# #

Uudised

Parim mahetootja 2016 on BioMari OÜ

18.09.16
Eesti parim mahetootja 2016 on OÜ BioMari Tartumaalt, mis tegeleb nii marjakasvatuse kui ka toodangu töötlemisega. Parim mahetoode 2016 on Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalu OÜ toodetud „Ökosiider Vintage 2015“ Brut.

Vabaõhumuuseumis ootab mahetoiduõu külastajaid

17.09.16
Pühapäeval, 18. septembril Vabaõhumuuseumi leivapäeval pakuvad traditsiooniks saanud maheõuel oma toodangut Eesti mahetootjad ja –töötlejad. Kell 12-13 on laada külastajatel võimalus valida oma lemmik rohkem kui 20 mahetoote hulgast.

Noorkõiv: Veised võib ju kaotada, kuid metaaniprobleem sellest ei vähene

16.09.16
Hiljuti “Maamajanduses” ilmunud artiklis arutles Maaülikooli teadlane Marko Kass teemal, et mida küll peale hakata veiste igavese nn metaaniprobleemiga – kas aitaks asja kontrolli alla saada “lehmapeerumaks” või tuleks leida veistele sööt, millega gaase vähem tekiks. MTÜ Liivimaa Lihaveis juhataja Katrin Noorkõiv leiab, et mahedatel rohumaadel kosuvate veiste süüdistamine keskkonnasaastamises on vildakas ja lühinägelik.

Herbaatika kool alustab oktoobris uut õppeaastat

16.09.16
Eesti esimene taimetarkuse kool alustab oktoobris 2017 oma neljandat õppeaastat. Sellest aastast töötab kool nime all: Herbaatika ja Holistilise Fütoteraapia Kool.

EESTI TOIDU KUU: Parim mahetootja ja mahetoode selguvad pühapäeval

15.09.16
Pühapäeval, 18. septembril toimuval leivapäeval Eesti Vabaõhumuuseumis selguvad konkursside „Parim mahetootja 2016“ ja „Parim mahetoode 2016“ võitjad. Konkursi eesmärk on innustada maheettevõtjaid ning edendada mahepõllumajandust.

Sügisene mahetoidu laat Haaberstis

13.09.16
24. septembril olete oodatud osalema Haabersti Rimi (Haabersti 1) juures toimuvale mahetoidu laadale. Pakutakse värsket köögi- ja puuvilja, leiba ja muid pagaritooteid, mett, hoidiseid, kanepitooteid, tervislikke maiustusi jm huvitavat.

Toitlustajate ökomärk lihtsustab mahetooraine kasutamisele viitamist

08.09.16
Vabariigi Valitsus kiitis heaks mahepõllumajanduse seaduse muudatused, millega võetakse kasutusele spetsiaalselt toitlustajatele mõeldud ökomärk mahetooraine kasutamisele viitamiseks. Ökomärgiga luuakse toitlustajatele lihtsustatud võimalus tarbijate teavitamiseks, et soodustada mahetooraine kasutamist toitlustusettevõtetes.

Eesti mahelihapealinn on Märjamaa

01.09.16
Põhiline vahe mahe- ja tavaliha vahel on see, et esimese puhul on liha päritolu 100 protsenti jälgitav ning seda eelistavad inimesed, kes tahavad vältida toitu, kus võib olla teatud kemikaalide, ravimite või toidulisandite jääke, mille puhul ei saa kindel olla, et need on tervisele ohutud.

Miks on maheviljakasvatajate lemmik spelta parem kui tavaline nisu?

01.09.16
Spelta on üks nisu sorte, mille toiteväärtus on kuni kaks korda suurem kui teistel nisusortidel. Speltanisu teras on kõik kasulikud ained jagunenud ühtlasemalt kui kultuurnisu omas. Seega on kooritud teradest speltajahu peaaegu võrdne tavanisu täisterajahuga. Speltanisu on viimasel ajal üha enam nõutud, sest sisaldab rohkelt vitamiine ning mineraale.

Mahetootmise edulugu Võrumaal

29.08.16
Võrumaa on Eestis esikohal maheettevõtete arvu poolest. Peale selle kandideerivad Eesti parima mahetootja tiitlile tänavu Võrumaalt koguni kaks ettevõtet. Eesti on ka tervikuna mahepõllumajandusmaa osakaalu osas Euroopa tipus – kõrgel kolmandal kohal.

MIKS EELISTADA MAHE- EHK ÖKOTOITU?

21.08.16
Mahetoit kogub aina enam populaarsust ja näha on mahetoidu turumahu suurenemist iga aastaga. Paraku on suur osa meil turul pakutavast mahetoodangust toodud sisse teistest Euroopa riikidest. Kuid olukord on muutumas paremuse poole, sest viimastel aastatel on märgata ka kodumaiste mahekaupade mitmekesisuse kasvu.

Maheturg on sigadest tühi

20.08.16
Vinni Vallas tegeleb perefirma mahepõllumajandusliku seakasvatusega, mis on nii Eestis kui mujal küllaltki vähelevinud, sest nõuab palju ruumi ja ressursse. Ettevõtjad Laura Pahk ja Karmo Jürgenson leiavad, et rõõmsalt kasvanud sea liha on maitsvam ning mahetoodang tervislikum.

Mahetootjad Põlvamaa Ökofestivalil

15.08.16
21. augustil Karilatsis toimuval Ökofestivali "Rohelisem Elu" laadal pakutakse ka palju mahetooteid.

Parim talutoit 2016 on Pajumäe talu mahe keefir

30.07.16
Täna pärjati Jäneda Talupäevadel konkursi “Parim talutoit 2016” üldvõitjaks Pajumäe talu toode mahe keefir. Lisaks tunnustas Eestimaa Talupidajate Keskliit konkursi “Parim talutoit 2016” raames kõiki seitsme alagrupi võitjaid.

Parima mahetootja tiitlile kandideerib seitse tootjat

30.07.16
27.-28. juulini külastas konkursi „Parim mahetootja 2016“ hindamiskomisjon parima mahetootja tiitlile kandideerivat seitset mahetootjat. Konkursile „Parim mahetoode 2016“ oodatakse kandidaate veel kuni 10. augustini.