# #

Uudised

Anne Luik: looduse ja inimeste tervise säästmise nimel on mahetoetuste jätkumine ülioluline

19.11.20
Taimekaitsevahendite ehk pestitsiidide väljatöötamine on pikk ja kallis protsess. Kuigi enne turule jõudmist uuritakse laboratooriumis, kas ja kuidas nad erinevatele organismidele mõjuvad, selgub lõplik tõde siiski alles looduses.

Mahetootjad: küsimus on, kas jääme ellu või mitte

17.11.20
22% kogu Eesti põllumaast on mahe ning eelmiste aastate jooksul on mahemaa kasv olnud stabiilne. Eesti on Euroopas selle näitajaga esikolmikus. Kahjuks on tänaseks jõutud olukorda, kus isegi praegust mahemaad on keeruline säilitada. Maheteraviljakasvatajad tegid pöördumise, millele vastuses ootavad riigi nägemust mahetootmise tuleviku osas.

Euroliidu rohepööre võib vähendada mahetootmist Eestis

13.11.20
Kogu Euroopa Liidus hakkab peagi kehtima mitu uut strateegiat, mille eesmärk on põllumajanduse keskkonnamõju vähendada. Eestis võib aga tulemus olla vastupidine.

Kolmandik EL-i raha kulub poliitikale, mille tõttu kaovad linnud, taimed ja putukad

11.11.20
Eesti põllulindude arvukus on 1980. aastatest saadik umbes poole võrra kahanenud. Selles on suuresti süüdi poliitika, mida Euroopas kiivalt kaitstakse.

Euroopa Komisjon valmistab ette uusi algatusi mahepõllumajandussektori edendamiseks

19.10.20
Euroopa Komisjon on algatanud mahepõllumajanduse kavandatava tegevuskava kohta avaliku konsultatsiooni, mille eesmärk on koguda kodanikelt, riiklikelt ametiasutustelt ja asjaomastelt sidusrühmadelt tagasisidet esialgse tegevuskava kohta. Küsimustikku saab veebis täita kuni 27. novembrini.

Lepaniidi talus tehakse lambakintsust viiulit

15.10.20
Hiiumaa lõunaosas Ristivälja külas asuvas Lepaniidi mahetalus kasvatatud lammastest saab liha ja villa. Kuid hoopis erilisem on, et lambakintsust valmib traditsiooniline Hiiu viiul.

Parimaid mahetootjaid ühendab soov loodust säästa

12.10.20
Traditsiooniliselt külastasid mahetootmise asjatundjad suve lõpus mahetootjaid, kelle seast valida parim. Maa Elu tegi kolmepäevase reisi kaasa.

Riigikohus: PRIA registriandmeid usaldanud põllumehelt ei või toetust tagasi nõuda

06.10.20
Riigikohtu halduskolleegium selgitas lahendis, et nõutava hoolsusega tegutsenud karjakasvataja ei vastuta Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) poolt registrisse kantud andmete õigsuse eest.

Margus Lille: ka kõverad porgandid müüme maha

06.10.20
29. septembril, tähistati esimest rahvusvahelist toidukao ja toidujäätmete teadlikkuse päeva. Sel puhul arutlesid konverentsil „Lõpp toiduraiskamisele!“ nii erinevad riigi- kui eraasutused ja organisatsioonid.

Tartu ootab koolitoidu pakkujatelt suuremat mahetooraine kasutamist ja keskkonnasäästlikku majandamist

28.09.20
Tartu linna koolide ja lasteaedade toitlustajatelt oodatakse suuremas mahus mahetooraine kasutamist ja eelistatakse keskkonnasäästlikumaid põhimõtteid järgivaid toitlustajaid.

Mahetootjate tume tulevik

25.09.20
24. septembril 2020 Järvamaal Mäos toimunud Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja mahetoimkonna koosolekul arutati mahetootmise arenguid Euroopa roheleppe eesmärkide ja ettevalmistamisel oleva Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika uue perioodi strateegiakava 2021 – 2027 valguses.

Eesti mahetootja teenis kõrgeima tunnustuse maailma kõige usaldusväärsemal toidu- ja joogikonkursil

24.09.20
Esimese Eesti tootjana teenis Piesta Kuusikaru talu maailma kõige usaldusväärsemal toidu- ja joogikonkursil Great Taste kõrgeima auhinna. 3-tärni vääriliseks tunnistati Piesta õunastroop, mis on ka Eesti gurmaanide lemmik

Võru maakonna omavalitsused leppisid kokku mahetooraine osakaalu suurendamises haridusasutustes

19.09.20
Võru maakonna omavalitsused, SA Võrumaa Arenduskeskus ja MTÜ Setomaa Liit sõlmisid täna hea tahte kokkulepe kohaliku, tervisliku ning maheda toidu ja tooraine suuremaks kasutamiseks Võru maakonna haridusasutustes. Eesmärk seati, et aastaks 2024 on Võru maakonna omavalitsuste haridusasutustes pakutavas toidus mahetooraine vähemalt 20 protsendi ulatuses.

Restoran Von Krahli Aed sai toitlustuse ökomärgise

10.09.20
Restoran Von Krahli Aed, milles on mahetoorainet osaliselt kasutatud tegutsemise algusest – juba 15 aastat, sai toitlustuse ökomärgise. Von Krahli Aed on ainuke toitlustuse ökomärgist omav à la carte restoran Tallinnas.

Konkurss AASTA PÕLLUMEES | Karin Tiit töötas taluköögis välja tervislikud kanepitooted

08.09.20
Tammejuure mahetalu peretütar Karin Tiit pälvis omatoodetud kanepiõliga parima mahetoote tiitli ja ekspordib nüüd kanepitooteid ka välismaale.