# #

Uudised

Kaks aastat mahedaid pagaritooteid

02.09.14
Puhta tooraine usku pagarikoda Pagar Võtaks on mahedaid pagaritooteid valmistanud juba ligi kaks aastat.

Jüri Ilves peab maheveiseid ning pakub mahesnäkki

31.08.14
Endine maadleja Jüri Ilves on rajanud Koeru valda Metsanurga peretalu ning ehitanud maheliha tootmise tsehhi, kus valmistatakse mahesnäkki Vinnukas

Mahetootmine - see on puhas toit ja elus muld

29.08.14
Laupäeval Peri Mahemõisas toimunud toidupäeval polnud kõne all üksnes mahetoidu kasulikkus, vaid ka mahetootmise üldine kasutegur, mis väljendub eelkõige mulla viljakuses ja ökoloogilise ta­sakaalu säilitamises.

Mahekeskus jagab stipendiume mahepõllumajanduse teemaliste lõputööde autorite ning artikleid avaldanud noorteadlaste ja töötajate premeerimiseks

29.08.14
Stipendiume antakse alates 2014. aastast välja neljas kategoorias: Eesti Maaülikooli tudengitele parima bakalaureusetöö ja parima magistritöö stipendium; noorteadlastele parima avaldatud teaduspublikatsiooni stipendium; üliõpilastele ja töötajatele avaldatud populaarteadusliku artikli stipendium.

Ilmus mahepõllumajanduse leht nr 66

25.08.14
Uues mahepõllumajanduse lehes antakse ülevaade toiteelementide põllubilansist maheviljeluses ja tutvustatakse võimalusi selle tasakaalustamiseks ning kirjutatakse kahest orasheinateemalisest teadusuuringust.

Põlvamaal Peril saab laupäeval mahemõisas mahetarkust koguda

21.08.14
Laupäeval, 23. augustil kell 14.00–17.00 toimub Peri Mahemõisas Mahetoidu päev, kuhu on oodatud kõik huvilised. Kuulata saab loengut mahetootmisest ja -toidust, osaleda arutelul ning käia mahepõldudel. Päeva jooksul saab maitsta mahetoitu ning mahetooteid ka kaasa osta.

Margus Lille: eestlastele läheb talukaup väga hästi peale

11.08.14
Täna avati Sõpruse Rimi hüpermarketis juba kaheksas talutoodete müügiala Talu Toidab, kus pakutakse kohalike väiketootjate toidukaupu.

Eesti parim talu on Tuuma mahetalu Võrumaalt

29.07.14
Jänedal toimunud Eesti Talupäevadel kuulutati välja 2014. aasta parimad talud. Parimad valiti kolmes kategoorias: traditsioonilised tootmistalud, alternatiivset suunda arendavad talud ja noortalunikud. Eesti „Aasta taluks 2014“ ja ühtlasi parimaks tootmistaluks valis žürii mahetalu Võrumaalt - Tuuma talu, mida peavad Ants ja Sirje Schmidt.

Tava- ja mahetoidul on märgatavad erinevused

21.07.14
Rohkem kui 340 eelneva uurimuse vaheanalüüs näitab, et mahetoidus leidub võrreldes tavatoiduga oluliselt vähem kaadmiumi ja pestitsiidijääke ning rohkem antioksüdante, kuid vähem valke ja aminohappeid. Erinevuste mõju tervisele on aga vaheanalüüsi autorite sõnul hetkel võimatu usaldusväärselt hinnata.

Euroopa Liidu ministrid arutavad uut mahepõllumajanduse määrust

14.07.14
Täna, 14. juulil arutavad ELi riikide ministrid Brüsselis esimest korda Euroopa Komisjoni esitatud uue mahepõllumajanduse määruse eelnõud. ELi mahepõllumajandusliikumine eesotsas katusorganisatsiooni IFOAM ELi Grupiga on mures arengute üle, mida Komisjoni eelnõu mahesektorile kaasa võib tuua ning on teada, et ka mitmete riikide ministeeriumid on eelnõu suhtes kriitilised.

Tammejuure talu kuulus kanep

11.07.14
Ilmselt ei oleks Läänemaal asuv Tammejuure mahetalu praegu laiemalt tuntud, kui pere poleks madala viljahinna tõttu pööranud pilgud hoopis kanepikasvatuse poole. Järjekindlust ja häid ideid Tammetalu perel juba jätkub.

Kalle Palling: mahepõllumajandusega tegelemine peaks muutuma ettevõtjatele lihtsamaks

11.07.14
Euroopa Liidu asjade komisjoni (ELAK) esimehe Kalle Pallingu sõnul peaks mahepõllumajanduses lihtsustama üleeuroopalisi nõudeid ja reegleid ning vähendama bürokraatiat, et meelitada ettevõtjaid enam panustama sellesse loodussõbralikumasse tootmisviisi.

Laupäeval, 5. juulil toimub Pühajärve Spa hotelli pargis mahetoodete laat

03.07.14
Pühajärve Spa hotelli pargis toimub sel laupäeval kell 10–15.00 mahetoodete laat. Mahetootjad kauplevad juba ka värskete aiasaadustega.

Valmis Eesti mahepõllumajanduse arengukava aastateks 2014–2020

01.07.14
Põllumajandusminister Ivari Padar allkirjastas Eesti mahepõllumajanduse arengukava aastateks 2014–2020. Senisest enam panustatakse mahepõllumajandusliku töötlemise ja turustamise ning ühistegevuse arendamisse.

Eestimaised loodusnäksid trügivad laia maailma

28.06.14
LP püüdis kinni tervislikke snäkke valmistava ettevõtja Ahto Vegmanni, kes selgitab ökofenomeni ja seda, miks tuleb iseendaga aus olla ja (kui kulunult see ka ei kõlaks) oma südame häält kuulata.