# #

Uudised

Kuidas säästa mahevaarikad ussitamisest?

10.09.14
Selleks, et saada koduaiast mahedalt kasvatatud ussideta vaarikaid, on kõige kindlam kasvatada hilist sorti 'Polka', mis on hilisema õitsemisajaga ja annab saaki augustist kuni külmadeni, rääkis Eesti Maaülikooli emeriitprofessor Anne Luik ülikooli Mahekeskuses toimunud mahepärastlõunal.

Kitsetalu juustupallid valmivad käsitööna

09.09.14
Kaks ja pool aastat tagasi kitsejuustu valmistamisega algust teinud Konju mõisa talu kavatseb laiendada nii tootmist kui valikut.

Taimekaitsevahendite jäägid kogunevad organismi aastate jooksul

09.09.14
“Eesti toodangus olid umbrohutõrje ja taimekaitsevahendite jäägid ühes kolmandikus ja importtoodangus kahes kolmandikus,” rääkis Eesti Maaülikooli emeriitprofessor Anne Luik ülikooli Mahekeskuses toimunud mahepärastlõunal.

Rakvere mahepiiritus voolab Šveitsi

07.09.14
Sel nädalal läks Rakvere piiritusetehasest Šveitsi suunas teele esimene partii mahepiiritust. Estonian Spirit OÜ juhatuse liikme Sven Ivanovi sõnul on tegu esimese sammuga pikemaajalises koostöös.

Laupäeval saavad kõik huvilised Viljandimaal Tarvastus Säga-Aaviku mahetalus sibulaid puhastada

04.09.14
Laupäeval, 6. septembril kell 12.00-16:00 on võimalik kõigil huvilistel Säga-Aavikul näha, kuidas käib elu mahetalus, ning ise käed külge lüüa sibulapuhastamisel. Dagmar Hoder Tipu Looduskoolist avab huvilistele mänguliselt looduse rikkust. Kohal on Enn Onni Rohelise Maja kohvikust, kes räägib elust, mahetoidust ja heast kohvist. Päeva jooksul saab maitsta mahetoitu ning mahetooteid ka kaasa osta.

Mahepärastlõunal jagatakse nippe mahetoidu kasvatamiseks

03.09.14
Neljapäeval, 4. septembril algusega kell 15.00 toimub Eesti Maaülikooli Mahekeskuses mahepärastlõuna, kus tutvustatakse maaülikoolis läbiviidavaid katseid, samuti jagavad teadlased kasulikke nippe mahetoidu kasvatamiseks koduaias.

Kaks aastat mahedaid pagaritooteid

02.09.14
Puhta tooraine usku pagarikoda Pagar Võtaks on mahedaid pagaritooteid valmistanud juba ligi kaks aastat.

Jüri Ilves peab maheveiseid ning pakub mahesnäkki

31.08.14
Endine maadleja Jüri Ilves on rajanud Koeru valda Metsanurga peretalu ning ehitanud maheliha tootmise tsehhi, kus valmistatakse mahesnäkki Vinnukas

Mahetootmine - see on puhas toit ja elus muld

29.08.14
Laupäeval Peri Mahemõisas toimunud toidupäeval polnud kõne all üksnes mahetoidu kasulikkus, vaid ka mahetootmise üldine kasutegur, mis väljendub eelkõige mulla viljakuses ja ökoloogilise ta­sakaalu säilitamises.

Mahekeskus jagab stipendiume mahepõllumajanduse teemaliste lõputööde autorite ning artikleid avaldanud noorteadlaste ja töötajate premeerimiseks

29.08.14
Stipendiume antakse alates 2014. aastast välja neljas kategoorias: Eesti Maaülikooli tudengitele parima bakalaureusetöö ja parima magistritöö stipendium; noorteadlastele parima avaldatud teaduspublikatsiooni stipendium; üliõpilastele ja töötajatele avaldatud populaarteadusliku artikli stipendium.

Ilmus mahepõllumajanduse leht nr 66

25.08.14
Uues mahepõllumajanduse lehes antakse ülevaade toiteelementide põllubilansist maheviljeluses ja tutvustatakse võimalusi selle tasakaalustamiseks ning kirjutatakse kahest orasheinateemalisest teadusuuringust.

Põlvamaal Peril saab laupäeval mahemõisas mahetarkust koguda

21.08.14
Laupäeval, 23. augustil kell 14.00–17.00 toimub Peri Mahemõisas Mahetoidu päev, kuhu on oodatud kõik huvilised. Kuulata saab loengut mahetootmisest ja -toidust, osaleda arutelul ning käia mahepõldudel. Päeva jooksul saab maitsta mahetoitu ning mahetooteid ka kaasa osta.

Margus Lille: eestlastele läheb talukaup väga hästi peale

11.08.14
Täna avati Sõpruse Rimi hüpermarketis juba kaheksas talutoodete müügiala Talu Toidab, kus pakutakse kohalike väiketootjate toidukaupu.

Eesti parim talu on Tuuma mahetalu Võrumaalt

29.07.14
Jänedal toimunud Eesti Talupäevadel kuulutati välja 2014. aasta parimad talud. Parimad valiti kolmes kategoorias: traditsioonilised tootmistalud, alternatiivset suunda arendavad talud ja noortalunikud. Eesti „Aasta taluks 2014“ ja ühtlasi parimaks tootmistaluks valis žürii mahetalu Võrumaalt - Tuuma talu, mida peavad Ants ja Sirje Schmidt.

Tava- ja mahetoidul on märgatavad erinevused

21.07.14
Rohkem kui 340 eelneva uurimuse vaheanalüüs näitab, et mahetoidus leidub võrreldes tavatoiduga oluliselt vähem kaadmiumi ja pestitsiidijääke ning rohkem antioksüdante, kuid vähem valke ja aminohappeid. Erinevuste mõju tervisele on aga vaheanalüüsi autorite sõnul hetkel võimatu usaldusväärselt hinnata.