# #

Uudised

Koplimäe Mahetalu pälvis tunnustuse kui kliimasõbralik ettevõte

08.11.16
Tänasel konverentsil „Toit ja kliimamuutus“ kuulutas Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus välja kliimasõbralikud ettevõtted, kelle tegevus aitab kliimat kaitsta ja kliimamuutusega kohaneda. Auhinna „Kliima sõber 2016“ pälvis Rimi Eesti ja Toidupanga kõrval ka Saaremaa maheettevõte Koplimäe Mahetalu, kus tegutsevad Marju ja Olev Müür.

Tatra ja lammaste kasvatamine nõuab hobusekannatust

07.11.16
Tõrvaaugu Mahe Talu on Rapla maakonnas asuv pereettevõte, kus tegeldakse nii mahetatra kui ka lammaste kasvatamisega.

Biomenu maheköök on tootmises oma niši leidnud

07.11.16
Suvel tootmisega alustanud ja praeguseks näiteks Kaubamaja, Solarise, Delice ja mitme väikepoe letile jõudnud Biomenu maheköök pani valmistoidu tootmises kokku kaks eripära: üksnes mahetooraine eelistamine ning toitumise erisoovidega (veganlus, laktoosivaba, gluteenivaba jne) arvestamine.

Tubli mahetalu sõltub toetustest

07.11.16
Kuigi läinud aastal Eesti parimaks mahetootjaks valitud Kopra Karjamõis pakub laia tootevalikut, mille järele on ka nõudlust, püsib ettevõte püsti peamiselt entusiasmil ja toetustel.

Hõbeda farmis peetakse mahedaid kitsi

31.10.16
Kadrina vallas elav perekond Lužkov ehitas 11 aastat tagasi endise Hõbeda mõisa maale maja ning jätsid linnaelu seljataha.

Eesti talumeiereidel on kokku ligi 100 erinevat juustusorti

27.10.16
Eile kaeti Ruunawere hotelli restoranis degusteerimislaud Talumeiereide Liidu juustumeistrite toodanguga. Laual oli üle 30 toote, alates pehmetest toorjuustudest kuni 4 aastat laagerdunud kõva kitsejuustuni. Talumeiereide juustuvalik on viimastel aastatel märkimisväärselt kasvanud, kokku on liikmetel pakkuda ligi 100 erinevat toodet.

Toitlustajate ökomärk soodustab mahetooraine kasutamist

21.10.16
Mahetoidusektoris tuleb tootmise arendamise kõrval senisest enam keskenduda mahetoodangu töötlemisele ja mahedana müümisele, leidsid täna Maaeluministeeriumis toimunud mahepõllumajanduse arengukava 2014–2020 hindamise seminaril osalenud mahetootjad ja eksperdid. Järgmisest aastast kasutusele võetav toitlustajate ökomärk lihtsustab mahetooraine kasutamisele viitamist ja soodustab mahetooraine kasutamist toitlustusettevõtetes.

FOTOD: Millises Eesti talus elab sada õnnelikku lehma? Vaata järele!

13.10.16
Viljandimaal asuv Pajumäe talule pandi algus mitu põlve tagasi. Praeguse peremehe Viljar Veidenbergi vanaonu osales Vabadussõjas, sai selle eest mõisa maadest ühe tükikese ja alustas talupidamisega.

Praakli Reediku mahetalu ootab sel laupäeval kõiki huvilisi külla

10.10.16
Laupäeval, 15. oktoobril kell 12 oodatakse külla kõiki huvilisi Saaremaal Paikülas asuvasse PRAAKLI REEDIKU MAHETALLU! Tule sügisvärvides Paikülla laupäeva nautima ja puhtast toidust osa saama!

Mahetooted müüvad Soomes hästi

06.10.16
Mahetoidu müük on Soomes tõusuteel. Eelmisel aastal kasvas jaemüük 12%, mida on oluliselt rohkem kui varem. Kõige rohkem on kasvanud puu- ja köögivilja müük.

Ilmus mahepõllumajanduse leht nr 74

05.10.16
Uues mahepõllumajanduse lehes nr 74 saab põhjalikumalt lugeda konkursside „Parima mahetootja“ ja „Parim mahetoode“ osalejatest ja tulemusest. Samuti saab ülevaate mahetootjate õppereisist Inglismaale ning maheturu arengute ülevaate Prantsusmaa, Suurbritannia ja Itaalia maheturu näidetel.

Tarbijateni jõuab järjest enam põnevaid kohalikke mahetooteid

30.09.16
Tänavuse mahetoodete konkursi korraldajatel oli põhjust rõõmustamiseks, kuna tarbijateni jõuavad mitmed väga põnevad mahetooted.

Kümnendiku Taani toiduturust annab mahetoit

29.09.16
Taanis on maheturg 2016. aasta esimese pooles kasvanud 18% ja nüüdseks moodustab mahetoit kogu toiduturust 9,9%, mis on kõrgeim protsent maailmas. Ka naaberriik Rootsi ei jää kaugele maha – sealne mahetoidu turuosa on 9%.

Mahedalt toodetakse nii õunasiidrit kui kanepiõli

29.09.16
Kui mahedalt majandatud põllumaa hulk on juba aastaid olnud muljetavaldav, siis nüüd jõuab tarbijateni järjest rohkem ka kohalikke ökotooteid.

Märjamaa Lihatööstus: mahetunnustus annab eeliseid

26.09.16
Raplamaal Märjamaa vallas asub Märjamaa Lihatööstus, mis alustas oma tegevust 2004. aastal. Alatest 2007. aastast on ettevõte mahetunnustatud, olles seega üks Eesti esimestest mahetunnustatud liha käitlejatest.