# #

Uudised

Helsingi plaanib asendada pool lasteaiatoidust mahetoiduga

15.12.11
Eile Tallinnas lasteasutustele korraldatud seminaril esinenud Soome mahetoitlustuskeskuse EkoCentria ekspert Irma Kärkkäinen ütles, et Helsingi linn on võtnud eesmärgiks suurendada lasteaedade toitlustuses mahetoidu regulaarset tarbimist.

Mahetootja Riverford Organic hinnad on enam kui konkurentsivõimelised

13.12.11
Suurbritannias müüb mahetootja Riverford Organic oma ja teiste talude toodangut üle kogu riigi kastimüügi kaudu ning nende hinnatase on madalam kui suurtes supermarketites Tescos (-8%), Waitroses (-18%) ja Sainsbury's (-32%). Keskmiselt on Riverford Organic'u hinnad 19,3% madalamad kui neis kolmes kaupluseketis.

Rannamõisa lasteaia lapsed naudivad uut tervislikku menüüd

12.12.11
Lusikad klõbisevad, väikesed suud matsuvad, peagi saavad kõigi taldrikud tühjaks ja lapsed küsivad lisa. Just niimoodi kulgevad kõik söögikorrad Rannamõisa lasteaias. Puu- ja juurviljad, teraviljad, taimsed teed ja maitseainesegud saab lasteaed firma Eesti Mahe kaudu, kes vahendab Eesti mahetootjate toodangut.

Taani maheturg kasvab jätkuvalt

01.12.11
2010. aastal müüdi Taani säästukauplustes, supermarketites ja kaubamajades mahetoitu kokku 5,1 miljardi DKK eest (685 mln €), see on 4% rohkem kui 2009. aastal

Mahetoitlustus Itaalias: suurimad mahetooraine kasutajad on Ikea restoranid ja koolisööklad

30.11.11
Ikea Food Italiast on viimastel aastatel saanud suurim mahetoitude pakkuja Itaalias. Kogu maailmas levinud mööblikaupluse restoranid on populaarsed seetõttu, et nad pakuvad laia toiduvalikut mõistlike hindadega. Huvitavate kontseptsioonidega Eataly e Librerie Coop ja raamatukaupluste kett Libreria Feltrinelli näitavad, kuidas põnevalt pakkuda kvaliteetset toitu. Nad ei paku mitte ainult lugemisnaudingut, vaid ka gastronoomilist kogemust.

Hispaania tähtsustab mahepõllumajanduse arengut

26.11.11
Hispaanias oli 2010. a mahepõllumajanduslikku maad 1,7 mln hektarit, see on rohkem kui kusagil mujal Euroopas. Maailmas on Hispaania sellega kuuendal kohal. Mahetootjaid oli 27 877 ja töötlejaid 2747.

Soome memmedel on rohkem mahedausku ning ka raha

24.11.11
Lootus tervislikult toitudes kauem elada on üks põhjusi, miks Soomes nõudlus mahetoidu järele üha kasvab.

Maamajandus: Köögiviljade tava- ja mahekasvatuse eripärad

21.11.11
Tänapäeval ei kujuta enam keegi ette tavatootmist ilma pestitsiidide ja sünteetiliste väetisteta. Mahetootja peab aga ilma sünteetiliselt toodetud taimekaitsevahendite ja väetisteta toime tulema. On see võimalik?

Mahetoodete tulevik: tootja kaubamärgid või kaupluse omamärgitooted?

15.11.11
Järjest rohkem arutatakse selle üle, kuidas peaks mahetoidutööstus tulevikus arenema - kas toodete müügiks kasutada tootjate kaubamärke või kaupluste omamärgitooteid? Mahetööstus on valdavalt olnud üles ehitatud tootjate kaubamärkidele, kuid suurte kaubanduskettide omamärgitooted on järjest rohkem võimu võtmas. Hiljutine uuring Suurbritannias näitas, et kaubanduskettide omamärgitoodete müüginumbrite kasv on võrreldes muude mahetoodetega praegu turul suurim.

Mahetoodang hakkab jõudma ka piiri taha

11.11.11
Kõige edukamalt on meie mahetootjad välisturule jõudnud oma liha ja teraviljaga, muule toodangule alles otsitakse võimalusi.

Mahetoit on tavatoidust mitmes osas tervislikum

11.11.11
Maaülikooli teadlased analüüsisid läbi tohutu hulga mahe- ja tavatoidu uuringuid ning mahetoidu plussid jäid peale. Kõige rohkem on uuritud köögi- ja puuvilju. Enamik uuringuid näitas, et mahedalt kasvatatud viljades on rohkem C-vitamiini ja polüfenoole. Need on bioaktiivsed ained, mis tugevdavad imuunsüsteemi ja aitavad ära hoida vähi teket.

Rosmal tehakse koolitoidurevolutsiooni

11.11.11
Johannese kool ja lasteaed Põlva külje all Rosmal on ühed vähestest Eestis, kus lastele antakse lõunaks kohalikust toormest tehtud mahetoitu. Waldorfi pedagoogikat viljeleva Johannese koolis õppiva 45 lapse lõunamenüüsse kuuluvad näiteks tatrapuder külma hapukurgi-koorekastmega, täisteramakaronid kalakastmega, suvikõrvitsakook ja mustarõikasalat.

Võrumaale kavandatakse mahepiirkonda

05.11.11
Kagu-Eesti põllumajandustootjad arutasid täna piirkonna mahedaks muutmist, et hoida kohalikku loodust ning luua kunstlikest väetistest puhta toote näol põllumeestele konkurentsieelis.

Seeder: meie toidulauale peab jõudma rohkem mahetoitu

04.11.11
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder rõhutas täna Võrumaal Nursis toimuval konverentsil, et vaatamata mahesaaduste populaarsusele tarbijate seas, on jätkuvalt takistuseks mahetöötlemise mahajäämus.

26.-27. oktoobril toimub Kopenhaagenis konverents „Puhta Läänemere dieet“

23.10.11
Konverents toimub projekti BERAS Implementation raames ja selle peamiseks eesmärgiks on arutleda võimaluste üle, kuidas mahetoidu tarbimisega aidata kaasa Läänemere kaitsele. Keskendutakse tarbijapoolsele nõudlusele ning Ühtse Põllumajanduspoliitika rollile olukorra mõjutamisel.