# #

Uudised

Homme, 3. mail toimub Tallinna Lauluväljakul konverents "Vali mahetoit – hea sinule, hea loodusele!"

02.05.19
Konverentsil räägitakse, miks on mahetootmine oluline nii meile kui ka keskkonnale. „Kvaliteediuuringud näitavad, et mahetoit sisaldab rohkem antioksüdante ja vajalikke rasvhappeid. Samuti saame mahetoitu eelistades hoiduda näiteks pestitsiidide ja antibiootikumide jääkidest. Seega toetab mahetoit meie tervist,“ kirjeldas välislektor prof. Ewa Rembialkowska, kes räägib mahetoidu kvaliteedist ja mõjust tervisele.

Idapartnerlusriigid arutasid mahepõllumajanduse arengu üle

30.04.19
25.‒26. aprillil toimus Euroopa Komisjoni idapartnerluspoliitika algatuse raames seminar mahepõllumajandusest. Seitsmendat maaeluteemalist kohtumist võõrustas Maaeluministeerium.

Mahetooted olid Eesti parima toiduaine konkursil võidukad

25.04.19
Eile toimunud Eesti Toiduainetööstuse aastakonverentsil kuulutati välja selle aasta parimad toiduained. Meil on väga hea meel, et kahekümne kuuest auhinnast koguni seitse läksid mahetoodetele!

Mirjam Pikkmets: väikeettevõtluse eelis on paindlikkus

25.04.19
Pärnumaal Oidrema külas elav Mirjam Pikkmets tunneb rõõmu elust maal perekonna keskel ja tööst omaenda asutatud väikeettevõttes – Mätiku Talumeiereis. Mullusel parima mahetoote konkursil tunnustati talumeiereid tiitliga „Parim uus tulija 2018“

Kutse mahekonverentsile "Vali mahetoit - hea sinule, hea loodusele!"

18.04.19
3. mail toimub Tallinnas mahekonverents "Vali mahetoit - hea sinule, hea loodusele!"

Tuhala kullakaevajad toodavad maheväetist

11.04.19
Kui Tuhala külas astuda sisse vanasse karjakastelli hoonesse, tuld mitte kohe põlema klõpsata ja vaikselt kuulatada, siis kostab veider heli. Siin tegutsevad n-ö kullakaevajad.

Ilmus Mahepõllumajanduse Leht

01.04.19
Ilmunud on käesoleva aasta esimene Mahepõllumajanduse Lehe number, kus saab lugeda mahepõllumajanduse ja maheturu arengustest Eestis ja maailmas, mahepõllumajanduse teadsuuringutest jpm.

Maaeluminister allkirjastas määruse, mis võimaldab siiski toetust saada ka alustavatel mahetootjatel

29.03.19
26. märtsil allkirjastas maaeluminister määruse, millekohaselt on 2019. aastal võimalik toetust taotleda ka alustavatel mahetootjatel ning juba tegutsevatel mahetootjatel suurendada toetusalust pinda.

Läänemere-sõbraliku talu konkursi tähtaeg on 31. märts

26.03.19
Eestimaa Looduse Fondi (ELF) 2019. aasta Läänemere-sõbraliku taluniku konkursile kandidaatide esitamise tähtaeg läheneb. Kandideerima on oodatud kõik Eesti põllumajandustootjad ja talunikud, kes kasutavad enda igapäevatöös keskkonnasõbralikke majandamise viise, et vähendada taimetoitainete jõudmist veekogudesse.

Pöördumine maaeluministeeriumi poole: mahetootmise laienemist ei tohi piirata

14.03.19
Maaeluministeerium kavandab käesoleval aastal mitte toetada mahetootmisega alustajaid või mahepõllumajandusmaa suurendamist praeguste mahetootjate poolt. Leiame, et see kava on mahepõllumajanduse edasise arengu seisukohalt lühinägelik. See ei ole ka kooskõlas valitsuse majandusarengu komisjoni poolt kinnitatud mahemajanduse tervikprogrammi eesmärgiga, kus nähakse ette mahepõllumajandusmaa suurenemine 250 000 hektarini aastaks 2021.

Teadlaste äsjane uuring hoiatab taimemürkide koosmõju eest

11.03.19
Eesti Maaülikooli, Ghendi ja Cardiffi ülikooli teadlased tuvastasid värskes uuringus, et põllumajanduses kahjurputukate ja seenhaiguste vastu võitlemiseks kasutatavad mürgid võivad koosmõjus olla arvatust ohtlikumad.

Üleminek mahetoidule vähendab pestitsiidijääke organismis juba ühe nädalaga

08.03.19
Ajakirjas Environmental Research avaldatud uuring tõestab taaskord, et üleminek mahetoidule vähendab pestitsiidide sisaldust inimorganismis.

Mahepõllumajandus kindlustab tervisliku mahetoidu

07.03.19
Tänapäeval kimbutavad inimesi mitmesugused haigused, mille põhjust on keeruline kindlaks määrata isegi tänapäevast meditsiinitehnikat kasutades. Soovitatakse järjepidevalt süüa mahetoitu, kuna see on tervislikum.

Kevade lähenedes tasub investeerida kasemahla

06.03.19
Eesti üks vähestest mahekasemahla kogujatest BirchLagoon alustab värske kasemahla kogumist märtsis, mil ööpäevane keskmine temperatuur on vähemalt +4 kraadi.

Mahetootmise puhul talub muld paremini põuda

28.02.19
Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi vanemteadur ja emeriitprofessor Anne Luik, kes pälvis sel aastal teaduse elutööpreemia, kõneles Kuku raadio saates Maatund mahetootmisest.