# #

Uudised

Kümnendiku Taani toiduturust annab mahetoit

29.09.16
Taanis on maheturg 2016. aasta esimese pooles kasvanud 18% ja nüüdseks moodustab mahetoit kogu toiduturust 9,9%, mis on kõrgeim protsent maailmas. Ka naaberriik Rootsi ei jää kaugele maha – sealne mahetoidu turuosa on 9%.

Mahedalt toodetakse nii õunasiidrit kui kanepiõli

29.09.16
Kui mahedalt majandatud põllumaa hulk on juba aastaid olnud muljetavaldav, siis nüüd jõuab tarbijateni järjest rohkem ka kohalikke ökotooteid.

Märjamaa Lihatööstus: mahetunnustus annab eeliseid

26.09.16
Raplamaal Märjamaa vallas asub Märjamaa Lihatööstus, mis alustas oma tegevust 2004. aastal. Alatest 2007. aastast on ettevõte mahetunnustatud, olles seega üks Eesti esimestest mahetunnustatud liha käitlejatest.

GMOde kasvatamine toob kaasa suure keskkonnakahju

23.09.16
GMO-kultuuride kasutuselevõtt on küll vähendanud putukatõrjevahendite kasutamist, kuid suurenenud on umbrohutõrjevahendite kasutamine, mis toob kaasa tõsise keskkonnakahju – sellisele järeldusele jõuti mitme USA ülikooli ühisuuringus.

Ilmunud on uus edulugude trükis "Märka keskkonnahoidlikku põllumajandust!"

22.09.16
Looduslik elurikkus, mullakaitse, veekaitse, ohustatud liigid, maastikud - kuidas on nende märksõnadega seotud Eesti maaelu arengukava? Edulugude trükises on ka mitmed mahetootjad: Pajusi ABF, Sepa Mahetalu, Kaarli talu, Mätiku talu, MT Vormsi, Koplimäe Mahe talu, OÜ FIO, Pajumäe Piim OÜ.

Pärnumaa mahetalu sai tunnustuse osaliseks

18.09.16
Täna selgus Eesti vabaõhumuuseumis konkursi "Parim mahetootja 2016" võitja. Teise koha saavutas Pärnumaal tegutsev Mätiku mahetalu.

Parim mahetootja 2016 on BioMari OÜ

18.09.16
Eesti parim mahetootja 2016 on OÜ BioMari Tartumaalt, mis tegeleb nii marjakasvatuse kui ka toodangu töötlemisega. Parim mahetoode 2016 on Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalu OÜ toodetud „Ökosiider Vintage 2015“ Brut.

Vabaõhumuuseumis ootab mahetoiduõu külastajaid

17.09.16
Pühapäeval, 18. septembril Vabaõhumuuseumi leivapäeval pakuvad traditsiooniks saanud maheõuel oma toodangut Eesti mahetootjad ja –töötlejad. Kell 12-13 on laada külastajatel võimalus valida oma lemmik rohkem kui 20 mahetoote hulgast.

Noorkõiv: Veised võib ju kaotada, kuid metaaniprobleem sellest ei vähene

16.09.16
Hiljuti “Maamajanduses” ilmunud artiklis arutles Maaülikooli teadlane Marko Kass teemal, et mida küll peale hakata veiste igavese nn metaaniprobleemiga – kas aitaks asja kontrolli alla saada “lehmapeerumaks” või tuleks leida veistele sööt, millega gaase vähem tekiks. MTÜ Liivimaa Lihaveis juhataja Katrin Noorkõiv leiab, et mahedatel rohumaadel kosuvate veiste süüdistamine keskkonnasaastamises on vildakas ja lühinägelik.

Herbaatika kool alustab oktoobris uut õppeaastat

16.09.16
Eesti esimene taimetarkuse kool alustab oktoobris 2017 oma neljandat õppeaastat. Sellest aastast töötab kool nime all: Herbaatika ja Holistilise Fütoteraapia Kool.

EESTI TOIDU KUU: Parim mahetootja ja mahetoode selguvad pühapäeval

15.09.16
Pühapäeval, 18. septembril toimuval leivapäeval Eesti Vabaõhumuuseumis selguvad konkursside „Parim mahetootja 2016“ ja „Parim mahetoode 2016“ võitjad. Konkursi eesmärk on innustada maheettevõtjaid ning edendada mahepõllumajandust.

Sügisene mahetoidu laat Haaberstis

13.09.16
24. septembril olete oodatud osalema Haabersti Rimi (Haabersti 1) juures toimuvale mahetoidu laadale. Pakutakse värsket köögi- ja puuvilja, leiba ja muid pagaritooteid, mett, hoidiseid, kanepitooteid, tervislikke maiustusi jm huvitavat.

Toitlustajate ökomärk lihtsustab mahetooraine kasutamisele viitamist

08.09.16
Vabariigi Valitsus kiitis heaks mahepõllumajanduse seaduse muudatused, millega võetakse kasutusele spetsiaalselt toitlustajatele mõeldud ökomärk mahetooraine kasutamisele viitamiseks. Ökomärgiga luuakse toitlustajatele lihtsustatud võimalus tarbijate teavitamiseks, et soodustada mahetooraine kasutamist toitlustusettevõtetes.

Eesti mahelihapealinn on Märjamaa

01.09.16
Põhiline vahe mahe- ja tavaliha vahel on see, et esimese puhul on liha päritolu 100 protsenti jälgitav ning seda eelistavad inimesed, kes tahavad vältida toitu, kus võib olla teatud kemikaalide, ravimite või toidulisandite jääke, mille puhul ei saa kindel olla, et need on tervisele ohutud.

Miks on maheviljakasvatajate lemmik spelta parem kui tavaline nisu?

01.09.16
Spelta on üks nisu sorte, mille toiteväärtus on kuni kaks korda suurem kui teistel nisusortidel. Speltanisu teras on kõik kasulikud ained jagunenud ühtlasemalt kui kultuurnisu omas. Seega on kooritud teradest speltajahu peaaegu võrdne tavanisu täisterajahuga. Speltanisu on viimasel ajal üha enam nõutud, sest sisaldab rohkelt vitamiine ning mineraale.