja tiitli pälvisid Max ja Meelis Mõttus ettevõtetega Lõunapiim ja Metsavenna Turismitalu. Parima mahetoidu tiitli sai Vinkymoni fermenteeritud küüslauk ja parima mahejoogi tiitli Metsavenna Turismitalu keefir.

Mahepõllumajanduse aastakonverents 2023 - koostöö mahetoidu tarneahelas

13.11.23
18. novembril toimuv mahekonverents keskendub mahetoidu tarneahelale - kuidas jõuab Eestimaa mahetaludes kasvatatu töötlemisse, toitlustusse, kauplustesse ja lõpuks ka tarbijate toidulauale. Millised on selles ahelas tegutsevate ettevõtjate väljakutsed ja võimalused ning kuidas läheb omavaheline koostöö – sellest räägivadki konverentsil asjaosalised ise.

Soovitusi reisimiseks: parima mahelinna ja suurima maherestorani leiab Euroopa keskelt

05.10.23
Kas teate, kus asub maailma suurim maherestoran? Või millises linnas toodetakse oma elanike jaoks mahetoitu oma maadelt? Euroliidu tänavused maheauhinnad tõstsid esile mitmeid põnevaid ja nutikaid mahetootjaid.

Tänavune rahvapõllumees on lambakasvatajast juustutootja ja mahetalunike liider Mirjam Pikkmets

02.10.23
Maalehe veebihääletusel sai kõige rohkem hääli ja pälvis rahvapõllumehe tiitli osaühingu Mätiku Talumeierei juhataja ja Aaduni talu perenaine Mirjam Pikkmets, kes lisaks talutöödele juhib korraga veel kolme erialaliitu.

Aasta Põllumees 2023 tiitli pälvis Airi Külvet

29.09.23
Airi Külvet kasvatab Jõgevamaal Puutsa talus tippklassi lihaveised ja Aasta põllumehe konkursi hindamiskomisjon tõi valikut tehes välja, et Puutsa talus valitseb loodussõbralik mõtteviis, kus on saavutatud hea tasakaal keskkonna ja loomakasvatuse vahel.

Eesti mahetootjad arendavad järjest rohkem tooteid igapäevasele toidulauale - parima mahetoote preemiad antakse üle 18. novembril

22.09.23
23. septembril peetakse Euroopa mahepäeva. Sellega seoses toimub kogu nädala jooksul üle Euroopa erinevaid sündmusi, kus tuuakse esile mahetootmise ja mahetoidu olulist rolli liikumisel keskkonnasõbralikuma majandamise ja tervislikuma toitumise suunas. Eestis tehti tähistamisega algust eile – neljapäeval kogunes toiduspetsialistidest žürii hindama kodumaiste tootjate valmistatud mahetoite ja -jooke.

Eesti maakarja mahedast piimast valmistatud eriline juust on muutunud eestlaste lemmikpalaks

12.09.23
Siim Sooäär on veendunud mahetootja, kes juba aastaid peab Saaremaal ohustatud eesti veisetõugu – maakarja – ja valmistab nende väärtuslikust piimast hõrku juustu.

Parim talu 2023 tiitli võitis Sepa Veised OÜ Pärnumaalt

04.09.23
Laupäeval, 2. septembril toimus Tallinnas Põhjala tehases juba teist kordselt suur talutoidu laat “Maa tuleb linna”, kus kuulutati välja selle aasta parim talu ja talutoit võitjad. Tunnustused pälvisid ka mahetootjad: tiitli “Parim talu 2023” viis koju Sepa Veised OÜ ja parimaks noortalunikuks sai Vinkymon OÜ.

Pimetest näitas, et mahebroileri maitse on üle prahi

02.09.23
Tartus tegutseva Ylicool Cateringi peakoka Urpo Reinthali eestvedamisel korraldatud broileri rinnafileede pimetest kinnitas, et mahebroiler maitseb paremini, ent selle küpsetamisel peab arvestama liha tihkema struktuuriga.

Parim lihaveisekasvataja Airi Külvet toodab rohumaadel mahedat marmorliha

01.09.23
Pedja ja Pikknurme jõe luhtadel kasvatatakse mahedalt lihaveiseid ja rakendatakse selles töös keskkonnahoiu nimel üha uusi meetodeid. Eesmärk on tuua niitudele tagasi liigirikkus – nii orhideed kui rukkiräägud.

Jäätisevabrik keset Pärnumaa metsa! Terje Mitev: kui väravad lahti, astuge aga julgelt sisse

31.08.23
Parima alternatiivtalu tiitli pälvinud Pärnumaa taluperenaine Terje Mitev valmistab Mahlametsa OÜs suvel jäätiseid ja smuutisid ning talvel mahlu, enamik on toodetud kohalikust toormest.

Aaduni talu perenaine: „Meie grilljuustu nõuavad isegi Tallinna kokad!“

30.08.23
Eesti Lamba- ja Kitsekasvatajate Liidu tegevjuht, Aaduni talu perenaine ning kolme lapse ema Mirjam Pikkmets toimetab korraga kahes ettevõttes, juhib talumeiereide liitu ja põllumajandus-kaubanduskoja mahetoimkonda.