# #

Uudised

Eesti Maaülikoolis algab uus maheloomakasvatuse kursus

06.10.14
Eesti Maaülikoolis algab 7. oktoobril uus maheloomakasvatuse kursus, kus osaleb 20 inimest.

20 aastat Vändra Ökopagari leiba

06.10.14
2. oktoobril tähistas Vändra Ökopagar oma tegevuse 20. aastat ja avas samal päeval piduliku lindi lõikamisega uue leivatootmise tsehhi, mille maksumuseks kujunes paar miljonit eurot.

Toortatar maitseb hea nii pudrus kui smuutis

02.10.14
Kui harjumuspäraselt on tatar pruuni värvi, siis toortatar näeb välja roheline. Tegemist on siiski sama taimega, kuid toortatra puhul on kestad eemaldatud kuivkoorimisega ehk tatart ei ole kuumutatud. Tänu sellele on toortatras säilinud rohkem kasulikke aineid ja elujõudu.

Taimekaitsevahendite jäägid kahjustavad tervist

30.09.14
Meie terviseseisund sõltub suurel määral toidust. Selleks, et olla terve, peab sööma kvaliteetset ja ohutut toitu. Tänapäeva intensiivpõllumajanduses hävitatakse umbrohte, taimehaigusi ja -kahjureid suure hulga erinevate sünteetiliste taimekaitsevahendite ehk pestitsiididega. Paraku aga võivad nende kemikaalide jäägid jääda taimedesse ning sattuda toidulauale ja lõpuks meie organismi.

Toetage vahva lasteraamatu "Karli ja Linda lood" valmimist!

28.09.14
Raamatust leiab lugusid lastest, loomadest ja söögitegemisest. Raamat pakub ka lihtsaid retsepte, mille järgi laps saab iseseisvalt või koos vanematega sööke valmistada. Autoriks on mahemaiustuste valmistaja Katrin Seppa-Silmere.

Maaülikoolis pakutakse taas mahetoitu

25.09.14
22. septembrist saab Eesti Maaülikooli peahoone kohvikust terve sügissemestri vältel osta mahetoitu. 24. septembril toimus kõrgkoolis roheline filmiõhtu, kus vaadati filmi „Tume šokolaad“.

Läänemere-sõbralikus põllumajandamises näitavad tänavu eeskuju lätlased

24.09.14
Maailma Looduse Fond (WWF) kuulutas eile Varssavis välja rahvusvahelise Läänemere-sõbraliku põllumajandustootja 2014, milleks osutus Mežacīruļi talu Lätis, mida peavad Juris Cīrulis ja Vija Cīrule. Eestit esindas üheksa riigi vahelisel konkursil kohaliku vooru võitja, mahetootja Aivar Pikkmets Mätiku talust.

Koksvere veskile annavad leiba pagarid ja terviseteadlikud tarbijad

20.09.14
Viljandimaal asuv Koksvere veski on sisuliselt ühemehefirma. Selle peremees Ants Tamme teeb peaaegu kõike ise – varub vilja, käib Ukrainast veskile varuosi ostmas, jahvatab, sõidutab kauba poodidesse laiali. Vaid pakkimisel võtab abikäsi lisaks.

Eesti toidutootjad kutsuvad väärtustama kohalikku toitu

18.09.14
Sügise jooksul viivad Eesti toidutootjate esindusorganisatsioonid läbi hulganisti teavituskampaaniaid, millega kutsuvad tarbijaid üles väärtustama kohalikku toitu. Kampaaniatega juhitakse tähelepanu Eesti toidu eripäradele ning kodumaise toidutoomise olulisusele.

Euroopa poliitikud: mahe on Euroopas kestliku põllumajanduse võtmesektor

18.09.14
Mahevaldkonna esindajad kogunesid möödunud nädalal Itaaliasse Barisse 8. Euroopa mahekongressile, et kohtuda Euroopa Komisjoni ja Parlamendi esindajatega ning arutada ELi mahetoidu ja -põllumajanduse võimalusi ning probleeme. Põhitähelepanu oli uuel maaelu arengukaval, Euroopa innovatsioonipartnerlusel ja ELi uuel mahemäärusel.

Parim mahetootja 2014 on Konju mõisa talu

14.09.14
Eesti parimaks mahetootjaks 2014 kuulutati 14. septembril Eesti Vabaõhumuuseumis toimunud leivapäeval Konju mõisa talu Ida-Virumaalt, mis tegeleb põhiliselt kitsepiimatoodete valmistamisega. Parimaks mahetooteks valiti Urvaste Külade Seltsi toodetav Urvaste kama.

Parim mahetootja ja mahetoode selguvad pühapäeval

11.09.14
Pühapäeval, 14. septembril toimuval leivapäeval Eesti Vabaõhumuuseumis selguvad konkursside „Parim mahetootja 2014“ ja „Parim mahetoode 2014“ võitjad.

Kuidas säästa mahevaarikad ussitamisest?

10.09.14
Selleks, et saada koduaiast mahedalt kasvatatud ussideta vaarikaid, on kõige kindlam kasvatada hilist sorti 'Polka', mis on hilisema õitsemisajaga ja annab saaki augustist kuni külmadeni, rääkis Eesti Maaülikooli emeriitprofessor Anne Luik ülikooli Mahekeskuses toimunud mahepärastlõunal.

Kitsetalu juustupallid valmivad käsitööna

09.09.14
Kaks ja pool aastat tagasi kitsejuustu valmistamisega algust teinud Konju mõisa talu kavatseb laiendada nii tootmist kui valikut.

Taimekaitsevahendite jäägid kogunevad organismi aastate jooksul

09.09.14
“Eesti toodangus olid umbrohutõrje ja taimekaitsevahendite jäägid ühes kolmandikus ja importtoodangus kahes kolmandikus,” rääkis Eesti Maaülikooli emeriitprofessor Anne Luik ülikooli Mahekeskuses toimunud mahepärastlõunal.