# #

Uudised

Kimalasi sumiseb kõige rohkem mahepõldudel

08.02.10
Põllumajandusuuringute keskuse (PMK) poolt tellitud viimased neli aastat väldanud uuringu käigus on kinnitust leidnud tõsiasi, et looduslikud tolmeldajad kimalased ehk maamesilased eelistavad elupaigana kõige enam põlde, kus taime- ja putukamürke ning sünteetilisi väetisi kasutatakse vähe. 2006. aastal alanud uurimistöö käigus võtsid Eesti maaülikooli spetsialistid luubi alla ligi seitsmekümne taluniku põllud Kesk-, Lõuna- ja Lääne-Eestis. Kolmandik põldudest olid mahepõllud ning ülejäänud liigitusid keskkonnasõbralikult majandatavateks ja ühtse pindalatoetuse alla kuuluvateks tavapõldudeks.

Mahemesi meeldib ostjale üha rohkem

01.02.10
Perekond Taali mahemesila Roelas pakendab mett ökomärgiga purkidesse, järjekordse koguse on neilt tellinud kingitusteks põllumajandusministeerium. Mahetoodang on muutunud nõutavaks kaubaks.

Putukamürgid hävitavad põldude elurikkust

30.01.10
Kolm suve tagasi söötsid Tartu ülikooli teadlased Tartumaa põldudel röövputukatele lehetäisid ja pressisid mulda tühje õllepurke. Nüüd on kaheksas Euroopa riigis tehtud samalaadsete eksperimentide tulemused kokku võetud ning selgub, et kahjurputukate ja seenhaiguste tõrje mõjutab negatiivselt põllumaade kogu elurikkust. Seda hoolimata sellest, et 1990. aastatest on Euroopa Liit püüdnud piirata taimekaitsemürkide kasutust põllumaade, kirjutab Novaator.

Toiduringid: lähedalt ja mahedalt

23.01.10
Linnaarhitekt Carolyn Steel kirjutab raamatus «Hungry City», et toit on see, mis ühendab kõiki inimesi, kuid ka see, mis ühendab ühtmoodi mõtlevaid inimesi. Ta lisab oma blogis, et väiketalud ning nende võrgustikud mängivad võtmerolli inimühiskonna võimes astuda vastu suurtele keskkonnakriisidele, mis meid ees ootavad.

Evelin Ilves andis ühistule Eesti Mahe üle Tuleviku Toidu Tegija auhinna

15.01.10
Evelin Ilves andis 14. jaanuaril Eesti Kulinaaria Instituudi nimel ühistule Eesti Mahe ja selle tegevdirektorile Jaan Nõmmikule üle esimese Tuleviku Toidu Tegija auhinna. Ühistu Eesti Mahe pälvis auhinna oma töö eest eheda eesti toidu traditsioonide jätkajana.

Muutusid mahepõllumajanduse järelevalveasutuste koodid

12.01.10
Seoses Taimetoodangu Inspektsiooni ümberkorraldamisega Põllumajandusametiks muudeti 1. jaanuarist 2010 ka mahepõllumajanduse järelevalveasutuste koode.

Nõuandesüsteem muutub põllumehekesksemaks

06.01.10
Uuest aastast hakkab põllumeestele ja maaettevõtjatele mõeldud nõuandeteenistuse tegevust kureerima Maaelu Edendamise Sihtasutus (MES), mille esmaseks eesmärgiks on teenuse kliendikesksemaks muutmine.

Eestimaa Looduse Fond kutsub põllumajandustootjaid osalema keskkonnahoidliku põllumajanduse projektis

06.01.10
Eestimaa Looduse Fond kutsub põllumajandustootjaid osalema projektis „Keskkonnahoidlike põllumajandusviiside alase Eesti-Läti koostöövõrgustiku arendamine".

Taimetoodangu Inspektsioon korraldatakse ümber Põllumajandusametiks

21.12.09
Taimetoodangu Inspektsioon korraldatakse ümber Põllumajandusametiks, millega ühendatakse Põllumajandusministeeriumi valitsemisalas hallatava riigiasutusena tegutsevad piirkondlikud maaparandusbürood ning Maaparanduse Ehitusjärelevalve- ja Ekspertiisibüroo alates 2010. aasta 1. jaanuarist.

Mahepõllumajandus on Eestis tõusuteel

21.12.09
Viimase aastaga on Eestis laienenud mahetoodete sortiment, samuti on juurde tulnud mahetöötlejaid ning suurenenud on mahetoidukaupade müügikäive.

Geneetiliselt muundatud road ründavad jõululauda

17.12.09
Igal aastal satub eestlaste kõhtudesse erinevate toiduainetega sadu tonne geneetiliselt muundatud soja ja maisi. Läinud nädalal sai maaülikoolis teada, kuidas selline toit meie jõululauale jõuab.

Internetis saab valida EL-i uut mahetoodete logo

14.12.09
Euroopa Komisjon avas internetis lehekülje, kus saab valida Euroopa Liidule uut mahetoodete logo.

Ökotoit ei jõua põllult poodi

11.12.09
Mahetootjaid on Eestis palju, kuid töötlemine ei jõua tootmisele järele. Tootjatele on suureks abiks toetused, mida ökotoodangu töötlejad ei saa.

Saaremaa mahepiimatootjad unistavad oma tootmisliinist

07.12.09
Saaremaa mahepiimatootjad loodavad, et lähiaastatel õnnestub Saaremaal luua võimalused mahepiima töötlemiseks ja mahetoodete valmistamiseks.

Lätlased tahavad Eesti mahekartulid jahuks teha

04.12.09
Perenaised kasutavad kissellis enamasti Lätis valmistatud kartulijahu, kuna Eestis tärklisetehast pole. Kuid varsti hakkab Lätis toodetud tärklis sisaldama meie toorainet.