# #

Uudised

Hiiumaal saab uuesti loomi tappa

02.11.12
Pärast 20 aastat on saarel jälle ametlik koht loomade veristamiseks. Plaan on sinna ka mandrilt loomi vedama hakata.

Mahetootjate nõuandevajadus kasvab

31.10.12
Lähiaastatel suureneb nõuandevajadus mahesektoris ning enim vajatakse turustamise ning taime- ja loomakasvatusalast nõustamist, selgus täna Põllumajandusministeeriumis tutvustatud uuringust "Mahepõllumajandusliku tootmise toetuse taotlejate nõustamisvajadus".

Hiiumaal hakatakse taas liha töötlema

30.10.12
Täna kell 11.00 avatakse Hiiumaal pärast 20 aastast pausi esimene lihatöötlemisvõimalus.

Evelin Ilves: Milaano koolitoidu null-kilomeetri põhimõte on muljetavaldav

30.10.12
Evelin Ilves külastas Milaanos kahte munitsipaalkooli ning nimetas muljetavaldavaks, kuidas seal toimub puudega laste lõimimine tervete eakaaslastega ning kuidas on korraldatud kooliõpilaste tervislik toitlustamine.

Mahetoidu pooldajad propageerivad koolides tervislikku toitu

18.10.12
Eestis on vähe koole ja lasteaedu, mille kasvandikud saavad oma igapäevast leiba mahetootjalt, mahetoidu pooldajad tahaksid aga koolitoidu kvaliteedi tõstmisel järgmist sammu astuda.

“Maahommik” tuuritas ringi looduslähedase eluviisiga peredes

18.10.12
Mõni päev tagasi, esmaspäeval käis ETV “Maahommiku” võttegrupp külas Saaremaa keskmise suurusega piimatalunikul ja ühe väikeloomapidaja juures. Põigati sisse ka linnas asuvasse Saarte Sahvri öko- ja kohaliku kauba poodi, kust kiirustati edasi Sõrve osa saama ühe fantastilise pere tegemistest. Pere, kes asustas aastakümneid tühjana seisnud küla taas inimeste, loomade ja ettevõtlusega.

Ants Uustalu õpetab Rosma koolis mahetoitu valmistama

17.10.12
Põlva külje all Rosma koolis korraldatakse täna, 17. oktoobril mahetoidu päev, kus Ööbiku gastronoomiatalu kokk Ants Uustalu ja kondiiter Kertu Lukas õpetavad koolilapsi ning huvilisi vanemaid mahetoitu valmistama. Johannese Kool ja Lasteaed Rosmal viib mahetoidu päeva läbi koostöös Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskusega, et tõsta õpilaste, õpetajate ja vanemate teadlikkust mahetoidu eelistest.

Konverents "Mahepõllumajanduse arengusuunad - teaduselt mahepõllumajandusele"

17.10.12
Eesti Maaülikooli Mahekeskus korraldab 8. novembril Tartus konverentsi "Mahepõllumajanduse arengusuunad - teaduselt mahepõllumajandusele". Oodatud on mahetootjad, -töötlejad, nõustajad, teadlased ja teised mahetoiduhuvilised.

Koit Kull on Saaremaa suurim lambakasvataja

14.10.12
Saaremaa Ökoküla ASi tegevjuht Koit Kull kasvatab rannaaladel ja Vilsandil 1600 lammast, hooldades rannakarja­maid ja kasutades lambakasvatuses uusimat tehnoloogiat.

A Le Coq lõpetab maheõlle tootmise

10.10.12
A Le Coq lõpetab veebruaris turule toodud Eesti esimese maheõlle Organicu tootmise.

Eksperdid võtavad Tallinnas luubi alla toidu tootmise keskkonnamõjud

09.10.12
Homme, 10. oktoobril toimub Tallinnas rahvusvaheline seminar „Toidu keskkonnamõjud: andmetest teadlikkuseni“ (Footprints of Food: from data to awareness), mis tõstab fookusesse toidu tootmise mõjud keskkonnale.

Mahepõllumajanduse laialdasemad kasutegurid

08.10.12
Põhja-Ameerika ja Kanada teadusuuringute põhjal koostatud ligi 160 allikal põhinevas ülevaates “Organic Farming for Health and Prosperity” võetakse kokku mahepõllumajanduse mõju inimeste tervisele ja keskkonnale. Sageli jäetakse tähelepanuta, et mahepõllumajandus ei seisne ainult kemikaalide vältimises, siin on terve rida praktikaid, mida tavapõllumajanduses tihti või mitte kunagi ei rakendata ning mis annavad keskkonnale ja ühiskonnale positiivseid tulemusi.

Eesti 2012. aasta rohemajanduse edendajad on ABB, Pajumäe talu ja Riigimetsa Majandamise Keskus

03.10.12
Säästva Eesti Instituut tunnustas esmakordselt Eesti rohemajanduse edendajaid. Auhinnad anti rohemajanduse edendamise eest eraettevõtete kategoorias AS-ile ABB, väikeettevõtete kategoorias Pajumäe talule ja riigi osalusega ettevõtete kategoorias Riigimetsa Majandamise Keskusele. Tegemist on uue auhinnaga, mis tunnustab neid ettevõtteid, kes rakendavad oma tootmistegevuses ja ärijuhtimises keskkonnahoidlikke ja ühiskondlikult vastutustundlikke põhimõtteid. Auhinna eesmärk on teadvustada rohemajanduse tähtsust nii ettevõtjate seas kui ka Eesti ühiskonnas laiemalt.

Omakasvatatud puu- ja köögivili koolisööklasse – kas tohib?

03.10.12
Sügis on saabunud ja aedades, põldudel saak valminud. See tähendab, et taaskord tõstatub teema, mida tohib ja mida ei tohi teha oma üle jäänud aia- või põllusaadustega, seda just toidule kehtestatud nõuete aspektist.

Kalamatsi talumeierei – Eesti parima mahetoote kodu

30.09.12
Kalamatsit, vana hiiepaika Järvamaal, mainis juba Läti Henrik oma «Liivimaa kroonikas». Nüüd tehakse seal väikeses talumeiereis Eesti parimat mahetoodet, kitsepiima toorjuustu soolvees.