# #

Uudised

Lõpuks - Eesti restoranides Eesti mahe kitsejuust

26.02.20
Kolotsi talul on hea meel teatada, et 14. veebruaril 2020 omistati talu juustutootmisele mahetunnustus. See on samm edasi selleks, et restoranidel tekkiks suurem võimalus oma menüü kasvõi osaliselt mahedaks muuta.

Parim lihaveisekasvataja Andres Vaan: loomapidajad väärivad paremat suhtumist

20.02.20
Parimaks lihaveisekasvatajaks valiti Pärnumaa ettevõte Topi Mõisa OÜ, kus on üks Eesti uhkemaid limusiinikarju.

Eesti mahepuljong võitis aasta innovatiivseima mahetoote tiitli

18.02.20
Eesti aedviljapuljong võitis Dubais maailma ühel suurimal toidumessil tänavuse innovatiivseima mahetoote tiitli.

Maailma pikaajalisim põldkatse näitab maheviljeluse eeliseid kestlikuks tootmiseks

11.02.20
Pikaajalise katse tulemused näitavad, et mahe- ja biodünaamilised süsteemid on tänu mulla orgaanilise aine suuremale sisaldusele elurikkamad nii makro- kui ka mikroorganismide poolest ning toodavad vähem kasvuhoonegaase kui tavasüsteemid.

Rimi annab väiketootjatele võimaluse oma tooteid jaeketi põhisortimendis pakkuda

10.02.20
Rimi vastutustundliku ettevõtluse spetsialist Katrin Bats märgib, et kodumaistel väiketootjatel on võimalus jõuda oma tootega suure kaupluse sortimenti. Ta toob hea näitena La Muu jäätised, mis kunagi alustasid Talu Toidab müüginurgas, kuid tänaseks on esindatud pea kõikides Rimides.

Euroopa Komisjon tutvustas Euroopa rohelist lepet

03.02.20
Euroopa maheorganisatsioone ühendav IFOAM EU tervitab rohelise leppe ambitsiooni, eriti eesmärke, mis käsitlevad kliimaneutraalsust 2050. aastaks ja bioloogilise mitmekesisuse säilitamist ning ootab konkreetseid tegevusi põllumajandussektori üleminekuks agroökoloogiale.

Mahekanu juhitakse digitaalselt ja saksa täpsusega: ühest luugist kanad sisse, teisest munad välja

22.01.20
Jaanus ja Marit Põldmaa soetasid Saksamaalt ainulaadse mobiilse kanala, kus vagunelamusse mahub mitusada kana ning nende tegevusi juhitakse arvutiprogrammi abiga.

Maheviljelus koos talviste vahekultuuridega ja kompostiga parandab oluliselt mullaomadusi

16.01.20
Mida rohkem on mullas orgaanilist ainet, seda aktiivsem ja rikkalikum on mulla elustik, kes parandab nii mulla toitainete sisaldust, struktuuri kui mulla tervist.

Ilmunud on uus Mahepõllumajanduse Leht nr 87

14.01.20
Uues Mahepõllumajanduse Lehes saab lugeda Põllumajandusameti kokkuvõtet 2019. a kohta, maailma pikima põldkatsete tulemustest, juubelikonverentsi kokkuvõtet jpm huvitavat.

Mahlametsa talu rajab mahetootmist, kuid Rail Baltic ähvardab pereäri lörri ajada

12.01.20
Põhja-Pärnumaal asuv Mahlametsa talu hakkab rajama suuremat tööstust ja istutas maha oma õunaaia. Kuid võib juhtuda, et ühel päeval seistakse Rail Balticu jaoks rajatava kruusakarjääri seljakul. Mahlametsa pereäri juba teist korda Rail Balticule ette.

Aleksei Lot­man: saagikuse tõstmise asemel peame tegelema toidu kadude vähendamisega

02.01.20
Maailmas võetakse kliimateemad järjest teravama tähelepanu alla. See seab põllu­mehed vajaduse ette paljugi oma töös ümber korraldada.

MAHETOODANGU ANDMETE ESITAMINE 1. VEEBRUARIKS 2020

02.01.20
Vastavalt põllumajandusministri määrusele nr 25 „Mahepõllumajandusliku tootmise nõuded“ tuleb mahepõllumajandusliku toodangu andmed esitada Põllumajandusametile 1. veebruariks 2020.

Hinnakrahh maheviljaturul

18.12.19
Aasta tagasi olid maheviljakasvatajate näod naerul – nende toodangu eest maksti enneolematult kõrget hinda. Täna ei kõlba nende hindade põhjal tehtud plaanid kuhugi, sest mahevilja kokkuostuhind on kukkunud kordades.

Šveitsi professor: raisake toitu vähem

08.12.19
Mahetootmise saagikus on tavatootmise omast 20 protsenti väiksem. Samas ulatub toidu raiskamine 30 protsendini. Väiksema saagi tasakaalustaks väiksem toidu raiskamine.

Soome farmerite eksperiment: toitained ja energia ringlevad kohapeal

08.12.19
Seda, et sõnnik kasutatakse ära põllu väetamiseks, on farmerid teadnud sajandeid. Tänapäevaks on mitu pikka sammu edasi astutud ja seda nimetatakse nüüd ringmajanduseks – kõik, mis tootmisest järele jääb, leiab samas farmis taas kasutust.