# #

Uudised

Toitlustajate ökomärk lihtsustab mahetooraine kasutamisele viitamist

08.09.16
Vabariigi Valitsus kiitis heaks mahepõllumajanduse seaduse muudatused, millega võetakse kasutusele spetsiaalselt toitlustajatele mõeldud ökomärk mahetooraine kasutamisele viitamiseks. Ökomärgiga luuakse toitlustajatele lihtsustatud võimalus tarbijate teavitamiseks, et soodustada mahetooraine kasutamist toitlustusettevõtetes.

Eesti mahelihapealinn on Märjamaa

01.09.16
Põhiline vahe mahe- ja tavaliha vahel on see, et esimese puhul on liha päritolu 100 protsenti jälgitav ning seda eelistavad inimesed, kes tahavad vältida toitu, kus võib olla teatud kemikaalide, ravimite või toidulisandite jääke, mille puhul ei saa kindel olla, et need on tervisele ohutud.

Miks on maheviljakasvatajate lemmik spelta parem kui tavaline nisu?

01.09.16
Spelta on üks nisu sorte, mille toiteväärtus on kuni kaks korda suurem kui teistel nisusortidel. Speltanisu teras on kõik kasulikud ained jagunenud ühtlasemalt kui kultuurnisu omas. Seega on kooritud teradest speltajahu peaaegu võrdne tavanisu täisterajahuga. Speltanisu on viimasel ajal üha enam nõutud, sest sisaldab rohkelt vitamiine ning mineraale.

Mahetootmise edulugu Võrumaal

29.08.16
Võrumaa on Eestis esikohal maheettevõtete arvu poolest. Peale selle kandideerivad Eesti parima mahetootja tiitlile tänavu Võrumaalt koguni kaks ettevõtet. Eesti on ka tervikuna mahepõllumajandusmaa osakaalu osas Euroopa tipus – kõrgel kolmandal kohal.

MIKS EELISTADA MAHE- EHK ÖKOTOITU?

21.08.16
Mahetoit kogub aina enam populaarsust ja näha on mahetoidu turumahu suurenemist iga aastaga. Paraku on suur osa meil turul pakutavast mahetoodangust toodud sisse teistest Euroopa riikidest. Kuid olukord on muutumas paremuse poole, sest viimastel aastatel on märgata ka kodumaiste mahekaupade mitmekesisuse kasvu.

Maheturg on sigadest tühi

20.08.16
Vinni Vallas tegeleb perefirma mahepõllumajandusliku seakasvatusega, mis on nii Eestis kui mujal küllaltki vähelevinud, sest nõuab palju ruumi ja ressursse. Ettevõtjad Laura Pahk ja Karmo Jürgenson leiavad, et rõõmsalt kasvanud sea liha on maitsvam ning mahetoodang tervislikum.

Mahetootjad Põlvamaa Ökofestivalil

15.08.16
21. augustil Karilatsis toimuval Ökofestivali "Rohelisem Elu" laadal pakutakse ka palju mahetooteid.

Parim talutoit 2016 on Pajumäe talu mahe keefir

30.07.16
Täna pärjati Jäneda Talupäevadel konkursi “Parim talutoit 2016” üldvõitjaks Pajumäe talu toode mahe keefir. Lisaks tunnustas Eestimaa Talupidajate Keskliit konkursi “Parim talutoit 2016” raames kõiki seitsme alagrupi võitjaid.

Parima mahetootja tiitlile kandideerib seitse tootjat

30.07.16
27.-28. juulini külastas konkursi „Parim mahetootja 2016“ hindamiskomisjon parima mahetootja tiitlile kandideerivat seitset mahetootjat. Konkursile „Parim mahetoode 2016“ oodatakse kandidaate veel kuni 10. augustini.

50 mahetalu ootavad avatud talude päeva raames külastajaid

21.07.16
Avatud talude päeva ligi 250 talust on viiendik mahetalud. Mahetalud ootavad külastajaid avatud talude päevale pühapäeval, 24. juulil kõikides maakondades, kõige rohkem on neid Saaremaalt.

Teearmastusest kasvas välja ettevõte

18.07.16
Ööbiku ürditalu põldudel Läti piiri ääres Mustjõe ääres kasvab kümneid sorte tee- ja ravimtaimi. Viis aastat vana ettevõtte eestvedaja Inge Põder-Männiste ütleb, et maarohuteedega tegelemine osutus tema elus ühel hetkel lihtsalt loomulikuks jätkuks.

Pikkmetsade käbid kukkusid kännu lähedale

14.07.16
Hala ääremaastumise ja noorte linnaminemise üle saab ümber lükatud Oidrema külas Mätiku talus, mille pere kuus last on kodukohale truud, neil on siin oma tööd ja tegemised nii, et rahvalikult öeldes on Pikkmetsade käbid kukkunud kännu lähedale.

Mõniste öko robotlauda tuleviku piima degusteerimised toimuvad Tartus koos Metsavenna bändiga

14.07.16
OÜ Lõunapiim mahedat toorpiima saab osta ja degusteerida Tartu Coopi poodides. 15. juulil toimuvad degusteerimised koos Metsavenna bändiga: kell 12–14 Tartu Lembitu Konsumis, kell 14–16 Tartu Ujula Konsumis ja kell 16–18 Tartu Eedeni Maksimarketis.

Maheviljeluse põllupäev Eesti Taimekasvatuse Instituudis

11.07.16
6. juulil toimus ETKI mahepõldudel sisukas mahepäev. Peamiselt tutvustati teraviljade ja kaunviljade sordilehel olevaid sorte, kuid mööda ei pääsenud ka tänavustest ilmastiku tingimuste mõjust põllukultuuridele. Lisaks juba tuntud kultuuridele näitas teadur Anne Ingver ka spelta katseid ja näiteks iidset ühetera nisu sorti 'Tifi', teadur Lea Narits aga sojaoa ja viki mahekaitseid.

Aina enam tarbijaid ostab mahetoitu ka Eestis

30.06.16
Hiljuti ilmus Äripäevas tõlkeartikkel "Mahetoit läheb inimkonnale kalliks maksma", kus jõuti üllatavale järeldusele, et mahetootmine on mõttetult kallis tegevus, mis koormab nii keskkonda kui inimeste rahakotte. Tegelikkus on aga hoopis see, et järjest enam tarbijaid eelistab mahemärgiga tooteid ning Eesti mahepõllumehed ei jõua niipalju toodangut anda, kui seda küsitakse.