# #

Uudised

Võrumaa taluperemees lööb läbi kukeseenejahu ja marjakrõpsudega

09.09.10
Võrumaa Taarapõllu talu peremees Edgar Kolts ei tea, mis asi on masu. Tema mahetootmine kasvab mühinal. Üha rohkem inimesi soovib puhast toitu ja on nõus mahla eest maksma viinapudelist kõrgemat hinda.

Tartu Lõunakeskuses avatakse Taluturg

25.08.10
Tartus avatakse neljapäeval, 26. augustil Lõunakeskuse Taluturg, mis hakkab lahti olema E-R 12.00–20.00 ning L-P 10.00–20.00. Taluturu toimimise põhikriteeriumiks on toodete või nende põhitooraine kodumaine päritolu - kindlast väikeettevõttest või talust.

Põllumeeste keskliit valis presidendiks mahetootja Juhan Särgava

14.08.10
Peamiselt Eesti suurtootjatest koosnev Eesti Põllumeeste Keskiit kutsus 13. augustiks kokku suurkogu, kus arutati päevamurede üle ja peeti tulevikukõnelusi. Suurkogul valiti Liidule president ja asepresidendid.

Zerna ökotalu on kui oaas keset kõrbe

14.08.10
Vello Konsap on rajanud endale Põlvamaale maheoaasi, mis laiub silmapiiri varjavate metsadeni. Zerna ökotalu kirjaga puitposti juurest ära keerates viib tee suure kaarega läbi metsa ja siis valgete õitega põllu kõrvalt mööda. Seal õitseb tatar.

Ökomüsli annab perele tööd ja leiba

13.08.10
Endine meditsiiniõde hakkas lastega kodus olles katsetama ökomaiustuste valmistamist. Poole aastaga kasvas see äriks, mis toob leiva lauale. “Katsetame kodus igasugu asju,” räägib köögirõõmudest Otepääl elav Katrin Seppa-Silmere, kelle abikaasa Silver Silmere töötab Pühajärve Spaas peakokana.

Kapteini veisekarjas troonib kuninglik pull

09.08.10
Hiiumaa üks tuntumaid talupidajaid Tõnu Kaptein kasvatab perega praegu Ranna talus lihaveiseid sama innukalt, nagu rajas aastaid tagasi Hiiumaale esimese talumeierei.

Pajumäe talu peremees: mahetoodanguga rikkaks ei saa

07.08.10
Viljandimaal Abja vallas asuvas Pajumäe talus on oma lehmade piimast mahetooteid valmistatud nüüd juba viis aastat ja nõudmine nende järele üha kasvab. Talu peremees Arvo Veidenberg peab mahetootmist elulaadiks, sest rikkaks sellega ei saa.

Alanud on parima mahetoote konkurss

02.08.10
Sel aastal toimub esimest korda konkurss „Parim mahetoode 2010“, kuhu on oma toodetega oodatud Eesti mahetöötlejad. Eestis valmistavad mahetooteid enamasti väikeettevõtted. On talusid, kus oma põllumajandustoodangule töötlemisega väärtust lisatakse, on ka selliseid ettevõtteid, kes kogu toorme kas kohalikelt mahetootjatelt või välismaalt sisse ostavad. "Aastatega on kohalike töödeldud mahetoodete valik laienenud ja tänavu on neid juba piisavalt, et korraldada parima mahetoote konkurss," ütles Airi Vetemaa Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutusest.

Mahetalud olid parima talu konkursil edukad

30.07.10
Eestimaa Talupidajate Keskliidu aasta parimate talude konkursil ei pidanud mahetootjad häbenema. Kümme parema hulka jõudis kolm mahetalu.

Maitsev puhkus loodustalus

30.07.10
Tee- ja maitsetaimede kasvatamisele pühendunud Süvahavva Loodustalus saab teha talutöid, õppida käsitöövõtteid, külastada kohalikku villavabrik-muuseumi ning läheduses asuvaid Võhandu jõe liivakivipaljandeid.

Ilmus Mahepõllumajanduse Leht nr 53

29.07.10
2010. aasta kolmandas numbris selgitatakse uue Euroopa Liidu mahelogo kasutamist pakenditel ja antakse ülevaade erinevatest mahepiima teadusuuringute tulemustest. Samuti tutvustatakse termilise umbrohutõrje võimalusi köögiviljakasvatuses ja kirjutatakse kevadel maaülikoolis kaitstud magistritööde tulemustest. Lisaks veel teisi uudiseid Eestist ja maailmast.

Ott Tammik: masstoidu lõpp

26.07.10
Viru väravast läbi kõndides tuleb mõru maitse suhu, kui näen kollast M-tähte. Miks peab mingi McDonald’s – üliviletsa kvaliteediga masstoit, mis sümboliseerib kapitalismi rünnakut ja kasumit kaitsetu lihtrahva kulul – end eksponeerima koos iidsete varemetega?

Alustasin pulmadeks mõeldud rahaga hoopis ettevõtlust

21.07.10
"Erialast töökohavalikut siin eriti ei ole ja neli aastat olin kodus – tundus, et ma ei oskagi enam midagi," meenutab Otepääl elav endine meditsiiniõde, kahe väikese lapse ema Katrin Seppa hiljutist täbarat seisu. Tegus noor naine tegi aga tutvust ettevõtlusega ja hakkas tootma ökomüslist mahemaiust.

Väikemeiereid arendavad prantsuse juustumeistri käe all uusi tooteid

21.07.10
20.-22. juulini koolitab Eesti talumeiereisid prantsuse käsitööndusliku juustu valmistamise ekspert Michel Lepage, kes on juustumeistreid koolitanud lisaks Prantsusmaale mitmetes maailma riikides. Tema 10-aastane nõustamine Rootsis on seal põhjustanud plahvatusliku arengu talujuustude tootmises.

Parima mahetootja konkurss on alanud

14.07.10
Sel aastal toimub esimest korda konkurss „Parim mahetootja 2010“. Kandidaatide esitamise tähtaeg on 22. juuli.