# #

Uudised

Olulisemad mahetoetusega seotud muudatused 2020. aastal

05.05.20
2020. aastal on seoses mahetoetusega mitmeid muudatusi. Peamine neist see, et ei saa võtta uut 5-aastast mahetoetuse (MAH) kohustust ega suurendada olemasolevat kohustust.

Ilmus ülevaade mahepõllumajandusest Eestis 2019. a

30.04.20
Ilmus iga-aastane ülevaade Eesti mahepõllumajanduse kohta. Nii mahetootmise pinnad kui ka mahetootjate arv kasvasid ka 2019. aastal.

Kolotsi juustugurmee paari argise lisandiga

30.04.20
Kolotsi mahetalu kitsed hoiavad elu tasakaalus - kui ajad on valitseva viiruse tõttu segasemast segased, kinkisid nemad oma pererahvale muretu poegimisaja. “Nagu kellavärk! Kõik talled sündisid hommikul kella 9-11 vahel, ei mingit öösiti laudas käimist,” rõõmustab talu perenaine Merle Leibur. Kitsetited on nunnumast nunnumad, hea tuju tekitajad.

Üleskutse Eesti rahvale: eelistage kohalikku toitu!

29.04.20
Olukorras, kus majandus on ebastabiilne ning toidujulgeolek on muutunud väga oluliseks märksõnaks, teevad kodumaised väiketöötlejad ja talunikud ühispöördumise Eesti rahvale kutsudes üles tarbima kohalikku toitu.

Tallinna tipprestoran pani väiketootjate toetuseks kiirelt püsti oma taluturu, mis varustab toiduga juba sadat perekonda nädalas

28.04.20
Restorani Leib omanike algatusel aprilli algusest tegevust alustanud veebipõhine taluturg Talust Koju vahendab umbes 15 kohaliku tootja toodangut ja on paari nädalaga väga populaarseks saanud.

PMK õppevideo: Kuidas tõrjuda umbrohte maheteraviljade kasvatamisel külvikorras

14.04.20
Valmis õppefilm "Kuidas tõrjuda umbrohte maheteraviljade kasvatamisel külvikorras" Kuusiku katsekeskuse kompleksuuringu alusel. Film käsitleb umbrohutõrjet eelkõige mahetootmise seisukohalt, kuid filmis näidatavad tõrjevõtted on samavõrd kasutatavad ka tavatootmisel.

Parim lihaveisekasvataja Andres Vaan: mulle meeldib luua käegakatsutavat väärtust

14.04.20
Maaelu Edendamise Sihtasutuse poolt Eesti parimaks lihaveisekasvatajaks nimetatud Pärnumaal asuva Topi Mõisa juht Andres Vaan tunnistab, et tiitli võitmine oli ootamatu, aga tekitab hea tunde, kui märgatakse ja tunnustatakse.

TEAVE MAHEPÕLLUMAJANDUSLIKU TOOTMISEGA ALUSTAVATELE TOOTJATELE

08.04.20
​Isik, kes soovib alustada mahepõllumajandusliku tootmisega peab esitama tunnustamise taotluse ja muu teabe oma ettevõtte kohta Põllumajandusametile.

Algas kampaania „Päästke mesilased ja talunikud“

06.04.20
Algas suur üleeuroopaline kampaania pestitsiidide keelustamiseks, põllumajandussüsteemi muutusteks ja loodusliku mitmekesisuse päästmiseks.

Saarema Piimatööstuse mahepiim kannab uut nime ja pakendit: müügile on jõudnud MO Saaremaa mahetäispiim

04.04.20
Alates märtsist kannab Saarema Piimatööstuse mahepiim uut nime ja pakendit: MO Saaremaa Öko mahetäispiima leiab nüüdsest ühe- ja pooleliitrisest keskkonnahoidlikust purepakendist.

Õnnitlused Kadri Vollmannile 80. sünnipäeva puhul!

24.03.20
Kadri Vollmann saab 24. märtsil 80. aastaseks, olles hoolimata soliidsest east Everti talu toimekas perenaine. Kadri on olnud aktiivne tegija Eesti Biodünaamika Ühingus, Teadlike Tarbijate Ühingus, Uusna haridusseltsis, MTÜ Viljandimaa Maanaiste Ühenduses, MTÜs Seltsiks Sinule, Viiratsi Valla Külavanemate Kogus. Ta on olnud ka Viljandi OTTi üks aktiivsemaid eestvedajaid.

Poodidest kaob mahemärgisega eestimaise lõikerohelise müük

23.03.20
Euroopa Liit keelab uuest aastast kasutada mahemärgistust maitserohelise ja salatite müügil, kui need on kasvatatud peenrakastis. Mahetootjad peavad seda ebaõiglaseks.

Piimatööstus saatis Kuressaare meedikutele mahepiima

20.03.20
Saaremaa Piimatööstus tegi suure kummarduse eesliinil olevatele Kuressaare haigla töötajatele ja kinkis Kuressaare haigla meedikutele 210 liitrit kohalikku mahepiima.

MAHEPÕLUMAJANDUSLIKU TAIMEDE VÕI SEENTE KORJEGA MITTEHARITAVALT ALALT SAAB ALUSTADA AASTARINGSELT

04.03.20
Alates 1. jaanuarist 2020 saavad tootjad mahepõlumajandusliku taimede või seente korjega mitteharitavalt alalt alustada aastaringselt

Lõpuks - Eesti restoranides Eesti mahe kitsejuust

26.02.20
Kolotsi talul on hea meel teatada, et 14. veebruaril 2020 omistati talu juustutootmisele mahetunnustus. See on samm edasi selleks, et restoranidel tekkiks suurem võimalus oma menüü kasvõi osaliselt mahedaks muuta.