# #

Uudised

Algas konkurss parima mahetootja ja -toote leidmiseks

11.06.12
Alates tänasest saab esitada kandidaate 2012. aasta parima mahetoote ning parima mahetootja konkursile. Konkursside „Parim mahetootja 2012" ja „Parim mahetoode 2012" eesmärk on tunnustada parimaid toojaid ja tooteid ning tutvustada neid ka avalikkusele.

Saarte Sahver saab aastaseks

06.06.12
Homme täitub kohaliku ja ökokauba poel Saarte Sahver esimene aasta. Kui tihti peavad just väikepoed ostjate puudusel uksed sulgema, siis „sahvril“ on esimene aasta edukalt üle elatud.

Baltimaade põllumeeste mõõt on täis – otsetoetused Euroopa Liidu keskmisele tasemele!

05.06.12
7.−17. juunini saavad kõik eestimaalased anda toetusallkirja Baltimaade põllumeeste vabaühenduste ühisdeklaratsioonile, toetamaks põllumajandustoetuste võrdsustamist Euroopa Liidu uuel eelarveperioodil.

VIDEO: Mahepõllumajanduse roll Euroopa Liidu uues ühises põllumajanduspoliitikas

02.06.12
IFOAMI Euroopa Liidu Grupi president Christopher Stopes ja teised asjaosalised räägivad mahepõllumajandusest ja tema rollist Euroopa Liidu uues ühises põllumajanduspoliitikas.

Kust tuleb mahebanaan?

01.06.12
Kas oled poodides (nt Rimi) märganud müügil olevaid mahebanaane? Kui neid lähemalt vaadata, siis banaanil oleva kleepsu peal on kirjas „Visit our farm at doleorganic.com, FARM 625“.

Kohalik toit ei ole kiiksuga ökotüüpide eriprojekt

29.05.12
Tallinna lähistel Vanamõisa külas pannakse 18. augustil püsti kohaliku ja ökotoidu austajate paradiis – Saue valla suvelõpupeo raames on avatud Eesti Toidu telk, kuhu oodatakse kauplema ausalt ja mahedalt kasvatatud lähitoidu müüjaid.

FOTOD: Mahesigade elu on hoopis teistsugune kui tavasigadel

25.05.12
Jacek Plotta mahetalus (Trzcinsk, Poola) on 30 emist. Emiseid ja põrsaid peetakse teisaldatavates kuutides põllul, kus nad saavad vabalt ringi joosta, tuhnida ja meelepärast toitu valida. Sigade sööt kasvatatakse talus kohapeal. Ka Eestis on juba mõned maheseakasvatajad, kelle toodang loodetavasti peagi tarbijani jõuab.

Orgaanilised väetised ning kaitse- ja tõrjevahendid koduaiast ja majapidamisest

16.05.12
Kevad on taas käes ja rohenäppe valdab rahutu sund veeta iga vaba hetk näppupidi mullas. Vaja on kaevata, külvata, istutada… Üsna pea aga saabub aeg, kus tuleb hakata rohima ja väetama.

Mahepõllumajandus maailmas 2010: turg kasvas, kuigi mahepind ei suurenenud

15.05.12
Šveitsi mahepõllumajanduse instituut FiBL kogub juba 13. aastat järjest mahetootmise kohta andmeid üle kogu maailma. Kõige uuem ülevaade annab pildi 2010. aasta kohta.

Kas mahepõllumajandus suudab maailma toita?

10.05.12
Mahepõllumajandus ja teised agro-ökoloogilised tootmissüsteemid suudaksid maailma toita, kuid lisaks tootmissüsteemide muutmisele peavad muutuma lääne inimeste söömisharjumused ja vähenema toidu määratu suur raiskamine.

Levinud taimekaitsemürgid kahjustavad mesilasi

02.05.12
Põllukahjurite vastu laialdaselt kasutatavad putukamürgid teevad värskete teadusuuringute järgi märgatavat kahju ka niiöelda headele putukatele – mesilastele ja kimalastele. Putukate kesknärvisüsteemi ründavad kemikaalid vähendavad emakimalaste kaalu ja arvukust ning tekitavad kodumesilastele orienteerumisraskusi.

Ilmus mahepõllumajanduse leht nr 58

26.04.12
Uues numbris antakse ülevaade mahepõllumajandusest Eestis 2011. aastal ja tutvustatakse suviteraviljade mahekatsete tulemusi Jõgeval. Lisaks kirjutatakse mahetunnustuse loobumise põhjustest, tutvustatakse uusi trükiseid ja projekte ning saab lugeda uudiseid Eestist ja maailmast.

Euroopa Parlament: keskkonnakahjulike toetuste maksmine tuleb lõpetada

25.04.12
Kahjustatud ökosüsteemide kaitsmine ja taastamine tuleb seada olulisemaks poliitiliseks prioriteediks, öeldakse Euroopa Parlamendis 20. aprillil vastu võetud resolutsioonis.

Kohaliku toidu konverents Taanis

08.04.12
18.-19. septembril 2012 toimub Taanis esimene Põhjamaade Põllumajandusteadlaste Assotsiatsiooni (NJF) kohaliku toidu teemaline konverents „Local Food - a step towards better and more environmentally friendly products“. Eesmärgiks on arutleda ja uurida kohaliku toidu fenomeni Põhja- ja Baltimaades.

Kogukonnaköögid on valmis

26.03.12
Mitu aastat küpsenud Saaremaa kogukonnaköögid on viimaks valmis saanud ning alustavad esimese üritustesarjaga aprilli alguses. Õigupoolest juba selle nädala lõpus, 31. märtsil, mis avapauk antakse Tagavere Seltsimaja köögis.