# #

Uudised

USA maheturu maht üle 43 miljardi dollari

20.05.16
USA maheturu maht oli 2015. aastal rekordilised 39,6 mld eurot (43,3 mld USD). Mahetoodete turuosa kogu toiduturul oli umbes 5% nagu nt Saksamaalgi.

Professor taimemürgist: jookseme loodusega võidu, aga jääme kaotajaks

20.05.16
Laialdaselt kasutatav taimekaitsevahend glüfosaat on meie toidus ja keskkonnas ning ei tule meile kuidagi kasuks, samas on paljud umbrohud selle aine suhtes resistentseks muutunud, seega jookseme me loodusega võidu, aga jääme kaotajaks, ütles Eesti maaülikooli emeriitprofessor Anne Luik.

Eesti seireandmed näitavad: pestitsiidid jõuavad nii mulda, vette kui ka inimeste toidulauale

09.05.16
Eelmisel nädalal toimunud seminaril „Elukeskkonna ja toidu kvaliteet“ tutvustati Eesti seireandmeid mulla, vee ja toidu kvaliteedi kohta. Tulemused näitavad, et nitraaditundlikel aladel on inimeste joogivee kvaliteet aastatega kahanenud – leitakse nii nitraatide kui ka pestitsiidide jääke ning sageli üle lubatud piirnormide.

IFOAM EU otsib praktikanti Eestist

03.05.16
Euroopa mahepõllumajanduse ja -toidu katusorganisatsioon IFOAM EU otsib praktikante.

Lapsed õpivad tervislikku toitumist ja köögiviljakasvatust

03.05.16
Tartu linnavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakond alustab projekti laste toitumisharjumuste parandamiseks ning puu- ja köögiviljade tarbimise suurendamiseks Tartu linna koolides ja lasteaedades

Kuidas mahetootmises head saaki saada

26.04.16
Aasta-aastalt laieneb nii Eestis kui mujal maailmas mahetootmine ning otsitakse alternatiive tavapärastele tehnoloogiatele. Viimastel aastatel on tehtud ka katseid maheviljeluse tootlikkuse suurendamiseks.

Eestis on üle 170 tuhande hektari mahemaad, 17% kogu põllumajandusmaast on mahe

26.04.16
2015. aasta lõpu seisuga oli Eestis 1629 mahetootjat, lisandus 226 uut. Kõige rohkem mahetootjaid oli Võrumaal – 196, enim mahemaad Saaremaal – 19 251 hektarit. Mahepõllumajandusmaad oli mahepõllumajanduse registri andmetel kokku 170 797 hektarit ehk ligi 17% kogu Eesti põllumajandusmaast. Eesti oli mahepõllumajandusmaa osakaalu poolest ELi riikide seas kolmandal kohal pärast Austriat ja Rootsit.

Valminud on uued tooted - Mahe Viiner ja Sardell

24.04.16
Järvamaal asuv Sir Loin OÜ on mahelihatoodete turul astunud järgmise sammu – valmis on saanud Mahe Viiner ja Sardell.

Ilmus mahepõllumajanduse leht nr 72

19.04.16
Uues mahepõllumajanduse lehes nr 72 saab pikemalt lugeda Eesti mahepõllumajandusest aastal 2015 ja uuringust „Mahedana müüdud toodangu osakaal mahepõllumajandustoodete toodangust Eestis 2014. aastal”.

Anna oma allkiri glüfosaadi vastu!

14.04.16
See pöördumine on suunatud Euroopa Komisjoni, tervishoiu ja toiduohutuse voliniku Vytenis Andriukaitise ja vastutavate liikmesriikide ministrite poole, kelle otsustada on, kas pikendada glüfosaadi kasutamist veel 15 aastaks.

Maheviljaturu staar on mahekaer

06.04.16
Täna, 6. aprillil Avinurmes toimunud Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja konverentsil Maheviljaturg 2016 esinenud Copenhagen Merchants maakler Indrek Aigro ütles, et kuigi teraviljahinnad on maailmas langustrendis suurte varude tõttu, siis maheteravili erineb sellest tendentsist – mahevilja nõudlus ja hind kasvavad.

Mahe-Eesti eestvedaja: Eestil on küllaga eeldusi saada maheriigiks

04.04.16
Enam kui neljandikul Eestimaast ehk kõikidelt RMK hallatavatelt maa-aladelt võib korjata ja toota mahesaadusi.

Millisel ettevõtlusel on maal perspektiivi?

31.03.16
Maaettevõtete turul käib võimas võitlus, kelle kaupa ostetakse ja teenust tarbitakse. Tavalise mahetootmise või turismiteenusega alustades tuleb mõelda mitu sammu ette, millega silma paista, sest toota ja pakkuda võib, kuid peab olema ka tarbijaid.

LaMuu: Eesti esimene ökojäätis on midagi muud kui lihtsalt jäätis

28.03.16
Juba kolmandat aastat saavad Eesti magusasõbrad jalutada selvehallis jäätiseriiuli juurde ning haarata sealt kaasa musta kuube rüütatud paki Eesti ökojäätist. Oma tiheduselt sarnaneb see pigem Itaalia kuulsa gelato'ga kui millegagi, mis Eesti suurtootjate liinilt pakendisse läheb. La Muud külmikust haarates on tunne, nagu tõstaks sangpommi: jäätist on palju, õhku vähe. Maitselt on ökojäätis sametine, tihe ja maitsetest pungil. Need tunded ajavad alguses sügavalt segadusse.

Kuidas parandada mulla omadusi ja turgutada mulla elustiku?

24.03.16
Veebruaris toimus Tartus Agri Partner OÜ infopäev "Tagasi juurte juurde", mis oli suunatud kõikidele tootjatele, kes soovivad oma taimekasvatuse efektiivsust tõsta läbi looduslike protsesside käivitamise mullas. Infopäeva oli kuulama tulnud sadakond maheviljelejat.