# #

Uudised

Itaallane kasvatab Saaremaal tšillit

24.07.19
Kuus aastat tagasi Itaaliast Eestisse saabunud Sandro Batista Rossi kasvatab Saaremaal mahetomateid ja -tšillit ning valmistab neist põnevaid itaaliapäraseid kastmeid.

Tänavu osaleb avatud talude päeval osaleb üle 50 mahetootja ja -töötleja

18.07.19
21. juulil kell 10–17 toimub viies üle-eestiline avatud talude päev, kus osaleb üle 50 mahetootja ja –töötleja! Osad talud on avatud ka laupäeval, 20. juulil. Kõige rohkem on osalejaid Saaremaalt ja Võrumaalt.

Eesti parim talutoit on mahe tume kasesiirup

15.07.19
Eestimaa Talupidajate Keskliit korraldas juba neljandat korda parima talutoidu konkurssi. Žürii valis parimatest parimad välja ligi 90 talutoote seast ja võitja kuulutati välja laupäeval Ida-Virumaal toimunud XXVIII talupäeval. Selle aasta parimaks talutoiduks osutus Kasekunsti mahe tume kasesiirup.

Selleaastane parim talu on Sulbi külas asuv Roosu talu

15.07.19
Ida-Virumaal Eesti Kaevandusmuuseumis toimunud XXVIII talupäeval anti välja tiitlid parimatele taludele. Parima talu tiitliga tunnustati Võrumaal Sulbi külas asuvat Roosu talu.

Ilves murdis mahekanalas üle 300 kana

04.07.19
Põlvamaal Kanepi vallas asuv Mahemuna OÜ soovib keskkonnaametilt ligi 2000 eurot kahjutasu, kuna ilves murdis juuni keskel nende mahekanalas 326 kana.

Selgus majja: põhjalik ülevaade riigipoolsest järelevalvest mahetootjae üle

25.06.19
Ehemaitse.ee otsustas uurida, kuidas käib riigipoolne järelevalveprotsess juba tunnustatud mahetootjate osas ning millega peaks mahetootja arvestama. Ehemaitse.ee küsimustele vastasid Maaeluministeeriumi taimetervise osakonna juhataja Sigmar Suu, Veterinaar- ja Toiduameti kalapüügi ja turukorralduse peaspetsialist Kairi Sisask ning Põllumajandusameti mahepõllunduse ja seemne osakonna juhataja Anu Nemvalts.

Marjapõõsaste istandikes pole võõrtööjõudu tarvis, sest tehika aitab

17.06.19
Marjakasvatusest on saanud arvestatav ettevõtlusvorm alternatiiviks neile, kes ei soovi ühel või teisel põhjusel tegeleda n-ö tavapõllundusega – marjadest saab valmistada väga erinevaid tooteid ja turg neile näib avarana.

Taimekaitseteadlane: lapsed ja rasedad peaksid sööma ainult mahevilju

14.06.19
Eesti Maaülikooli keskkonnasõbraliku taimekaitse emeriitprofessor Anne Luik selgitas Postimehele, et toidus leiduvate taimekaitsevahendite jäägid tekitavad nii hormonaaltalitluse kui ka närvisüsteemi häireid. Lapsed ja rasedad peaksid seetõttu tarbima tema hinnangul ainult mahetoitu.

Riigikontroll: Inimeste teavitamist toidus sisalduvate taimekaitsevahendite jääkidega seotud riskidest tuleks parandada

10.06.19
Riigikontroll on seisukohal, et kuigi taimkaitsevahendite piirnormide ületamisi leitakse taimses toidus üha vähem, tuleb Veterinaar- ja Toiduametil ning Maaeluministeeriumil parandada inimeste teavitamist toidus sisalduvate taimekaitsevahendite jääkidega seotud riskidest. Olgugi et Eestis süüakse väga palju taimset importtoitu, võetakse proove peamiselt kohalikust tava- ja mahetoidust, mis on aga võrreldes imporditud toiduga oluliselt puhtam, ning analüüsid ei peegelda seetõttu adekvaatselt üldpilti tegeliku taimse toidu ostukorvi kohta. Samuti esitatakse laborianalüüside tulemusi viisil, mis jätab toidust puhtama mulje.

Algas kandidaatide esitamine Parima mahetootja ja Parima mahetoote konkursile

06.06.19
Alates 5. juunist saab esitada kandidaate parima mahetootja ja -toote konkursile. Konkursile „Parim mahetootja 2019“ oodatakse kandidaate kuni 1. juulini ja konkursile „Parim mahetoode 2019“ kuni 12. augustini.

Mahestipendium 2019

21.05.19
Eesti Maaülikooli Mahekeskus kuulutab välja 2019. aasta stipendiumikonkursi mahepõllumajandust käsitlevate uurimustööde premeerimiseks.

Salvest tõi turule uued püreesupid, uude tootmisliini investeeriti enam kui pool miljonit eurot

19.05.19
Salvest investeeris enam kui pool miljonit eurot Tartu tootmises asuvasse tootmisliini, mida kasutatakse uue tootekategooria valmistamiseks ja innovaatilisse pakendisse pakendamiseks.

Mahetootjad kasvatavad eksporti

16.05.19
Tallinnas Eesti toidumessi „Sööma!” raames toimunud konverentsil „Vali mahetoit – hea sinule, hea loodusele!” räägiti toidutootmise keskkonnamõjust, mahetoidu kvaliteedist ja mõjust tervisele. Oma kogemusi ja tulevikuplaane jagasid maheettevõtted.

Mahepõllumajandus on säästva maakasutuse võtmetehnoloogia

15.05.19
Saksa teadlaste põhjalikus uuringus mahepõllumajanduse ökoloogilise ja sotsiaalse tulemuslikkuse kohta leiti, et seitsmest uuritud valdkonnast viies annab mahepõllumajandus parema tulemuse kui tavapõllumajandus.

Hekseldatud rohu võib jätta kokku kogumata

13.05.19
Maaeluministeeriumis on ette valmistamisel määruse „Otsetoetuste saamise üldised nõuded, ühtne pindalatoetus, kliima- ja keskkonnatoetus ning noore põllumajandustootja toetus“ muudatus, mille tulemusel ei pea hekseldatud niidet kokku koguma.