# #

Uudised

Roheline Värav on taas valla

10.11.12
Kodumaiseid keskkonna-ja loodusuudiseid koondav veebiportaal Roheline Värav on taas avatud. Uuenenud veebilehte näeb aadressil www.rohelinevarav.ee.

Minister: mahetoetustega saadud tulem ei rahulda

09.11.12
Möödunud teisipäeval Hiiu maavalitsuses toimunud kokkusaamisel ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, et mahetootmise areng pole hoolimata makstud toetustest olnud piisavalt kiire. Hiiu Lehe teatel kõsis lihaveisekasvataja Mariann Kokla ministrilt, kas EL tulevasel eelarveperioodi toetuste jagamisel hakatakse põllumajandustootjatele eelistama töötlevat tööstust.

Mahetootjad ja teadlased arutavad mahetootmise perspektiive ja võimalusi

07.11.12
Neljapäeval, 8. novembril toimub Eesti Maaülikooli vanas peahoones konverents "Mahepõllumajanduse arengusuunad - teaduselt mahepõllumajandusele".

GMO-d muudavad põllumajanduse üha intensiivsemaks

02.11.12
Geneetiliselt muundatud organismide ehk GMO-de kasutamine on mahepõllumajanduses keelatud. Miks? Kas tegu on lihtsalt kontseptisooniga – kõik, mis loomulik, on parem? Mõistagi peitub geneetiliselt muundatud taimede kasvatamise keelamise taga palju rohkemat.

Hiiumaal saab uuesti loomi tappa

02.11.12
Pärast 20 aastat on saarel jälle ametlik koht loomade veristamiseks. Plaan on sinna ka mandrilt loomi vedama hakata.

Mahetootjate nõuandevajadus kasvab

31.10.12
Lähiaastatel suureneb nõuandevajadus mahesektoris ning enim vajatakse turustamise ning taime- ja loomakasvatusalast nõustamist, selgus täna Põllumajandusministeeriumis tutvustatud uuringust "Mahepõllumajandusliku tootmise toetuse taotlejate nõustamisvajadus".

Hiiumaal hakatakse taas liha töötlema

30.10.12
Täna kell 11.00 avatakse Hiiumaal pärast 20 aastast pausi esimene lihatöötlemisvõimalus.

Evelin Ilves: Milaano koolitoidu null-kilomeetri põhimõte on muljetavaldav

30.10.12
Evelin Ilves külastas Milaanos kahte munitsipaalkooli ning nimetas muljetavaldavaks, kuidas seal toimub puudega laste lõimimine tervete eakaaslastega ning kuidas on korraldatud kooliõpilaste tervislik toitlustamine.

Mahetoidu pooldajad propageerivad koolides tervislikku toitu

18.10.12
Eestis on vähe koole ja lasteaedu, mille kasvandikud saavad oma igapäevast leiba mahetootjalt, mahetoidu pooldajad tahaksid aga koolitoidu kvaliteedi tõstmisel järgmist sammu astuda.

“Maahommik” tuuritas ringi looduslähedase eluviisiga peredes

18.10.12
Mõni päev tagasi, esmaspäeval käis ETV “Maahommiku” võttegrupp külas Saaremaa keskmise suurusega piimatalunikul ja ühe väikeloomapidaja juures. Põigati sisse ka linnas asuvasse Saarte Sahvri öko- ja kohaliku kauba poodi, kust kiirustati edasi Sõrve osa saama ühe fantastilise pere tegemistest. Pere, kes asustas aastakümneid tühjana seisnud küla taas inimeste, loomade ja ettevõtlusega.

Ants Uustalu õpetab Rosma koolis mahetoitu valmistama

17.10.12
Põlva külje all Rosma koolis korraldatakse täna, 17. oktoobril mahetoidu päev, kus Ööbiku gastronoomiatalu kokk Ants Uustalu ja kondiiter Kertu Lukas õpetavad koolilapsi ning huvilisi vanemaid mahetoitu valmistama. Johannese Kool ja Lasteaed Rosmal viib mahetoidu päeva läbi koostöös Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskusega, et tõsta õpilaste, õpetajate ja vanemate teadlikkust mahetoidu eelistest.

Konverents "Mahepõllumajanduse arengusuunad - teaduselt mahepõllumajandusele"

17.10.12
Eesti Maaülikooli Mahekeskus korraldab 8. novembril Tartus konverentsi "Mahepõllumajanduse arengusuunad - teaduselt mahepõllumajandusele". Oodatud on mahetootjad, -töötlejad, nõustajad, teadlased ja teised mahetoiduhuvilised.

Koit Kull on Saaremaa suurim lambakasvataja

14.10.12
Saaremaa Ökoküla ASi tegevjuht Koit Kull kasvatab rannaaladel ja Vilsandil 1600 lammast, hooldades rannakarja­maid ja kasutades lambakasvatuses uusimat tehnoloogiat.

A Le Coq lõpetab maheõlle tootmise

10.10.12
A Le Coq lõpetab veebruaris turule toodud Eesti esimese maheõlle Organicu tootmise.

Eksperdid võtavad Tallinnas luubi alla toidu tootmise keskkonnamõjud

09.10.12
Homme, 10. oktoobril toimub Tallinnas rahvusvaheline seminar „Toidu keskkonnamõjud: andmetest teadlikkuseni“ (Footprints of Food: from data to awareness), mis tõstab fookusesse toidu tootmise mõjud keskkonnale.