# #

Uudised

Mahemesi on kallim, kuid puhtam

16.11.09
Tõnis ja Aili Taal Roelast on esimesed, kes läksid üle mahemesindusele. “Kui Eestis hakati mahetootmisest rääkima, siis jäi mulle silma soovitus, et ka mesilasi on võimalik mahedalt pidada ja mahemett toota,” meenutab Tõnis. Ta ütleb, et see oli mesinikule ahvatlevana tunduv uus väljakutse.

Mahetootmine on kümne aastaga kasvanud 25 korda

14.11.09
Suuresti tänu toetustele on mahepõllumajandusmaa pindala kasvanud kümne aasta taguselt 4000 hektarilt praeguse 102 000 hektarini. Eestis on 193 valda, mahetootmist ei toimu neist vaid 15s.

Suur osa Itaalia koolitoidust on mahe

13.11.09
Iga päev serveeritakse Itaalia koolides ja lasteaedades 3-aastastele kuni VI klassi õpilastele 4,3 miljonit toiduportsjonit. Keskmiselt 40% kogu selle toidu toorainest on mahe.

Vigala mahetoodetud ravimtaimi saab kogu Eestis

30.10.09
Vigala vallas Uuskaubi talus on väikeettevõtjad Sirje ja Hillar Aiaots juba 10 aastat kasvatanud ravimtaimi. Müüakse laatadel ning ravimite hulgimüügifirmade kaudu on nende taimi ja taimesegusid saadaval paljudes paikades kogu Eestis.

Terve Elu kalender 2010 koondab intervjuusid elujaatavate inimestega

29.10.09
Juba neljandat aastat järjest nägi ilmavalgust terviklikku maailmavaadet tutvustav kalendermärkmik Terve Elu. Seekordne kalender on isikukeskne ja iga kalendri nädal räägib loo ühest harmoonilisema elu poole püüdlejast. Algab ju terve ja jätkusuutlik elu meist enestest.

Juubelikonverents: Mahepõllumajandus – hea loodusele, hea sinule

28.10.09
Eesti Maaülikool ootab kõiki huvilisi Eesti mahepõllumajanduse 20. aastapäeva juubelikonverentsile „Mahepõllumajandus – hea loodusele, hea sinule“, mis toimub 10. novembril 2009 algusega kell 10.30 Tartus, Eesti Maaülikooli peahoone aulas (Kreutzwaldi 1A).

Haagissuvila mõõtu õunapress teeb Hiiumaal mahemahla

27.10.09
Hiiumaal Kassaris elav mahetootja Triinu Schneider sai PRIA-lt investeeringutoetuse, et osta Austriast õunapress, millega ettevõtlik naine hakkab tootma maheõunamahla.

Maherukkijahu müüginumbrid annavad märku uuest trendist

27.10.09
Elades maailmas, kus inimestel on üha kiirem ja nad mõtlevad aina vähem oma tervisele ja toitumisele, on rõõm kuulda, et kodune toidukultuur hakkab taas olulisemaks muutuma. Teade maherukkijahu müügi kahekordistumisest viimasel aastal annab märku uuest trendist.

Tallinna Toidumessil tutvustatakse mahetoitu

26.10.09
Tallinna Toidumessil 4.-5. novembrini esitlevad mahekaupa Eesti mahetöötlejad.

Maherukkijahu müük on viimase aastaga kahekordistunud

22.10.09
TÜ Eesti Mahe andmeil on viimase aasta jooksul maherukkijahu müük kasvanud kaks korda. 2008. aastal kasvatati mahedalt teravilja rohkem kui 11000 hektaril, 2009. aastal oli see pind juba üle 16000 hektari.

Tšehhi Vabariik: 2008. aastal osteti mahetooteid 52 miljoni euro eest

20.10.09
Tšehhid otsid eelmisel aastal jaevõrgust mahetoitu rohkem kui 52 mln euro eest. See on 18 miljonit eurot rohkem kui 2007. aastal.

Algas õiglase kaubanduse nädal

19.10.09
Sel nädalal toimub kõikides Põhjamaades, nende hulgas Eestis, õiglase kaubanduse nädal. Meie soov on muuta maailma ...iga ostuga.

Haridus- ja Kultuuriseltsi Läte projekti “Allikalt algab jõgi“ õpituba Ökoköök

12.10.09
Haridus- ja Kultuuriselts Läte viib projekti „Allikalt algab jõgi“ raames läbi tervisliku toitumise õpitoa „Ökoköök“. Profikokk ja puhta ökotoidu austaja Kaarina Naur räägib lähemalt ökoköögi põhimõtetest ning jagab nõuandeid igapäevaseks tervislikuks toiduvalmistamiseks. Osalejad saavad võimaluse „käe valgeks teha“ ja valmistada üheskoos tervislikku toitu. Õhtu viljaks on kuldne kõrvits.

Maaülikooli roheline nädal pakub avastamisrõõmu ka kokanduse poolelt

11.10.09
12.-16. oktoobril on Eesti Maaülikoolis rohelise ülikooli nädal. Eesmärgiks on tutvustada erinevaid võimalusi, kuidas maaülikool saaks ja võiks rohelisem olla.

Mahekonverentsi artiklikogumik on veebis kättesaadav

10.10.09
Baltimaade põllumajandusülikoolide eelretsenseeritav teadusajakiri "Agronomy Research" andis välja mahepõllumajandusuuringute eriväljande kahes köites.