# #

Uudised

Kuidas mahetootmises head saaki saada

26.04.16
Aasta-aastalt laieneb nii Eestis kui mujal maailmas mahetootmine ning otsitakse alternatiive tavapärastele tehnoloogiatele. Viimastel aastatel on tehtud ka katseid maheviljeluse tootlikkuse suurendamiseks.

Eestis on üle 170 tuhande hektari mahemaad, 17% kogu põllumajandusmaast on mahe

26.04.16
2015. aasta lõpu seisuga oli Eestis 1629 mahetootjat, lisandus 226 uut. Kõige rohkem mahetootjaid oli Võrumaal – 196, enim mahemaad Saaremaal – 19 251 hektarit. Mahepõllumajandusmaad oli mahepõllumajanduse registri andmetel kokku 170 797 hektarit ehk ligi 17% kogu Eesti põllumajandusmaast. Eesti oli mahepõllumajandusmaa osakaalu poolest ELi riikide seas kolmandal kohal pärast Austriat ja Rootsit.

Valminud on uued tooted - Mahe Viiner ja Sardell

24.04.16
Järvamaal asuv Sir Loin OÜ on mahelihatoodete turul astunud järgmise sammu – valmis on saanud Mahe Viiner ja Sardell.

Ilmus mahepõllumajanduse leht nr 72

19.04.16
Uues mahepõllumajanduse lehes nr 72 saab pikemalt lugeda Eesti mahepõllumajandusest aastal 2015 ja uuringust „Mahedana müüdud toodangu osakaal mahepõllumajandustoodete toodangust Eestis 2014. aastal”.

Anna oma allkiri glüfosaadi vastu!

14.04.16
See pöördumine on suunatud Euroopa Komisjoni, tervishoiu ja toiduohutuse voliniku Vytenis Andriukaitise ja vastutavate liikmesriikide ministrite poole, kelle otsustada on, kas pikendada glüfosaadi kasutamist veel 15 aastaks.

Maheviljaturu staar on mahekaer

06.04.16
Täna, 6. aprillil Avinurmes toimunud Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja konverentsil Maheviljaturg 2016 esinenud Copenhagen Merchants maakler Indrek Aigro ütles, et kuigi teraviljahinnad on maailmas langustrendis suurte varude tõttu, siis maheteravili erineb sellest tendentsist – mahevilja nõudlus ja hind kasvavad.

Mahe-Eesti eestvedaja: Eestil on küllaga eeldusi saada maheriigiks

04.04.16
Enam kui neljandikul Eestimaast ehk kõikidelt RMK hallatavatelt maa-aladelt võib korjata ja toota mahesaadusi.

Millisel ettevõtlusel on maal perspektiivi?

31.03.16
Maaettevõtete turul käib võimas võitlus, kelle kaupa ostetakse ja teenust tarbitakse. Tavalise mahetootmise või turismiteenusega alustades tuleb mõelda mitu sammu ette, millega silma paista, sest toota ja pakkuda võib, kuid peab olema ka tarbijaid.

LaMuu: Eesti esimene ökojäätis on midagi muud kui lihtsalt jäätis

28.03.16
Juba kolmandat aastat saavad Eesti magusasõbrad jalutada selvehallis jäätiseriiuli juurde ning haarata sealt kaasa musta kuube rüütatud paki Eesti ökojäätist. Oma tiheduselt sarnaneb see pigem Itaalia kuulsa gelato'ga kui millegagi, mis Eesti suurtootjate liinilt pakendisse läheb. La Muud külmikust haarates on tunne, nagu tõstaks sangpommi: jäätist on palju, õhku vähe. Maitselt on ökojäätis sametine, tihe ja maitsetest pungil. Need tunded ajavad alguses sügavalt segadusse.

Kuidas parandada mulla omadusi ja turgutada mulla elustiku?

24.03.16
Veebruaris toimus Tartus Agri Partner OÜ infopäev "Tagasi juurte juurde", mis oli suunatud kõikidele tootjatele, kes soovivad oma taimekasvatuse efektiivsust tõsta läbi looduslike protsesside käivitamise mullas. Infopäeva oli kuulama tulnud sadakond maheviljelejat.

Piimaautomaadid vedasid TÜ Eesti Mahe pankrotti

10.03.16
Neli aastat tagasi suure tähelepanuga käima lükatud mahepiima pakkuvate automaatide lugu lõppes kurvalt – 1. märtsil anti sisse tulundusühistu pankrotiavaldus.

Mahetootmine kinnitab maailmas üha kindlamalt kanda: India provints on 100% mahe

10.03.16
Sikkim - väike India provints, mis asub Himaalaja mäestikus Bhutani ja Nepali vahel, võttis 2003. aastal suuna, et saada täielkult mahepõllundusega haldusüksuseks. Nüüd, 13 aastat hiljem on see unelm ja soov täitunud - Sikkim on rakendanud 100%liselt mahepõllundusliku tootmise tehnoloogia.

Hiiumaa maheliha rühib Eesti turule

04.03.16
OÜ Hiiumaa Lihatööstus on kolm aastat teinud tööd, et kohalik maheliha saaks tuntuks nii tavatarbijate kui tippkokkade seas.

Uuring: maheliha sisaldab 50% rohkem kasulikke rasvhappeid kui tavaliha

19.02.16
Suurbritannia ajakiri British Journal of Nutrition avaldas seni kõige ajakohasematel andmetel põhineva mahe- ja tavatoidu toiteväärtust analüüsiva uuringu tulemused, mille järgi sisaldab maheliha ligikaudu 50% enam asendamatuid polüküllastumata ja oomega-3-rasvhappeid ning vähem küllastunud rasvhappeid (müristiinhape ja palmitiinhape). Uuringu järgi on mahelihas ka madalam oomega-6- ja oomega-3-rasvhapete suhe. Samuti on mahepiimas rohkem oomega-3-rasvhappeid.

Doktoritöö: talvised vahekultuurid parandavad mulda

15.02.16
11. veebruaril kaitses Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi doktorant Diego Sanchez de Cima oma väitekirja „Vahekultuuride ja väetamise mõju mulla omadustele külvikorrakatses “ filosoofiadoktori kraadi taotlemiseks mullateaduse erialal.