# #

Uudised

Mahetoodete tulevik: tootja kaubamärgid või kaupluse omamärgitooted?

15.11.11
Järjest rohkem arutatakse selle üle, kuidas peaks mahetoidutööstus tulevikus arenema - kas toodete müügiks kasutada tootjate kaubamärke või kaupluste omamärgitooteid? Mahetööstus on valdavalt olnud üles ehitatud tootjate kaubamärkidele, kuid suurte kaubanduskettide omamärgitooted on järjest rohkem võimu võtmas. Hiljutine uuring Suurbritannias näitas, et kaubanduskettide omamärgitoodete müüginumbrite kasv on võrreldes muude mahetoodetega praegu turul suurim.

Mahetoodang hakkab jõudma ka piiri taha

11.11.11
Kõige edukamalt on meie mahetootjad välisturule jõudnud oma liha ja teraviljaga, muule toodangule alles otsitakse võimalusi.

Mahetoit on tavatoidust mitmes osas tervislikum

11.11.11
Maaülikooli teadlased analüüsisid läbi tohutu hulga mahe- ja tavatoidu uuringuid ning mahetoidu plussid jäid peale. Kõige rohkem on uuritud köögi- ja puuvilju. Enamik uuringuid näitas, et mahedalt kasvatatud viljades on rohkem C-vitamiini ja polüfenoole. Need on bioaktiivsed ained, mis tugevdavad imuunsüsteemi ja aitavad ära hoida vähi teket.

Rosmal tehakse koolitoidurevolutsiooni

11.11.11
Johannese kool ja lasteaed Põlva külje all Rosmal on ühed vähestest Eestis, kus lastele antakse lõunaks kohalikust toormest tehtud mahetoitu. Waldorfi pedagoogikat viljeleva Johannese koolis õppiva 45 lapse lõunamenüüsse kuuluvad näiteks tatrapuder külma hapukurgi-koorekastmega, täisteramakaronid kalakastmega, suvikõrvitsakook ja mustarõikasalat.

Võrumaale kavandatakse mahepiirkonda

05.11.11
Kagu-Eesti põllumajandustootjad arutasid täna piirkonna mahedaks muutmist, et hoida kohalikku loodust ning luua kunstlikest väetistest puhta toote näol põllumeestele konkurentsieelis.

Seeder: meie toidulauale peab jõudma rohkem mahetoitu

04.11.11
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder rõhutas täna Võrumaal Nursis toimuval konverentsil, et vaatamata mahesaaduste populaarsusele tarbijate seas, on jätkuvalt takistuseks mahetöötlemise mahajäämus.

26.-27. oktoobril toimub Kopenhaagenis konverents „Puhta Läänemere dieet“

23.10.11
Konverents toimub projekti BERAS Implementation raames ja selle peamiseks eesmärgiks on arutleda võimaluste üle, kuidas mahetoidu tarbimisega aidata kaasa Läänemere kaitsele. Keskendutakse tarbijapoolsele nõudlusele ning Ühtse Põllumajanduspoliitika rollile olukorra mõjutamisel.

Tuleval aastal saab 35 poodi endale mahepiimaautomaadi

22.10.11
Eesti suuremate linnade kaubanduskeskustes hakkavad lisaks postipaki- ja pangaautomaatidele seisma toidupoodides ka mahepiimaautomaadid - selline on tulundusühistu Eesti Mahe ja talupidajate keskliidu ühine plaan.

Kagu-Eesti rõhub nüüdsest ühisele mahepiirkonnale

14.10.11
Mõttetu rivaalitsemise asemel asuvad Kagu-Eesti maakonnad tegema koostööd, tuues ühise trumbina välja mahepiirkonna. Teisipäeval Põlvas kohtunud Põlva, Võru ja Valga maavalitsuse arenguosakondade esindajad külastasid esmalt Johannese kooli ja leidsid nii seal kui ka järgnenud arupidamisel, et kolmel maakonnal on eeldusi eristuda ülejäänud Eestist mahepiirkonnana.

Teavituskampaania "Hea märgiga kaup. Öko"

13.10.11
Eesti Biodünaamika Ühing koos Eesti mahetootjatega alustavad oktoobris teavitust "Hea märgiga kaup. Öko", mille eesmärgiks on tõsta eestimaalaste huvi ja teadlikkust mahemärgist ja mahetoodetest.

Konverents "Tervislik toit ja selle tootmise perspektiivid"

09.10.11
4. novembril toimub Võrumaal Nursis mahekonverents "Tervislik toit ja selle tootmise perspektiivid". Konverentsil püütakse leida vastuseid mahetootmise kõige põletavamatele küsimustele, aidatakse leida maheideedele kaasamõtlejaid ning jagatakse praktilisi nõuandeid mahetootmise valdkonnas.

Mahestipendiumi stipendaadid on selgunud

03.10.11
30. septembril kuulutati Eesti Maaülikooli akadeemilisel aktusel välja Eesti Maaülikooli Mahekeskuse mahestipendium 2011 laureaadid.

Alt-Lauri talu kutsub laupäeval kapsapäevale

28.09.11
Võrumaal Rõuge vallas asuv Alt-Lauri mahetalu kutsub laupäeval, 1. oktoobril kõiki huvilisi kapsapäevale.

Mahepiimatootmine nõuab enam teadmisi kui tavatootmine

27.09.11
Kuna mahepõllumajanduse ja sealhulgas mahepiima tootmise reeglid, põhimõtted ja võimalused on veel välja kujunemas, tekitab antud temaatika kindlasti palju küsimusi ja diskussioone. Üks on aga ilmne, üksnes talupoja tarkuse ja loogikaga siin läbi ei saa.

Maheveiseliha tootjad on leidnud tee välisturule

26.09.11
Läänemaal Kõmsil kogunenud mahetootjad, kes pidasid lisaks seminarile ka kohaliku toidu pidu, tunnevad rõõmu ekspordivõimaluste laienemise üle.