# #

Uudised

Läänemere-sõbralikus põllumajandamises näitavad tänavu eeskuju lätlased

24.09.14
Maailma Looduse Fond (WWF) kuulutas eile Varssavis välja rahvusvahelise Läänemere-sõbraliku põllumajandustootja 2014, milleks osutus Mežacīruļi talu Lätis, mida peavad Juris Cīrulis ja Vija Cīrule. Eestit esindas üheksa riigi vahelisel konkursil kohaliku vooru võitja, mahetootja Aivar Pikkmets Mätiku talust.

Koksvere veskile annavad leiba pagarid ja terviseteadlikud tarbijad

20.09.14
Viljandimaal asuv Koksvere veski on sisuliselt ühemehefirma. Selle peremees Ants Tamme teeb peaaegu kõike ise – varub vilja, käib Ukrainast veskile varuosi ostmas, jahvatab, sõidutab kauba poodidesse laiali. Vaid pakkimisel võtab abikäsi lisaks.

Eesti toidutootjad kutsuvad väärtustama kohalikku toitu

18.09.14
Sügise jooksul viivad Eesti toidutootjate esindusorganisatsioonid läbi hulganisti teavituskampaaniaid, millega kutsuvad tarbijaid üles väärtustama kohalikku toitu. Kampaaniatega juhitakse tähelepanu Eesti toidu eripäradele ning kodumaise toidutoomise olulisusele.

Euroopa poliitikud: mahe on Euroopas kestliku põllumajanduse võtmesektor

18.09.14
Mahevaldkonna esindajad kogunesid möödunud nädalal Itaaliasse Barisse 8. Euroopa mahekongressile, et kohtuda Euroopa Komisjoni ja Parlamendi esindajatega ning arutada ELi mahetoidu ja -põllumajanduse võimalusi ning probleeme. Põhitähelepanu oli uuel maaelu arengukaval, Euroopa innovatsioonipartnerlusel ja ELi uuel mahemäärusel.

Parim mahetootja 2014 on Konju mõisa talu

14.09.14
Eesti parimaks mahetootjaks 2014 kuulutati 14. septembril Eesti Vabaõhumuuseumis toimunud leivapäeval Konju mõisa talu Ida-Virumaalt, mis tegeleb põhiliselt kitsepiimatoodete valmistamisega. Parimaks mahetooteks valiti Urvaste Külade Seltsi toodetav Urvaste kama.

Parim mahetootja ja mahetoode selguvad pühapäeval

11.09.14
Pühapäeval, 14. septembril toimuval leivapäeval Eesti Vabaõhumuuseumis selguvad konkursside „Parim mahetootja 2014“ ja „Parim mahetoode 2014“ võitjad.

Kuidas säästa mahevaarikad ussitamisest?

10.09.14
Selleks, et saada koduaiast mahedalt kasvatatud ussideta vaarikaid, on kõige kindlam kasvatada hilist sorti 'Polka', mis on hilisema õitsemisajaga ja annab saaki augustist kuni külmadeni, rääkis Eesti Maaülikooli emeriitprofessor Anne Luik ülikooli Mahekeskuses toimunud mahepärastlõunal.

Kitsetalu juustupallid valmivad käsitööna

09.09.14
Kaks ja pool aastat tagasi kitsejuustu valmistamisega algust teinud Konju mõisa talu kavatseb laiendada nii tootmist kui valikut.

Taimekaitsevahendite jäägid kogunevad organismi aastate jooksul

09.09.14
“Eesti toodangus olid umbrohutõrje ja taimekaitsevahendite jäägid ühes kolmandikus ja importtoodangus kahes kolmandikus,” rääkis Eesti Maaülikooli emeriitprofessor Anne Luik ülikooli Mahekeskuses toimunud mahepärastlõunal.

Rakvere mahepiiritus voolab Šveitsi

07.09.14
Sel nädalal läks Rakvere piiritusetehasest Šveitsi suunas teele esimene partii mahepiiritust. Estonian Spirit OÜ juhatuse liikme Sven Ivanovi sõnul on tegu esimese sammuga pikemaajalises koostöös.

Laupäeval saavad kõik huvilised Viljandimaal Tarvastus Säga-Aaviku mahetalus sibulaid puhastada

04.09.14
Laupäeval, 6. septembril kell 12.00-16:00 on võimalik kõigil huvilistel Säga-Aavikul näha, kuidas käib elu mahetalus, ning ise käed külge lüüa sibulapuhastamisel. Dagmar Hoder Tipu Looduskoolist avab huvilistele mänguliselt looduse rikkust. Kohal on Enn Onni Rohelise Maja kohvikust, kes räägib elust, mahetoidust ja heast kohvist. Päeva jooksul saab maitsta mahetoitu ning mahetooteid ka kaasa osta.

Mahepärastlõunal jagatakse nippe mahetoidu kasvatamiseks

03.09.14
Neljapäeval, 4. septembril algusega kell 15.00 toimub Eesti Maaülikooli Mahekeskuses mahepärastlõuna, kus tutvustatakse maaülikoolis läbiviidavaid katseid, samuti jagavad teadlased kasulikke nippe mahetoidu kasvatamiseks koduaias.

Kaks aastat mahedaid pagaritooteid

02.09.14
Puhta tooraine usku pagarikoda Pagar Võtaks on mahedaid pagaritooteid valmistanud juba ligi kaks aastat.

Jüri Ilves peab maheveiseid ning pakub mahesnäkki

31.08.14
Endine maadleja Jüri Ilves on rajanud Koeru valda Metsanurga peretalu ning ehitanud maheliha tootmise tsehhi, kus valmistatakse mahesnäkki Vinnukas

Mahetootmine - see on puhas toit ja elus muld

29.08.14
Laupäeval Peri Mahemõisas toimunud toidupäeval polnud kõne all üksnes mahetoidu kasulikkus, vaid ka mahetootmise üldine kasutegur, mis väljendub eelkõige mulla viljakuses ja ökoloogilise ta­sakaalu säilitamises.