# #

Uudised

Marjapõõsaste istandikes pole võõrtööjõudu tarvis, sest tehika aitab

17.06.19
Marjakasvatusest on saanud arvestatav ettevõtlusvorm alternatiiviks neile, kes ei soovi ühel või teisel põhjusel tegeleda n-ö tavapõllundusega – marjadest saab valmistada väga erinevaid tooteid ja turg neile näib avarana.

Taimekaitseteadlane: lapsed ja rasedad peaksid sööma ainult mahevilju

14.06.19
Eesti Maaülikooli keskkonnasõbraliku taimekaitse emeriitprofessor Anne Luik selgitas Postimehele, et toidus leiduvate taimekaitsevahendite jäägid tekitavad nii hormonaaltalitluse kui ka närvisüsteemi häireid. Lapsed ja rasedad peaksid seetõttu tarbima tema hinnangul ainult mahetoitu.

Riigikontroll: Inimeste teavitamist toidus sisalduvate taimekaitsevahendite jääkidega seotud riskidest tuleks parandada

10.06.19
Riigikontroll on seisukohal, et kuigi taimkaitsevahendite piirnormide ületamisi leitakse taimses toidus üha vähem, tuleb Veterinaar- ja Toiduametil ning Maaeluministeeriumil parandada inimeste teavitamist toidus sisalduvate taimekaitsevahendite jääkidega seotud riskidest. Olgugi et Eestis süüakse väga palju taimset importtoitu, võetakse proove peamiselt kohalikust tava- ja mahetoidust, mis on aga võrreldes imporditud toiduga oluliselt puhtam, ning analüüsid ei peegelda seetõttu adekvaatselt üldpilti tegeliku taimse toidu ostukorvi kohta. Samuti esitatakse laborianalüüside tulemusi viisil, mis jätab toidust puhtama mulje.

Algas kandidaatide esitamine Parima mahetootja ja Parima mahetoote konkursile

06.06.19
Alates 5. juunist saab esitada kandidaate parima mahetootja ja -toote konkursile. Konkursile „Parim mahetootja 2019“ oodatakse kandidaate kuni 1. juulini ja konkursile „Parim mahetoode 2019“ kuni 12. augustini.

Mahestipendium 2019

21.05.19
Eesti Maaülikooli Mahekeskus kuulutab välja 2019. aasta stipendiumikonkursi mahepõllumajandust käsitlevate uurimustööde premeerimiseks.

Salvest tõi turule uued püreesupid, uude tootmisliini investeeriti enam kui pool miljonit eurot

19.05.19
Salvest investeeris enam kui pool miljonit eurot Tartu tootmises asuvasse tootmisliini, mida kasutatakse uue tootekategooria valmistamiseks ja innovaatilisse pakendisse pakendamiseks.

Mahetootjad kasvatavad eksporti

16.05.19
Tallinnas Eesti toidumessi „Sööma!” raames toimunud konverentsil „Vali mahetoit – hea sinule, hea loodusele!” räägiti toidutootmise keskkonnamõjust, mahetoidu kvaliteedist ja mõjust tervisele. Oma kogemusi ja tulevikuplaane jagasid maheettevõtted.

Mahepõllumajandus on säästva maakasutuse võtmetehnoloogia

15.05.19
Saksa teadlaste põhjalikus uuringus mahepõllumajanduse ökoloogilise ja sotsiaalse tulemuslikkuse kohta leiti, et seitsmest uuritud valdkonnast viies annab mahepõllumajandus parema tulemuse kui tavapõllumajandus.

Hekseldatud rohu võib jätta kokku kogumata

13.05.19
Maaeluministeeriumis on ette valmistamisel määruse „Otsetoetuste saamise üldised nõuded, ühtne pindalatoetus, kliima- ja keskkonnatoetus ning noore põllumajandustootja toetus“ muudatus, mille tulemusel ei pea hekseldatud niidet kokku koguma.

MAHEPÕLLUMAJANDUSLIKU TOOTMISEGA JÄTKAMISEKS TULEB PÕLLUMAJANDUSAMETILE ESITADA TAOTLUS HILJEMALT 17. JUUNIKS

13.05.19
Kõik ettevõttes kasutusel olevad põllud tuleb esitada Põllumajandusametile hiljemalt 17. juuniks. Pärast 17. juunit kasutusele võetud maad jäävad käesoleval aastal mittemahepõllumajanduslikuks.

Ilmunud on kogumik "Teaduselt mahepõllumajandusele 2019"

09.05.19
Neljandas eelretsenseeritud artiklite kogumikus "Teaduselt mahepõllumajandusele 2019" tutvustatakse aastatel 2017-2019 Eestis läbi viidud mahepõllumajandusealaste uuringute tulemusi.

Ambitsioonikas mahetootja pakub investorile närvide mängu

08.05.19
Mullu Balti börsi põhinimekirja lisatud Leedu mahetootja AUGA Groupi jaoks oli möödunud aasta raske, mis peegeldus ka aktsia hinnas. Analüütikute arvates on ettevõttel aga tohutult suur kasvupotentsiaal. Ärpäeva börsiuudised annavad ülevaate Baltikumi suurima maheettevõtte 2018. a majandustulemustest.

Homme, 3. mail toimub Tallinna Lauluväljakul konverents "Vali mahetoit – hea sinule, hea loodusele!"

02.05.19
Konverentsil räägitakse, miks on mahetootmine oluline nii meile kui ka keskkonnale. „Kvaliteediuuringud näitavad, et mahetoit sisaldab rohkem antioksüdante ja vajalikke rasvhappeid. Samuti saame mahetoitu eelistades hoiduda näiteks pestitsiidide ja antibiootikumide jääkidest. Seega toetab mahetoit meie tervist,“ kirjeldas välislektor prof. Ewa Rembialkowska, kes räägib mahetoidu kvaliteedist ja mõjust tervisele.

Idapartnerlusriigid arutasid mahepõllumajanduse arengu üle

30.04.19
25.‒26. aprillil toimus Euroopa Komisjoni idapartnerluspoliitika algatuse raames seminar mahepõllumajandusest. Seitsmendat maaeluteemalist kohtumist võõrustas Maaeluministeerium.

Mahetooted olid Eesti parima toiduaine konkursil võidukad

25.04.19
Eile toimunud Eesti Toiduainetööstuse aastakonverentsil kuulutati välja selle aasta parimad toiduained. Meil on väga hea meel, et kahekümne kuuest auhinnast koguni seitse läksid mahetoodetele!