# #

Uudised

Mahetoote eest ollakse valmis maksma 10% rohkem

09.02.12
Peamine takistus mahetoidu ostmisel on kõrge hind, selgus Eesti Maaülikooli Mahekeskuse poolt läbi viidud uuringust.

Mahedalt kasvatatud speltanisu pakub tervist terves teras

07.02.12
Kord kõneles üks prooviküpsetaja, et ega spelta pannkookides eriti haakunud, aga kui need valmis said, söödi kõik kohe ära. Teine, kes oli speltajahust sagedamini küpsetanud, ütles selle olevat sepikujahu moodi.

Mahetootjad pääsevad Rakvere Lihakombinaadi abiga lambalihaga Selveritesse

03.02.12
Rakvere Lihakombinaat toob sel nädalal Selverite lihalettides müügile mahe talleliha. Mahe talleliha pärineb tulundusühistult Eesti Mahe, kes korraldab talleliha mahekäitlemise Rakvere Lihakombinaadi tellimisel.

Ilmusid uued ja täiendatud trükised mahetootmise kohta

31.01.12
Ilmusid viis trükist mahepõllumajandusliku tootmise kohta: algõpe tootjale, tervilja- ja õlikultuuride kasvatus, linnukasvatus, piimakarjakasvatus ja lihaveisekasvatus.

Tänapäeva taluelu Sepa mahetalus: blogi pidamine tekitab usaldust

18.01.12
Pärnumaal Koonga vallas Pikavere külas asuva Sepa mahetalu perenaine Nele Tamm jättis palgatöö ning pühendus täielikult talupidamisele. Tema kliendid on õnnega koos, sest tervislik talutoit tuuakse tellijale koju kätte.

Esimene Viljandi toiduvõrgustiku kaubakohtumise aeg on selgunud

09.01.12
Viljandimaa toiduvõrgustiku O.T.T. pidulikul avakohtumisel 8. jaanuaril 2012 Männiku Metsatalus esitlesid endid või olid selleks teavet saatnud 33 tootjat. Kaubakohtumised hakkavad toimuma neljapäeviti kell 17:30 - 18:30 turuplatsi parklas. Esimene kaubakohtumine algab 12. jaanuaril 2012 kell 17.30.

Kas eelistada mahetoitu?

08.01.12
Üha rohkem inimesi vastab selle küsimusele jaatavalt – vaatamata majanduslikult keerulisele ajale. Seda tõdeti mahetoitu ja -tootmist tutvustaval seminaril, mis peeti Tallinnas varsti avatavas mahetoidurestoranis Kukeke.

Viljandimaa toiduvõrgustikul tuleb esimene kohtumine

05.01.12
Pühapäeval kogunevad kohaliku toidu huvilised Männiku metsatallu, kus nad saavad tutvuda Viljandimaa toiduvõrgustikuga OTT ning sõlmida esimesed kokkulepped.

Külapoes ei ole kiiret

05.01.12
Eelmise aasta 17. oktoobrist tegutseb Mai tänava alguses armas kodune talu- ja mahekaubapood H. Vihma Toidukaup. Teatepulga on eelmise perenaise Tuuli Rüütmanni käest üle võtnud uus perenaine, üle viieteistkümne aasta Nõmmel elanud ja enam kui kümme aastat toiduajakirjanikuna leiba teeninud Heidi Vihma.

Mahepõllumajanduslikult peetavate sigade ja kodulindude söötmisel võib kasutada pärast 1.01.2012 kuni 5% tavapõllumajandusest pärit proteiinsööta aastas

03.01.12
Komisjoni määruse (EÜ) nr 889/2008 artikli 43 kohane erisus, mille kohaselt võis muude kui taimetoiduliste loomade söötmisel kasutada aastas kuni 5% mittemahepõllumajanduslikku sööta, lõppes 31. detsembril 2011.a.

Esnas elav perekond toodab mahetoodanguna kitsejuustu

27.12.11
Esnas, ühes vanas majas elab üks väga tore perekond: Aita (28), Jaan (34) ja Hugo (2). Teistest peredest eristab neid see, et nad tegelevad millegagi, mida teised Eestis ei tee - toodavad tunnustatult mahetoodanguna kitsejuustu.

Aarstiderne – eduka maheettevõtte retsept

21.12.11
Aarstidernest on saanud edukas virtuaalne supermarket, mis müüb ja toimetab värske mahetoidukauba 45 000 kliendile üle kogu Taani ning ka Rootsi ja Põhja-Saksamaale. Toodang tuleb nii palju kui võimalik kolmest Aarstiderne mahetalust, lisaks on võrgustikus mitmed mahetalud Taanist, Rootsist ja Saksamaalt. Kogu toodang pakitakse ühes kohas, kust kastid jaotusvõrgu kaudu laiali veetakse.

Uus Taani riigieelarve: avaliku sektori köökides peaks olema 60% mahetoitu

19.12.11
Organic Denmark tunnustab toidu, põllumajanduse ja kalanduse ministrit Mette Gjerskovi, kes soovib saavutada Taani avaliku sektori köökides mahetoidu osakaaluks 60%. Selle ambitsiooniga kaasneb ka riigieelarveline raha kohalike omavalitsuste juhendamiseks ja majanduslikuks toetuseks mahetoidu laialdasemal kasutuselevõtul. Kogemuste põhjal võib öelda, et mahekööke ei ole ilmtingimata palju kallim pidada.

Mahetoidu turu tempokas kasv meelitab investoreid

17.12.11
Vaatamata kehvadele majandustingimustele ja hinnatõusule püsib mahetoodete müük nii Euroopas kui ka USA-s selgelt kasvutrendil. Suur kasv meelitab ligi investoreid, kes näevad Euroopa killustatud turul potentsiaali liitumistes ja mastaabiefekti kasutamises.

Pressiteade: Mahetoodete tarbimine Eestis kasvab hoolimata majanduslangusest kiiresti

15.12.11
Täna Tallinnas varsti avatava restorani „Kukeke“ ruumides toimunud mahetoitu ja -tootmist tutvustaval seminaril tõdeti, et tänu teadlikkuse kasvule on mahetoit üha nõutum nii Eestis kui ka maailmas. Inimesed väärtustavad järjest rohkem oma tervist ja elukeskkonda: looduslike vahenditega ja loodusega kooskõlas majandamine on märksa keskkonnasäästlikum kui tavapõllumajandus.