# #

Uudised

Mahekaubavalikust leiab toidu kõrval kanepiõlle

27.03.10
Uue nädala alguses avab Pärnus Kuninga tänaval uksed ökopood Mahe Mark, kust leiab laias valikus keemiavaba toidukraami, samuti kodukeemiatooteid ja kosmeetikat. Poe käivitaja Liisa Jõgisalu sõnutsi on tegu Pärnu kõige suurema valikuga mahetoodetekauplusega, mille sortiment laieneb aja jooksul veel.

Mahe- ja tavasööda mõjul avaldusid kanade geenid erinevalt

25.03.10
Hollandi Louis Bolk`i Instituudi teadlased avastasid, et mahe- ja tavasööda kasutamine mõjutab erinevalt kanade geenide avaldumist, kuigi söötade koostisosad on samad.

Eesti võib lähitulevikus saada liikuva tapamaja

24.03.10
Põllumajandusministeerium tellis Eesti Maaülikoolilt uuringu, mille tulemustest sõltub, kas Eesti saab lähitulevikus pilootprojektina esimese liikuvtapamaja või mitte. Eesti Maaülikooli toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia osakonna juhataja Lembit Lepasalu ütles Oma Saarele, et uuringu ülesandeks on selgitada välja liikuvtapamaja majanduslik otstarbekus ja lahendada liikuvtapamaja kasutuselevõtuga seotud tehnoloogilised ja hügieeniohutuse probleemid. Lepasalu sõnul on liikuvtapamaja sobilik eelkõige mahe-, väike- ja nišitootjale.

Ilmus Mahepõllumajanduse Lehe uus number

22.03.10
2010. aasta esimeses lehes kirjutatakse kodumaise mahetoodete turumahu uuringust; teravilja ja talirüpsi mahekatse tulemustest Jõgeval ning antakse ülevaade mahepõllumajandusest Eestis 2009. aastal. Lisaks veel palju teisi uudiseid Eestist ja Euroopast.

Võrumaa mees mõtles välja marjakrõpsud

18.03.10
Taarapõllu talu peremees Edgar Kolts tuli ideele kuivatada aed- ja metsamarjad krõpsudeks ning paisata müüki. Nüüd on krõpsud nõutavad meie suurlinnade kauplustes ja jõudnud ka USA ning Saksa toidumessidele. “Ideid on mul palju, napib ainult tehnoloogiat ja raha investeeringuteks,” muheleb Edgar Kolts oma Taarapõllu mahetalu marjatsehhis.

Saare Mahe reklaamib mahepõllumajandust

15.03.10
Saare Mahe on koostöös firmaga ENVIZ OÜ saanud valmis kolm mahepõllumajandust ja mahetoitu tutvustavat reklaamklippi, mida saab vaadata Saare Mahe kodulehelt, Maheklubi tarbijarubriigist ning Youtube'ist. Klippe saavad mahetoidust huvitatud ühingud/ettevõtted kodulehtedel avaldada.

Ettevõtlik Naine 2009 on mahetalunik Kaja Kesküla

11.03.10
MTÜ ETNA (Ettevõtlikud Naised) Eestimaal valis 2009. aasta ettevõtlikuks naiseks mahetalunik Kaja Kesküla Võrumaalt. Kaja on ettevõtja ja eestvedaja tulundusühistu Lõuna-Eesti Toiduvõrgustik asutamisel, tegeleb põllumajandussaaduste mahekasvatuse- ja käsitööndusliku töötlemisega, tootearenduse ja turundamisega.

Mahepõllumajandusega alustamiseks saab tunnustamise taotlusi Põllumajandusametile esitada kuni 12. aprillini

11.03.10
Kuni 12.aprillini saab Põllumajandusametile esitada mahepõllumajandusega alustamise tunnustamise taotlust. 18-26. märtsini toimuvad huvilistele infopäevad üle Eesti. Tutvustatakse mahepõllumajanduse nõudeid, tunnustamise taotlemist ja mahetoetust.

GMO-d suurendavad pestitsiidide kasutamist

01.03.10
USA põllumeeste GM maisi, soja ja puuvilla innukas kasutuselevõtt on suurendanud põllumajanduskemikaalide kasutust, umbrohumürgikindlate umbrohtude arvu ja kemikaalijääke toidus, kinnitab keskkonnakaiste- ja tarbijagruppide uus analüüs.

Euroopa Liidu mahetoodetele valiti uus logo

09.02.10
Euroopa Komisjon kuulutas täna välja ELi mahetootelogo konkursi veebihääletuse võitja. Eurolehekest kujutava võitjalogo autor on Düsseldorfi tehnikaülikooli vilistlane ja Serbia päritolu graafikadisainer Dusan Milenkovic, kelle töö sai 130 000 häälest 63%.

Kimalasi sumiseb kõige rohkem mahepõldudel

08.02.10
Põllumajandusuuringute keskuse (PMK) poolt tellitud viimased neli aastat väldanud uuringu käigus on kinnitust leidnud tõsiasi, et looduslikud tolmeldajad kimalased ehk maamesilased eelistavad elupaigana kõige enam põlde, kus taime- ja putukamürke ning sünteetilisi väetisi kasutatakse vähe. 2006. aastal alanud uurimistöö käigus võtsid Eesti maaülikooli spetsialistid luubi alla ligi seitsmekümne taluniku põllud Kesk-, Lõuna- ja Lääne-Eestis. Kolmandik põldudest olid mahepõllud ning ülejäänud liigitusid keskkonnasõbralikult majandatavateks ja ühtse pindalatoetuse alla kuuluvateks tavapõldudeks.

Mahemesi meeldib ostjale üha rohkem

01.02.10
Perekond Taali mahemesila Roelas pakendab mett ökomärgiga purkidesse, järjekordse koguse on neilt tellinud kingitusteks põllumajandusministeerium. Mahetoodang on muutunud nõutavaks kaubaks.

Putukamürgid hävitavad põldude elurikkust

30.01.10
Kolm suve tagasi söötsid Tartu ülikooli teadlased Tartumaa põldudel röövputukatele lehetäisid ja pressisid mulda tühje õllepurke. Nüüd on kaheksas Euroopa riigis tehtud samalaadsete eksperimentide tulemused kokku võetud ning selgub, et kahjurputukate ja seenhaiguste tõrje mõjutab negatiivselt põllumaade kogu elurikkust. Seda hoolimata sellest, et 1990. aastatest on Euroopa Liit püüdnud piirata taimekaitsemürkide kasutust põllumaade, kirjutab Novaator.

Toiduringid: lähedalt ja mahedalt

23.01.10
Linnaarhitekt Carolyn Steel kirjutab raamatus «Hungry City», et toit on see, mis ühendab kõiki inimesi, kuid ka see, mis ühendab ühtmoodi mõtlevaid inimesi. Ta lisab oma blogis, et väiketalud ning nende võrgustikud mängivad võtmerolli inimühiskonna võimes astuda vastu suurtele keskkonnakriisidele, mis meid ees ootavad.

Evelin Ilves andis ühistule Eesti Mahe üle Tuleviku Toidu Tegija auhinna

15.01.10
Evelin Ilves andis 14. jaanuaril Eesti Kulinaaria Instituudi nimel ühistule Eesti Mahe ja selle tegevdirektorile Jaan Nõmmikule üle esimese Tuleviku Toidu Tegija auhinna. Ühistu Eesti Mahe pälvis auhinna oma töö eest eheda eesti toidu traditsioonide jätkajana.